Vypuštěný zápas? Suďte Plíškovou až na konci turnaje

- Jakub Slunečko

Karolína Plíšková po dvou jasných vítězstvích v Singapuru stejně jasně prohrála. S jistým semifinále v kapse schytala od Lotyšky Ostapenkové debakl 3:6 a 1:6. Byl to evidentní výkonnostní sešup oproti předchozím dvěma utkáním, které česká tenistka na Turnaji mistryň sehrála. Jen těžko lze ale Plíškovou obviňovat z toho, že zápas vypustila.

Mohlo by to tak vypadat. Postup do semifinále měla česká tenistka jistý a proti Ostapenkové vyhrát nemusela. Jasný výsledek pro lotyšskou tenistku, která oba předchozí zápasy v Singapuru prohrála, pak taky promluvil za sebe. Spíše než o „odfláknuté utkání“ šlo ale o ukázku toho, jak má Plíšková občas problém s mentálním nastavením.

To je nejspíš jeden z hlavních elementů, který jí doposud bránil získat grandslamovou trofej. Když hraje proti slabší soupeřce nebo když jako proti Ostapenkové ví, že nemusí zvítězit, nedokáže tenhle pocit z hlavy dostat. „Bylo těžké hrát můj nejlepší tenis. Věděla jsem, že už mám semifinále jisté. Zvláštní situace, hrálo se mi blbě,“ přiznala Plíšková.

Podobně se trápila na nedávném US Open. V jejím případě se dá říct, že los ji „potrestal“ příliš lehkými soupeřkami. Nemohla zapomenout na to, že takové hráčky by měla s přehledem porážet a hrát uvolněně. Výsledek byl přesně opačný.

První dva zápasy na Turnaji mistryň naopak Plíšková zvládla jako pravá šampionka. Grandslamovým vítězkám Garbiñe Muguruzaové a Venus Williamsové nadělila pořádné příděly. Věděla, že porážka ji může připravit o singapurskou trofej a zkazit celou sezonu. Vyhrát musela.

Proti Ostapenkové sice potom už postup do semifinále nemohla ztratit, rozhodně ale nehrála o málo. Při vítězství by si mohla připsat dalších 250 bodů do žebříčku, což by při těsném boji o post světové jedničky znamenalo hodně. A samozřejmě taky mohla za vítězství získat zhruba tři miliony korun.

„O peníze a body hrajete po celý rok, tohle pro mě není největší motivací,“ řekla Plíšková, která se dlouho dopředu netajila tím, že chce Turnaj mistryň vyhrát a podřídí tomu vše.

Zápas proti Ostapenkové neodflákla. Za stavu 1:0 předvedla v úzkých při servisu soupeřky parádní vítězný úder světové špičky. Zápas potom ztratila za stavu 3:3, kdy přišla o podání. To jí oproti dvěma předchozím kláním moc nefungovalo (úspěšnost 58 %) a bez strachu hrající Ostapenková začala Plíškovou deptat vítěznými údery.

Těch nakonec nasázela 25, což byl proti osmi vítězným úderům Češky znatelný rozdíl. Těžko v takových chvílích ztratit veškeré zábrany, vyškrábat ze sebe po dlouhé sezoně urputný fyzický výkon a proti skvěle hrající Lotyšce se pokoušet zápas složitě zvrátit.

Plíšková se hned snažila hodit porážku za hlavu a soustředit se na mnohem důležitější semifinále. Kdo jí nakonec může zazlívat fakt, že v Singapuru jí jde hlavně o titul?

Dobrým znamením ale prohra s Ostapenkovou samozřejmě není. „Soupeřky by se měly Karolíny bát. Musí být trochu víc zlá a agresivnější,“ vyčítala na letošním US Open Plíškové tenisová legenda Martina Navrátilová. Mluvila při tom o zápasech, na které se Plíšková nedokáže dostatečně namotivovat.

Těch se v letošní sezoně pár našlo, rozhodně ale méně než v předešlých letech. Plíšková se svými mentálními bloky potřebuje pracovat, vždyť na grandslamech překonala úzkost až před rokem – ve svých čtyřiadvaceti letech. Její výhodou je fakt, že i po psychické stránce dorůstá mezi světovou špičku jistě, i když přeci jen pomalu. Podobné výkonnostní výpadky jako ten čtvrteční s Ostapenkovou budiž toho příkladem.

Tentokrát naštěstí o nic nešlo. A tuzemský fanoušek se může dál radovat z toho, že česká tenistka se drží světové špičky a od triumfu na Turnaji mistryň ji dělí jenom dva zápasy. Dá se očekávat, že na sobotní semifinále už se zase naladí úplně jinak. Čeká ji další těžká soupeřka a povinnost vyhrát – strach, který Plíšková potřebuje.

Karolína je Karolína. Navenek nedává nic znát, ale uvnitř bojuje. A určitě nechce prohrávat. Soudit ji lze až potom, co v Singapuru zahraje svůj poslední úder.