Usedne Plíšková na český trůn? Vyhlašuje se anketa Sportovec roku

- Tomáš Macák

Předvánoční čas je mimo jiné dobou, kdy se rozhoduje o nejlepším českém sportovci za uplynulý rok. Letos má velkou šanci na vítězství také Karolína Plíšková, která se během léta pohybovala na úplném vrcholu tenisového žebříčku.

Sezóna 2017 byla tou nejúspěšnější v dosavadní kariéře Karolíny Plíškové. Odstartovala ji ziskem titulu v australském Brisbane, a na tento úspěch navázala celkovými vítězstvími také v Dauhá a Eastbourne. Nadmíru vydařené rozhodně bylo rovněž Roland Garros, kde na neoblíbeném povrchu vybojovala semifinále. Vrchol ale přišel 17. července. To se totiž tenistka s dělovým servisem stala historicky první českou světovou jedničkou.

Hráčkám kralovala do 10. září, kdy ji vystřídala Španělka Muguruzaová. Plíšková pak tuto sezónu zakončila v žebříčku na čtvrtém místě.  

Díky všem zmíněným důvodům je velmi žhavou favoritkou na vítězství v tradiční prosincové anketě.

Nicméně mezi vážnými kandidáty na zisk prestižního ocenění rozhodně není sama. Společnost pětadvacetileté tenistce dělají výborní sportovci jako Gabriela Koukalová, Martina Sáblíková nebo Ondřej Synek.

Dohromady se bude rozhodovat mezi deseti jednotlivci, mezi kterými je Plíšková jako jediná zástupkyní bílého sportu. V letech 2011 a 2014, čili v sezónách wimbledonských triumfů, opanovala anketu Petra Kvitová. 

Sportovec roku začíná dnes ve 21:35. Slavnostní vyhlášení můžete živě sledovat na ČT1.

Všichni nominovaní sportovci:
Josef Dostál, kanoistika
Martin Fuksa, kanoistika
Gabriela Koukalová, biatlon
Ester Ledecká, snowboarding
Adam Ondra, sportovní lezení
Karolína Plíšková, tenis
Martina Sáblíková, rychlobruslení
Ondřej Synek, veslování
Barbora Špotáková, atletika
Jakub Vadlejch, atletika