Petrohradská jízda! Kvitová nadělila soupeřce kanára, čeká ji halová šampionka

- Jan Vojkůvka

Ruský Petrohrad se stal svědkem souboje dvou grandslamových šampionek. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Petra Kvitová v Rusku předvedla mistrovský výkon a v duelu s vítězkou French Open Jelenou Ostapenkovou zvítězila za pouhých 58 minut 6:0, 6:2.

Publikum v Petrohradu doufalo, že by mohlo vidět vyrovnaný souboj dvou hráček, které patří k ženské tenisové špičce. Opak byl ale pravdou. Petra Kvitová totiž potvrdila, že na ruském turnaji hraje v bezvadné formě a svou lotyšskou soupeřku doslova přejela, když ji obrala hned pětkrát o podání.

„Na konci posledního zápasu jsem chytila trochu rytmus a věděla jsem, že dnes budu muset hrát o trochu lépe,“ řekla po utkání Češka. „Chtěla jsem zůstat soustředěná před každou výměnou, což se mi podařilo. Bylo to jen o pár gemech, při kterých jsem servírovala a udržela si podání.“

Její taktika se v utkání vyplatila. Sice hned v prvním gemu utkání čelila třem brejkbolům, ale všechny se jí podařilo odvrátit a od té chvíle už Ostapenkové žádnou šanci nedala. „Servírovala jsem hodně dobře, což je skvělé do dalších zápasů,“ usmívala se Kvitová.

Poté, co Ostapenkové v úvodní sadě nadělila kanára, se ve druhém setu Lotyška přeci jen dostala ke dvěma gemům. V šesté hře ale znovu přišla o podání a následně se jí na returnu nepodařilo využít srovnání na shodu. Kvitová si hladké vítězství vzít nenechala a zápas doservírovala.

Kvitová na podání skutečně dominovala, trefila čtyři esa a především vyhrála 89 % všech fiftýnů přes první podání. Navíc zahrála 13 vítězných míčů a jen 10 nevynucených chyb. Oproti tomu Ostapenková k 8 winnerům zahrála 16 nevynucených chyb.

V souboji o postup do finále se Kvitová střetne s Julií Görgesovou. Německa tenistka hraje v halovém prostřední skutečně fenomenálně a od loňského října drží šňůru 12 výher v řadě. Turnajem v Petrohradu navíc prochází bez ztráty setu.