Kdo to je? Wawrinkův rotterdamský přemožitel se pohybuje až ve třetí stovce

- Tomáš Macák

Zahrát si proti Stanu Wawrinkovi měla být spíše jen velká čest. Divokou kartu ale ve druhém dni turnaje v Rotterdamu přetavil Tallon Griekspoor v naprostou senzaci. Kdo že to? Ptáte se vlastně správně. Jednadvacetiletý hráč se nachází až ve třetí stovce žebříčku, přesto dokázal otočit nepříznivý vývoj zápasu s hvězdným švýcarským tenistou. „Ukázal, že má obrovský potenciál,“ chválil mladého talenta Wawrinka.

„Neuvěřitelné! Porazil jsem šampióna, těžko se mi hledají slova.“ Aby ne. Hráč, který se v žebříčku nachází na 259. místě, a porazí trojnásobného grandslamového vítěze, má na podobné věty jednoznačný nárok. K tomu přidejte výbornou domácí kulisu, vybojovaný obrat, který vedl k dosavadnímu největšímu úspěchu v kariéře neznámého Nizozemce objíždějícího po většinu sezóny turnaje Futures na okruhu ITF.

Ne, jednadvacetiletý Tallon Griekspoor neotrávil Wawrinkovi zápas hned od samotného úvodu. Švýcar si uzmul první set v poměru 6:4, a v tu chvíli se mohlo zdát, že nezkušený hráč je ještě více bez šancí na úspěch než před samotným duelem. Jenže opak byl pravdou.

Míčky vyslané raketou rodáka z Haarlemu se začaly mnohem častěji lepit přímo na čáry a Švýcar dokázal vracet jen s potížemi. Pokud vůbec. Další sady už ovládl Griekspoor 6:3 a 6:2. Zaťatá pěst mladého hráče mohla vyletět vzhůru. Velkolepé vítězství bylo na světě. 

Tuto slávu si mohl užívat především zásluhou svého – více než vydařeného – výkonu, ale také díky Richardu Krajicekovi. Bývalý tenista českého původu je ředitelem rotterdamské akce a právě Griekspoorovi se rozhodl udělit jednu z divokých karet.  

A šanci se ukázat využil do puntíku. Možná i proto, že Wawrinka není stále zdravotně stoprocentně připravený. „Cítil jsem, že s kolenem trochu bojuje. Věděl jsem, že mu musím sázet údery do jeho forhendové strany. Šel jsem úspěchu naproti,“ říkal po zápase Griekspoor. „Nebyl jsem překvapený úrovní, jakou v duelu předvedl. Očekával jsem těžký boj, protože jsem věděl, že je velký ranař. Ukázal, že má obrovský potenciál,“ hodnotil svého přemožitele dvaatřicetiletý hráč.

Další překvapení může nizozemský tenista přidat dnes večer v bratrovražedném souboji proti Robinu Haasemu.

Naopak Wawrinka je zatím v letošní sezóně magnet na – z jeho pohledu – nechtěné senzace. Je nutné samozřejmě brát v potaz, že se v lednu na kurty vrátil po dlouhé době kvůli operaci kolene, ale i tak se od něj očekávalo více.

Na Australian Open, které v roce 2014 opanoval, ho vyřadilo jméno sice s tenisem velmi spjaté, nicméně i celkem neznámé. Hned ve druhém kole totiž skončil na Američanovi Tennysu Sandgrenovi. Pak se Wawrinka vrátil do Evropy, aby se pokusil uzmout titul v bulharské Sofii. Začal dobře, ale v semifinále prohrál s dalším hrůzu nebudícím hráčem, tentokrát z Bosny a Hercegoviny, Mirzou Basičem.

Turnaj v nizozemském městě pro Wawrinku skončil neslavně ještě mnohem dříve. A na ještě větším překvapení...