ATP

Poslední vzpomínka. Byl to nejhorší moment kariéry, vybavuje si Nadal

- Radek Štohl

Úspěšná spolupráce je u konce. Od příští sezóny bude Rafael Nadal ve své lóži postrádat strýce Toniho, který se stáhne do ústranní. Před tím však ještě španělský trenér poskytl rozhovor, ve kterém se svěřil, jak probíhaly první tenisové krůčky šestnáctinásobného grandslamového šampiona, nebo jak vzpomíná na rok 2005, po kterém se aktuální světová jednička již neměla vrátit k tenisu na profesionální úrovni.

„Pamatuji si na chvíli, kdy se poprvé trefil do balónku, navíc se při tom přirozeně pohyboval. Překvapil mě, jakým způsobem to zvládl“ stojí na webu tennisworldusa.org citace Toniho Nadala, na jehož místo se od sezóny 2018 definitivně přesune Carlos Moya.

Rafael Nadal od útlého dětství miloval kromě tenisu také jiný sport. „Byly mu teprve tři roky a chtěl jsem, aby hrál, ale ve stejné míře se mu zamlouval rovněž fotbal,“ pokračoval španělský trenér, který svého synovce dovedl k pětasedmdesáti trofejím ve dvouhře.

Jejich začátky nebyly pro „Rafu“ nejlehčí, po tvrdé dřině na trénincích se dnes jednatřicetiletý tenista domů často vracel s pláčem. Právě pevná ruka Toniho mu možná vynesla velké úspěchy. „Moc dobře vím, že pokud v životě chcete dosáhnout na velké cíle, není to nikdy jednoduché. Chtěl jsem, aby zvládl věci, které byly pro něj složité. Činil jsem tak, aby neustále něčeho dosáhl s tím, že to nebude pokaždé jen snadné,“ líčil svůj úmysl strýc.

Do hlavy se Tonimu Nadalovi nesmazatelně vryl rok 2005, ve kterém nekorunovaný vládce antuky utrpěl vážné a vzácné zranění nohy. „Byl to nejhorší moment jeho kariéry, protože jeden ze specialistů uvedl, že tenis na vrcholové úrovni pro něj skončil."

„Pokud se jako sportovec zraníte, vždy projdete špatnými chvílemi. Rafa se s tím však vypořádal nejlepším možným způsobem, když po třech letech bez grandslamové trofeje letos vyhrál desátý titul z Roland Garros,“ uzavřel povídání šestapadesátiletý Španěl.