WTA

Nemá konkurenci! Plíšková potřetí v řadě nastřílela nejvíce es

- Radek Štohl

Karolína Plíšková v probíhající sezóně trefila na okruhu WTA nejvíce es ze všech tenistek. Pětadvacetiletá hráčka jich za celý ročník nasázela 452, což je o 78 méně než v minulém roce. Největší porci zápasů si letos na sebe vzala Carolina Wozniacká, Dánka se dostala až na číslo jednaosmdesát, zatímco Plíšková na třetím místě „jen“ na devětašedesát.

Karolína Plíšková byla královnou es také v letech 2016 a 2015. Zatímco před rokem zasadila soupeřkám 530 nechytatelných servisů, tak před dvěma lety to bylo 517.

V letošní sezóně skončila v této statistice na druhém místě německá tenistka Julia Görgesová, která jich oproti Plíškové trefila 412. Na třetí pozici se umístilo dvojče Karolíny, Kristýna totiž nastřílela o dalších čtyřicet es méně než Görgesová. Do první pětky se ještě dostala Lucie Šafářová, ta se prezentovala celkem 323 esy.

Co se týče dvojchyb, tak v roce 2017 zde „vládla“ Jeļena Ostapenková. Lotyšská hráčka se během třiašedesáti zápasů dopracovala až k číslu 380, což v průměru činí více než šest es na zápas. Na druhé příčce se umístila Kristina Mladenovicová s 337 dvojchybami, na třetí pozici Anastasija Pavljučenkovová s 290 dvojchybami. Jedenácté místo obsadila Lucie Šafářová, která ukončí ročník s 206 dvojchybami.

Vítězka Turnaje mistryň Caroline Wozniacká ze všech hráček na okruhu odehrála nejvíce zápasů, když nastoupila hned k jednaosmdesáti střetnutím. Za dánskou tenistkou je pak velká propast, druhá Caroline Garciaová totiž nastoupila k jedenácti duelům méně. V těsném závěsu za Garciaovou se ocitla Karolína Plíšková s devětašedesáti zápasy. Z českých tenistek měla náročný ročník Barbora Strýcová, jednatřicetiletá hráčka letos hrála 66 utkání.

Radost českým fanouškům dělala v sezóně 2017 také Markéta Vondroušová, která se stejně jako Ashleigh Bartyová posunula žebříčkem o 309 pozic dopředu. Vondroušová začínala rok na 376. místě a dostala se až na konečnou 67. příčku, Bartyová z 326. pozice vylétla až na sedmnácté místě.

Na konci každého ročníku se však mezi nejdůležitější počítá žebříček. Na prvním místě světa letos přezimuje Simona Halepová, vzhledem k průběhu roku až na čtvrté pozici Karolína Plíšková. V elitní TOP 30 se Česká republika může pyšnit čtyřmi hráčkami (23. Barbora Strýcová, 29. Petra Kvitová, 30. Lucie Šafářová), v TOP 100 dalšími třemi (49. Kateřina Siniaková, 61. Kristýna Plíšková, 67. Markéta Vondroušová). I postavení těchto hráček ukazuje, že český ženský tenis se nemusí o svoji budoucnost obávat. Ba naopak.