Hádky, nadávky, obviňování a rasismus. ATP šetří incident předních amerických tenistů

- Filip Lefenda

Pořádně vyhrocený duel mají za sebou na novém turnaji v New Yorku dva američtí krajané Ryan Harrison a Donald Young. Oba se do sebe během utkání několikrát slovně pustili, podle Younga se pak měl Harrison dopustit dokonce rasistických urážek. Ten nařčení popírá a žádá důkazy. Situací už se zabývá ATP.

Poprvé oba Američané spustili verbální přestřelku během jedné z přestávek mezi gemy, po konci duelu, který vyhrál Harrison 6:3 a 7:6, si pak nepodali ani ruce a spustili nanovo. Spor, který zachytily kamery – nikterak však mikrofony – musel uklidňovat i hlavní rozhodčí.

Young posléze obvinil na twitteru svého krajana z rasismu. „Jsem šokován a zklamán z toho, že je Ryan Harrison schopen mě během zápasu označovat za černého tenistu. Myslel jsem, že tenis je sportem džentlmenů,“ posteskl si osmadvacetiletý hráč.

O tři roky mladší Harrison vzápětí reagoval. „Obvinění Donalda Younga, která proti mně po utkání vznesl, jsou naprosto nepravdivá. Jsem zklamán, že reaguje na prohraný duel tímto způsobem. Jakýkoliv zvukový záznam či video mě stoprocentně očistí, proto prosím, aby byly tyto nahrávky dodány,“ hájí se Američan. Ten je přitom znám svou cholerickou povahou, v tomto případě se ale cítí být nevinným.

Celý incident nezůstal bez povšimnutí u ATP, která se jím již zabývá. „Veškerá rasová nařčení bereme velice vážně. Případem se budeme zabývat a k jeho rozřešení použijeme veškerá dostupná videa i zvukové nahrávky,“ stojí v prohlášení.

Oba tenisté se tak již příliš vyhledávat zřejmě nebudou, o to pikantnější je fakt, že se proti sobě mohou na stejném turnaji postavit i ve čtyřhře. Harrison již po boku dalšího Američana Johnsona do osmifinále postoupil, a pokud Young spolu s Australanem Ebdenem uspějí proti Lindstedtovi se Škugorem, další vyostřené derby bude velice brzy na světě…