Už žádné divadlo. Za vypuštění zápasu teď WTA hrozí obřími pokutami

- Jan Vojkůvka

Ženská tenisová asociace (WTA) sáhla před novou sezonou k výrazné změně pravidel. Od roku 2018 hodlá totiž výrazně bojovat proti spekulativnímu chování hráček, ke kterému dochází před grandslamovými kvalifikacemi. Podle nových dodatků v pravidlech už by nemělo docházet k vypouštěným zápasům a především k situacím, kdy hráčka figuruje na turnaji, zatímco je přihlášená i do kvalifikace grandslamu.

Když na začátku letošní sezony nastoupily v Hobartu k utkání druhého kola Sachia Vickeryová a Elise Mertensová, došlo ke kuriózní, ale zároveň velmi nesportovní a k tenisovému publiku neúctivé události.

Obě hráčky byly přihlášené do kvalifikace Australian Open a postupem do osmifinále si příjemně přivydělaly. Dál ale jít už nechtěly a obě se snažily co nejdříve zápas ukončit. Po jediném odehraném gemu si obě vzaly přestávku na ošetření a Vickeryová stihla jako první duel skrečovat.

Odjela tak do Melbourne, kde následně prohrála v prvním kole kvalifikace. Mertensová s nechutí musela v turnaji pokračovat s vědomím, že si na Australian Open nezahraje. Nakonec jí to ale vadit nemuselo, protože celý turnaj v Hobartu vyhrála. A rázem bylo jasné, komu se tragikomické chování během druhého kola vyplatilo více.

K takovým situacím by už podle nových pravidel docházet nemělo. WTA totiž rozhodla o dodatcích právě směrem ke grandslamovým turnajům. Podle nového pravidla nesmí hráčka figurovat v listině pro turnaj WTA a zároveň v grandslamové kvalifikace v týden, kdy se ona kvalifikace hraje. Pokud v den uzavírání přihlášek do kvalifikace figuruje hráčka i v listině pro turnaj WTA, její účast na daném podniku automaticky zaniká.

Zároveň bylo do pravidel dodáno, že pokud by některá z hráček odstoupila z turnaje WTA nebo zápas skrečovala v době po uzavření přihlášek do grandslamové kvalifikace a v ní se posléze představila, obdržela by automaticky pokutu 10 000 dolarů za nesportovní chování.

A za nesportovní chování se považuje také situace, kdy hráčka během sezony více než dvakrát skrečuje utkání prvního kola dvouhry, nebo čtyřhry.

WTA rovněž pamatuje na situace, kdy ke spekulativnímu chování skutečně dojde a pokud organizace usoudí, že některá z hráček nepředvedla odpovídající výkon, aby si mohla zahrát v grandslamové kvalifikaci, může tenistku potrestat pokutou ve výši 25 000 dolarů, odebráním prize money vyhraného na turnaji WTA, či dokonce suspendací na dobu od 21 dní do 1 roku.

Nyní nezbývá než čekat, jak se nová pravidla ve skutečnosti osvědčí.