Zlatý kanár slaví čtvrtstoletí. Dočká se letos Plíšková?

- Jiří Vachtl

Ve čtvrtek se v přerovské tenisové hale uskuteční pětadvacátý ročník slavnostního vyhlášení ankety Evromat Zlatý kanár. Tomáše Berdycha dělí v historickém pořadí jediný triumf od rekordmana Jiřího Nováka. Hlavní favoritkou na vítězství je však Karolína Plíšková, která může přerušit nadvládu českých reprezentačních výběrů z posledních let.

Anketa magazínu Tenis o nejlepší české tenistky a tenisty se vyhlašuje ve 12 kategoriích. Hlavní cenou pro nejlepšího tenistu je samozřejmě Zlatý kanár. Dále se také udílí ocenění pro nejlepšího českého hráče a hráčku, tenisty s nejlepším posunem na žebříčku ATP a WTA, talenty roku, tým roku, deblisty roku, deblový pár a vozíčkáře roku.

V premiérovém ročníku 1993 se ze Zlatého kanára radoval Karel Nováček. Bývalá světová osmička v tomto roce získala dva tituly na okruhu ATP, a také dokázala postoupit do čtvrtfinále grandslamového French Open.

Následně se ze čtyřech ocenění během pěti let radovala legendární Jana Novotná, která je v pomyslném pořadí nejúspěšnějších českých hráčů historie na třetí příčce. Před Novotnou se svým pátým triumfem v roce 2010 dostal Tomáš Berdych. Rekordmanem ankety je pak s šesti Zlatými kanáry Jiří Novák. Někdejší světová trojka triumfovala v prestižní anketě nepřetržitě v letech 1999 – 2004. Nutno však dodat, že Berdych disponuje ještě třemi Zlatými kanáry, které získal jako člen daviscupového týmu v roce 2009, 2012 a 2013.

Z posledních pěti ročníku tak české výběry z Davis Cupu a Fed Cupu dokázali ovládnout hned čtyři. Pouze v roce 2014 jim vítěznou sérii narušila Petra Kvitová, která v této sezóně získala svůj druhý titul ze slavného Wimbledonu. V následujících letech však Češky vždy ovládly Fed Cup a o vítězkách Zlatého kanára tak bylo jasno.

Nadvládu českých reprezentačních družstev by mohla přerušit Karolína Plíšková, která se v uplynulé sezóně stala první Češkou v historii, která usedla na tenisový trůn jako první hráčka pořadí WTA. Avšak nechme se překvapit.

Letošní slavnostní vyhlášení Evromat Zlatého kanára proběhne ve čtvrtek 14. prosince od 17:30 v přerovské tenisové hale. Přímý přenos z celé akce odvysílá stanice Nova Sport 1.