Austrálie a Nový Zéland - místa Čechům zaslíbená

- Tomáš Macák

Tenisová sezóna začíná každý rok tradičně u protinožců. Z České republiky je to vzdušnou čarou na kontinent ležící v Tichomoří téměř 15 000 km. A jakoby ohromná vzdálenost dělala paradoxně dobrotu, protože čeští tenisté a tenistky se s velkou pravidelností nesmazatelně zapisují do dějin turnajů v Austrálii a na Novém Zélandu, které předcházejí melbournskému Australian Open. V bývalé britské kolonii se v minulosti dařilo především dvojnásobné šampionce z Wimbledonu Petře Kvitové.

Hopman Cup, Austrálie
Soutěž smíšených párů tvořených hráči a hráčkami z jedné země, kterou pořádá tenisová organizace ITF, do Perthu každý rok přivede ty nejlepší tenisty. A hned třikrát mohla pozvednout trofej nad hlavu dvojice z České republiky (budeme-li počítat také jeden triumf ještě z éry Československa). Hned premiérový ročník patřil Miroslavu Mečířovi a Heleně Sukové, kteří ve finále porazili domácí Austrálii. O pět let později slavil také Petr Korda s Janou Novotnou po výhře nad Německem.

Nejčerstvější český triumf je šest let starý. To v nejodlehlejším velkoměstě světa vyhráli Tomáš Berdych a Petra Kvitová, kteří pokořili francouzský pár tvořený Marion Bartoliovou a Richardem Gasquetem.

Brisbane International, Austrálie
Spolu s čínským Šen-čenem je vůbec prvním oficiálním turnajem roku na okruhu WTA. Na město ležící na východě Austrálie ve státě Queensland má dobré vzpomínky příznačně královna. Tedy aspoň ta česká, která vévodí žebříčku es. Kromě toho, že v Brisbane Karolína Plíšková loni odstartovala svoji vydatnou sbírku 452 přímých bodů z podání, zde také letos vyhrála jeden ze svých tří turnajů. V přímém souboji o titul porazila Alize Cornetovou.

Rok 2011, sezónu prvního wimbledonového triumfu, na australském pobřeží zahájila vítězně také Petra Kvitová, která ve finále porazila Němku Petkovicovou.

Z pěti trofejí ze dvouhry se na okruhu ATP mohl během kariéry radovat Radek Štěpánek. Jednu z nich slavil v roce 2009 právě v Brisbane po duelu se Španělem Verdascem.

ASB Classic, Nový Zéland
Největší město Nového Zélandu Auckland se rozkládá na vyhaslých sopkách. Magma se sice na zemský povrch opravdu v posledních letech nedostalo, ale erupce české radosti ano.

Dosavadní jediné turnajové vítězství na okruhu ATP zde totiž v roce 2015 vybojoval Jiří Veselý, který ve finále porazil Francouze Adriana Mannarina ve dvou setech 6:3 a 6:2. „Je to úžasný pocit být součástí ATP šampionů,“ řekl tehdy bezprostředně po zápase český tenista. Zařadil se tak mezi takové hráče, jakými jsou Ferrer, Isner či Del Potro - ti turnaj v minulosti rovněž vyhráli.

Rodák z Příbrami tak navázal na českou tenisovou stopu, kterou v metropoli na Severním ostrově již dříve zanechal Jiří Novák a nebo ještě více v minulosti Karel Nováček a Miroslav Mečíř.

I v deblu má Česká republika své vítěze. Martin Damm v roce 2009 získal v Aucklandu jeden ze svých 40 kariérních titulů ze čtyřhry. O deset let před ním opanoval akci také Daniel Vacek.

Z žen vyhrála na Novém Zélandu v singlu pouze Eva Švíglerová. Šampionkou se stala roku 1991 po finálovém zápase proti české vyzyvatelce Andree Strnadové. Krajanku zdolala ve třech divokých sadách 6:2, 0:6, 6:1.

Z celkové výhry se zde ve čtyřhře radovala v roce 2012 Andrea Sestini Hlaváčková s Lucií Hradeckou a ještě o rok dříve Květa Peschkeová.

Hobart International, Austrálie
Na australském ostrově Tasmánie „zlobily“ české čertice především v roce 2009. To do finále postoupila Petra Kvitová a Iveta Benešová. A úspěšnější byla po setech 7:5 a 6:1 první jmenovaná. Benešová se tak musela smířit již s druhou finálovou porážkou v Hobartu.

Čtyřhru v tomto městě vyhrály dvě Češky. Jako první roku 2010 deblová specialistka Květa Peschkeová a po ní o čtyři roky později Klára Koukalová.

Sydney International, Austrálie
Zvonivý zvuk rakety se největším městem Austálie linul již v roce 1885. Sydney International se svojí více než 130ti letou tradicí logicky patří mezi nejstarší tenisové turnaje vůbec. Miroslav Mečíř se v roce 1987 stal teprve čtvrtým evropským tenistou, který na této akci celkově vyhrál. Nejblíže druhému titulu mezi muži byl na turnaji v Sydney v roce 2005 Ivo Minář, ale proti domácí hvězdě Lleytonu Hewittovi ve finále neuspěl.

To české ženy byly mnohem úspěšnější. Naposledy si to v českém finále rozdala – opět – Petra Kvitová a Karolína Plíšková. Po zvládnutých dvou tiebreacích zvítězila Kvitová. Australské léto bylo v Sydney vydařené také pro Janu Novotnou, která turnaj vyhrála v roce 1991. A když zabrousíme do roku 1979, tak zjistíme, že akci opanovala Hana Mandlíková, která se tak stala vůbec první Evropankou, která v Sydney slavila titul.

Triumfů, na kterých se v Sydney ve čtyřhře podílela aspoň jedna Češka, bylo hned deset. Především pro Helenu Sukovou zde bylo zvedání trofeje nad hlavu tak trochu rutinou. V deblu totiž zvítězila hned pětkrát. 

Nová sezóna výrazně klepe na dveře. Například v Brisbane už se rozběhla kvalifikace.

Naváží letos tenisté a tenistky z České republiky na předešlé australosko-novozélandské úspěchy?