Už mě to nebaví! TOP 5 vypuštěných zápasů

- Radek Štohl

V bílém sportu se z toho stal nelichotivý fenomén. Tenistům či tenistkám se v některých případech nechce do zápasu vrhat plné úsilí, a tak radši poslední gemy či dokonce většinu zápasů odchodí a vypustí. Toto je pět vypuštěných zápasů, ve kterých se moc nechtělo hrát jednomu a občas dokonce i oběma soupeřům...

1. Sachia Vickeryová vs. Elise Mertensová – Hobart 2017, 2. kolo
Zkraje letošní sezóny se odehrál velmi kuriózní duel v Hobartu, kde ve druhém kole zdejšího turnaje proti sobě nastoupily Sachia Vickeryová a Elise Mertensová.

Obě tenistky byly v té době přihlášeny do kvalifikace Australian Open a přes brány osmifinále se jim evidentně projít už nechtělo. Američanka i Belgčanka se snažily utkání co nejdříve ukončit, když si po úvodním gemu obě vyžádaly ošetření, ale to bylo jenom záminka.. Jako první nakonec stihla utkání skrečovat Vickeryová, na prvním grandslamu roku ale vypadla hned na začátku kvalifikace. Naopak Mertensová se zázračně uzdravila a celý podnik v Hobartu vyhrála.

2. Nick Kyrgios vs. Misha Zverev – Šanghaj 2016, 2. kolo
Nick Kyrgios se dlouhodobě řadí mezi problémové hráče a tuto nálepku potvrdil také na loňském turnaji Masters v Šanghaji. Na prestižním podniku nejevil v zápase s německým soupeřem žádnou snahu. Vrchol celého jednání nastal uprostřed první sady, ve které velmi slabě zapodával, aby nečekal ani na return Zvereva a okamžitě se vydal k lavičce. Kyrgios za špatné chování dostal od ATP pokutu 40 000 dolarů.

3. Bernard Tomic vs. Misha Zverev - Wimbledon 2017, 1. kolo
V našem seznamu nechybí ani další autralský bouřlivák - Bernard Tomic. Bývalý sedmnáctý hráč světového žebříčku způsobil velký poprask letos ve Wimbledonu. Na třetím grandslamu sezóny se v úvodním kole rovněž utkal s Mishou Zverevem, se kterým hladce prohrál ve třech setech. Na pozápasové tiskové konferenci následně prohlásil, že se během zápasu nudil. Podle vlastních slov se začal snažit až ke konci střetnutí, to bylo ale už pozdě. Kromě pokuty 15 000 dolarů se chvíli po fiasku "dočkal" vypovězení smlouvy od společnosti Head, jednoho z jeho hlavních sponzorů.

Na zmíněné tiskové konferenci se jedna z novinářek Tomice zeptala, zda za účast ve Wimbledonu hodlá vrátit prize money. Čtyřiadvacetiletý tenista na to zareagoval po svém a odvětil, jestli by takový Roger Federer vrátil půl milionu dolarů. Australan by startovné odevzdal na dobročinné účely jen v případě, že by to udělal také jeho slavnější kolega.

4. Goran Ivaniševič vs. Petr Luxa - Australian Open 2001, 1. kolo kvalifikace
Před téměř sedmnácti lety se v kvalifikaci prvního kola na Australian Open utkali Goran Ivaniševič a Petr Luxa. Ivaniševič tehdy s Luxou prohrál po sadách 5:7, 6:1, 1:6. Chorvat po utkání přiznal, že zápas proti českému hráči vypustil. Jaký k tomu měl důvod? Cítil pouhou znechucenost, byl otrávený a prostě se mu chtělo z turnaje, který ještě ani nezačal, odcestovat domů. O půl roku později poté bývalý trenér Tomáše Berdycha senzačně vyhrál Wimbledon.

5. Marat Safin vs. Grant Stafford - Australian Open 2000, 1. kolo
Marat Safin se kromě tenisových úspěchů dostával do podvědomí veřejnosti také občasnými výstřelky. Jeden z nich přišel v úvodním kole Australian Open 2000, v utkání prvního kola proti Grantu Staffordovi se totiž nesnažil hrát naplno a vůbec jako první tenista v historii dostal pokutu za to, že se nepokoušel vyhrát. V průběhu zápasu byl Safin čtyřikrát napomínaný umpirovým rozhodčím, ani to ho však k větší snaze nepřimělo. Pokuta pro ruského hráče činila 2 000 dolarů.

S dlouhodobým nešvarem se od nové sezóny rozhodla bojovat WTA, která v případě podobného chování tenistek zakročí velkými pokutami. Zda však čím dál častější jev z tenisu vymizí, na to si budeme muset nějakou tu chvíli počkat.