Postup s problémy. Plíšková je po otočce v Brisbane v semifinále

- Petr Sumbal

Karolína Plíšková pokračuje v úspěšném vstupu do sezony, ve čtvrtfinále v australském Brisbane porazila v souboji bývalých šampinek estonskou kvalifikantku Kaiu Kanepiovou 3:6, 7:5 a 6:2. Česká jednička neměla dobrý vstup do zápasu, hned v úvodu přišla o podání a prohrála i celý první set. V tom druhém pak znovu ztratila podání a prohrávala 1:3, sadu však dokázala otočit, stejně jako celý zápas a v rozhodujícím setu už dominovala. V semifinále čeká Plíškovou Ukrajinka Svitolinová.

První set vlastně rozhodla hned jeho první hra. Ta nabídla šest shod a taky čtyři brejkboly Kanepiové. Estonská tenistka, která je na žebříčku WTA na 99. místě, nakonec dokázala českou favoritku o podání hned na začátku zápasu připravit.

V dalším průběhu prvního setu čtvrtfinále si pak obě hráčky svědomitě držely svůj servis, dlouho nebyl k vidění žádný brejkbol a dokonce ani shoda. Vše se změnilo až na konci prvního setu, ve kterém si potřebovala nedávná světová jednička Plíšková udržet podání, aby se udržela ve hře, ale nedokázala to a prohrála první sadu 3:6.

Druhý set se nesl v jiném duchu, než ten první, k vidění byly pravidelně brejkové příležitosti pro obě tenistky. V prvním gemu měla jednu šanci vzít své soupeřce podání Plíšková, ale estonská hráčka se dokázala ubránit a gem nakonec získala.

V následující hře musela naopak odvracet ztrátu podání Plíšková, také ona si dokázala poradit. Podobně si pak i přes jeden brejkbol Plíškové udržela servis i Kanepiová a v další hře už byla při ataku podání Plíškové Estonka úspěšná. Bývalá vítězka tohoto turnaje z roku 2012 se tak dostala do nadějného vedení 3:1 a přiblížila se senzaci v podobě vyřazení druhé nasazené.

Plíšková však nehodlala dát kůži lacino a hned v následujícím gemu se ji povedl re-brejk. Kanepiové sebrala podání vůbec poprvé v celém zápase. Poté si Karolína Plíšková své podání čistou hrou udržela a srovnala na 3:3.

České hráčce tento úspěch vliv sebevědomí do žil a v následujících gemech byla na kurtu lepší. Při podání Kanepiové se o gemy vždy bojovalo přes shody, kdežto světová čtyřka Plíšková znovu vystřihla při svém servisu čistou hru.

V úplném závěru druhé sady pak Plíšková potvrdila svou převahu i při podání soupeřky, kterou v jedenácté hře dokázala připravit o podání a následně si další čistou hrou při svém podání vynutila třetí set.

Úvod rozhodující sady čtvrtfinále pokračoval v tempu, které diktovala česká hráčka. Ta hned v prvním gemu sebrala Kanepiové čistou hrou podání a poté si to své pohodlně udržela. Také zbytek setu se odehrál v režii obhájkyně titulu Plíškové. Ta si udržela i další dva gemy při svém podání, přičemž v nich ztratila dohromady pouhý jeden fiftýn.

Naopak Kanepiová musela často odvracet brejkboly, což se jí v sedmém gemu už nepovedlo a Češka se dostala do rozhodujícího vedení 5:2. V dalším gemu si pak Karolína Plíšková vytvořila náskok 40:0 a využila svůj druhý mečbol.

V semifinále se česká jednička utká se světovou šestkou a třetí nasazenou hráčkou Elinou Svitolinovou, která postoupila ze čtvrtfinále po skreči Kontaové. Plíšková Svitolinovou ze sedmi vzájemných utkání pětkrát porazila.

Čtvrtfinále v Brisbane
Alize Cornetová (FRA, 38.) – Aliaksandra Sasnovičová (BLR, 88.) 6:3, 2:6, 3:6
Johanna Kontaová (GBR, 9.) [5.] – Elina Svitolinová (UKR, 6.) [3] 6:1, 6:7(6), 2:3, skreč Kontaová
Aleksandra Kruničová (SRB, 53.) – Anastasija Sevastovová (LAT, 16.) [7.] 2:6, 4:6
Kaia Kanepiová (EST, 99.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) [2.] 6:3, 5:7, 2:6