Trávu zbožňuje, letos ale zatím nijak neoslnila. Najde Kvitová formu ve Wimbledonu?

- David Soumar

Londýnský grandslam už rozjel naplno kvalifikaci. Travnatý turnaj v All England Clubu už vyhlíží i Petra Kvitová. Zelený pažit považuje za svůj nejoblíbenější povrch, v Londýně už dvakrát zvítězila. Má ale letos formu na to, aby přidala do sbírky třetí trofej?

V roce 2011 poprvé získala trofej pro vítězku singlu ve Wimbledonu. O tři roky později tento úspěch zopakovala. Do Londýna se Petra Kvitová vždy ráda vrací. Co tam ale předvede letos? V hlavě má určitě i ten fakt, že by letos mohla zaútočit už na třetí titul během pěti let.

Jenže sezonu 2015 protrpěla s mononukleózou, letos se rozešla se trenérem Kotyzou a na turnajový vavřín čeká už deset měsíců...

Běžně před turnajem v All England Clubu startovala jen na podniku v Eastbourne (loni dokonce odcestovala do Londýna bez přípravy na jiných travnatých podnicích). Kvitová ale letos do programu přidala turnaj v Birminghamu. Na nejslavnější turnaj ve Wimbledonu chtěla mít tu nejkvalitnější přípravu. A nyní by ráda dala zapomenout nepovedeným výsledkům z doby minulé. 

Moc daleko ale na anglickém turnaji – prvním travnatém podniku sezony – nedošla. Šafářovou v českém souboji sice porazila, daší soupeřku už nikoliv. Ostapenková z Lotyška ji přehrála ve třech setech a rodačka z Fulneku se s turnajem rozloučila už ve třetím kole. Štěstí nyní česká lvice zkouší na jiném turnaji v Británii. Na kurtech v Eastbourne se jí ale tak moc nedařilo, stopku jí vystavila Kontaová. Ta Češce ve třetím setu dokonce nadělila „kanára“.

Nejlepší gemy při vlastním servisu na okruhu

Velkou zbraní české hráčky je na travnatém povrchu servis. V tomto ohledu dokonce nemá mezi svými sokyněmi konkurenci. Při svém podání na trávě vyhrála 83,9 % gemů (statstika počítaná od roku 2013). Druhá v tomto pořadí Serena Williamsová je horší o pár desetin, třetí Šarapovová už o celé procento a půl.  

Tráva jednoznačně považuje za oblíený povrch. „Vždy se cítím skvěle, miluji turnaje na trávě,“ říkala pro thenational.ae po zápase s Lucií Šafářovou na turnaji v Birminghamu. 

„Můj styl hry se sem prostě hodí. Na trávu a především Wimbledon mám skvělé vzpomínky. Kéž by travnatá sezona mohla být delší,“ říkala po prvním vystoupení na tomto povrchu v letošní sezoně. „Běžně mám problémy s pohybem při prvních zápasech na trávě. Tentokrát jsem se ale cítila dobře.“

Jestli se Kvitová stihne rozjet do zápasů na jejím oblíbeném Wimbledonu, je však zatím ve hvězdách…