DAVIS CUP: Tříhodinová bitva pro Francii! Ta se dostává do vedení

- Tomáš Macák

Favorité nezaváhali ani v sobotu. Richard Gasquet s Pierrem-Huguesem Herbertem poslali po druhém hracím dni finále Davis Cupu Francii do vedení 2:1. Belgičané ale nedali francouzským hráčům nic zadarmo, protože čtyřsetový zápas se protáhl na více než tři hodiny.

Na pořadu dne byl zápas čtyřhry, do které kapitáni Francie a Belgie nominovali Gasqueta s Herbertem, respektive Belemanse s De Loorem. Ačkoliv belgická dvojice spolu hraje pravidelně a připsala si letos několik úspěchů, v žebříčku výše postavení soupeři byli favorité. To také francouzské duo potvrdilo ve čtyřech setech. K důležitému vítězství se propracovalo přes výsledky 6:1, 3:6, 7:6(2) a 6:4. 

Domácí Francouzi do zápasu, který po celou dobu provázela vynikající atmosféra, vstoupili nejlépe, jak mohli. Zvládli totiž už ve druhém gemu sebrat Bemelmansovi s De Loorem podání, čímž si do zbytku setu vytvořili dostatečnou pohodu. Tu ještě umocnili ve čtvrté hře, ve které své soupeře opět brejkli. V tu chvíli se rozjeté francouzské „TGV“ zastavovalo jen těžko. Belgičané se sice ubránili několika setbolům a dokázali uhrát aspoň jeden gem, ale už toho stejně moc nakonec nezměnili. Vítězství 6:1 v prvním setu bylo na světě za půl hodiny a našlapaný stadion v Lille, který při kapacitě 50 000 diváků normálně slouží fotbalovým zápasům, byl u vytržení.

To, že druhý set už ale nebude žádná brnkačka, bylo jasné hned od začátku. Úvod sady svěřencům kapitána Yannica Noaha utekl, rychle prohrávali 1:3, a navíc šli Belgičané podávat. Francouzi v tu chvíli zabrali a dokázali soupeřům rovněž vzít podání, ovšem to se znovu povedlo i týmu Johana Van Hercka. Belgie měla po třiačtyřiceti minutách druhého setu první setbol, který ihned proměnila a vyrovnala tak zápas na 1:1.

Euforie Belemanse s De Loorem pokračovala i ve třetí sadě. Herck mohl „svým“ tenistům, možná až nečekaně často, spokojeně zatleskat. Do šestého gemu drželi se soupeři krok, a pak navíc vyburcování Belgičané opět udeřili, protože díky uloupenému podání se dostali do značné výhody. Za stavu 5:3 ale belgický válec přestal být účinný a znovu přišla chvíle domácích. Ti vyhráli tři gemy v řadě a k zisku druhého setu byli rázem blíž. Další gem do francouzské nepřerušené série už ale Belgičané nepovolili. Následoval tiebreak, který ovládli Francouzi v poměru 7:2.

Stadionem se v tu chvíli nesla Marseillaisa (francouzská státní hymna, pozn. red.) s takovou intenzitou, jako kdyby už se zrodilo úplné vítězství. K tomu však ještě kousek chyběl.

Ten ale začali ve čtvrté sadě Gasquet s Herbertem úspěšně smazávat. Nechybovali, a naopak sami v sedmé hře sebrali belgickému páru servis. Po více než třech hodinách mohl stadion, vyjma rozsáhlé části fanoušků Belgie, vybuchnout naplno. Francouzi proměnili hned první mečbol a vyhráli čtvrtý set 6:4.

Francie tak otočila průběh finále. V pátek poslal Belgii do vedení čerstvý finalista z Turnaje mistrů David Goffin, ovšem pak domácímu publiku udělal radost Jo-Wilfried Tsonga, který porazil Steva Darcise a vyrovnal na 1:1. K „salátové míse“ mají nyní blíže Francouzi, kteří Davis Cup vyhráli naposledy před šestnácti lety.

Francie - Belgie 2:1
Gasquet, Herbert - Bemelmans, De Loore 6:1, 3:6, 7:6(2), 6:4