Skalp nejvýše nasazeného a první bod do žebříčku ATP. Je potřeba nějak začít, směje se Slovák Hodor

- Filip Lefenda

Samuel Hodor, pro českého tenisového fanouška jméno poměrně neznámé, ovšem otázkou je, na jak dlouho. Za necelé dva týdny dvacetiletý tenista se v úterý postaral na turnaji kategorie ITF v Ústí nad Orlicí o senzaci, když zdolal jasně ve dvou setech nejvýše nasazeného Robina Staňka, v současnosti 263. hráče světového žebříčku. Po utkání tak sympatický Slovák netajil radost.

„Jsem velmi šťastný. Porazil jsem prvního nasazeného a zároveň mám první bod do žebříčku ATP. Byla pro mě čest hrát s takovýmto hráčem. Zápas jsem si užil a snažil jsem se hrát co nejlépe. Nakonec to dopadlo tak, že jsem vyhrál,“ zhodnotil své takřka pohádkové vystoupení Hodor.

Vítězství nad Staňkem by dost možná mohlo být zlomovým bodem v jeho tenisové kariéře.  Bude na něj vzpomínat dlouho? „Doufám, že příliš dlouho ne, chci dosáhnout i jiných milníků. Ale takovýto start je samozřejmě super věc. Doufám, že se od něj odrazím a budu takto pokračovat dále,“ přeje si hráč, který se zamyslel rovněž nad rozhodujícími momenty střenutí. Co podle něj rozhodlo? „Myslím si, že přístup, a trochu soustředěnost. Já se snažil hrát každý míč co nejlépe to šlo. Myslím, že jsem Robina svou hrou trochu i překvapil. Asi nečekal, že budu hrát takto agresivně, byl z toho trochu překvapený. Celkem mi vyhovovalo, co hrál. Uměl jsem si najít prostor, umístit míč, vytvořit si pozici a vyhrát bod.“

Samuel Hodor, jenž se do hlavní soutěže prokousal bez ztráty setu skrze dvoukolovou kvalifikaci přes Kulicha s Wojnarem, se i přes krutý los na souboj s nejvýše nasazeným hráčem turnaje nijak speciálně nepřipravoval. „Samozřejmě – rozehrávka, strečink a nějaká lehká kondička, ty musí být. Před zápasem jsem si ale neříkal, že ho půjdu odehrát nebo něco… Chtěl jsem si ho užít a hrát co nejlépe. Samozřejmě jsem si říkal, že se chci pokusit o vítězství a podařilo se to.“

První sadu vyhrál Slovák poměrem 6:4, ve druhém dějství už Staňkovi povolil jen dva gemy. Dalo by se říci, že český favorit nezvládl bitvu hlavně po psychické stránce a byl soupeřovým výkonem zaskočen? „Psychika tam trochu sehrála roli. Od druhého setu jsme měli nové míče, tenis byl zase o něco rychlejší. Robin nemá až tak extrémně dobrý pohyb, takže když jsem zahrál do strany, bylo to pro mě lepší. Vyhovovaly mi tedy i nové míče. Zároveň ale i jemu, na konci prvního setu už dělal sem tam lehkou chybu. Bylo to i těmi míčky, že byly takové starší, opotřebovanější, daly se méně kontrolovat. Když jsme dostali nové, přišlo mi, že byl druhý set trochu lepší než ten první. Bylo tam více akcí, méně chyb a bylo se více na co dívat. První set byl víceméně o chybách,“ zamýšlel se opět nad klíčovými faktory zápasu jeho vítěz, který z něj bude moci těžit i v budoucnu. „Určitě mi pomůže po psychické stránce, v dalších zápasech budu klidnější. Tedy doufám.“

Vítězství nad hráčem třetí světové stovky a zisk prvního bodu do žebříčku ATP je pro Hodora významným počinem. Řadí jej vysoko, ne-li nejvýše? „V mužském tenisu určitě ano, je to zatím můj největší úspěch. Nechci se chválit, protože je to prakticky nic (smích), ale je potřeba nějak začít,“ je si vědom, že je před ním ještě dlouhá cesta.

Na vítěztví nad turnajovou jedničkou se dá nicméně stavět už na ústeckém turnaji. Jaké jsou aktuálně nejbližší plány Samuela Hodora? „Momentálně se chci vystrečovat, osprchovat a jít se podívat na soupeře. Sice jednoho znám, trochu i druhého, ale chci se podívat, jak teď hraje. Trochu si zanalyzuji, co bych zítra mohl na oba hrát. Pak už budu jen odpočívat a večer si půjdu trochu ťuknout, ještě hraji čtyřhru. Takže ji odehraji a pak už se budu soustředit na dvouhru,“ prozradil plány na nejbližší minuty a hodiny borec, který nakonec v osmifinále vyzve Víta Kopřivu a rozhodně tak opět nebude platit za favorita.

Podnik v Ústí nad Orlicí si Hodor vybral kvůli trenéra i shůdnějšímu formátu kvalifikace. „Myslím, že tam bylo v tomto termínu nějaké Rakousko, nevím. Z Čech k nám přišel trénovat jeden Čech, tedy Ukrajinec, ale trénoval v Česku a teď u nás. Říkali jsme si, že bychom mohli jet do Česka spolu. Je to i blíže, lákalo mě to zde více. Kvalifikace byla dvaatřicítka, v Rakousku myslím čtyřiašedesátka, takže o zápas méně. Myslím, že jsem udělal dobře, že jsem si vybral tento turnaj. Je tu pěkný areál a cítím se zde dobře, takže možná i proto hraji dobře,“ usmíval se nad správnou volbou stále ještě náctiletý hráč.

A jaké jsou jeho dlouhodobější tenisové vyhlídky a sny? „V nejbližším plánu mám Brno, ale to závisí i na tomto turnaji. Poté máme čtyři futures turnaje na Slovensku. Plánuji je odehrát, ještě i nějaká dvě Rakouska. Doufám, že na turnajích, které mám teď na programu, uhraji co nejlepší výsledky, abych už měl ranking a mohl jezdit do Egypta, Tuniska a Turecka a hrál tam hlavní soutěže. Doufám, že skončím tuto sezónu co nejlépe a nebudu již muset hrát v budoucím roce kvalifikace. Už je hlavní soutěže, vyhrávat a obhajovat,“ přeje si závěrem Samuel Hodor, muž, který šokoval Robina Staňka.