Hewitt vyslyšel vábení wimbledonské trávy, v Londýně si zahraje čtyřhru

- Filip Lefenda

Někdejší světová jednička a majitel třiceti turnajových titulů ve dvouhře z okruhu ATP Lleyton Hewitt se ještě minimálně jednou vrátí v roli hráče na kurty! Pětatřicetiletý Australan obdržel od wimbledonských pořadatelů divokou kartu do deblové části turnaje, kterou si zahraje v páru s o třináct let mladším krajanem Jordanem Thompsonem.

Jak už ve sportu bývá často zvykem, ukončení aktivní činnosti nemusí být vždy nutně definitivní. Populární Australan Lleyton Hewitt se s hráčskou kariérou letos stylově rozloučil na Australian Open, které bylo pro legendárního "Rustyho", jenž je dodnes nejmladší světovou jedničkou v historii, jubilejním dvacátým domácím grandslamem v jeho bohaté sportovní kariéře. Ve druhém kole tehdy hrál ve třech setech se Španělem Davidem Ferrerem a navzdory porážce si vysloužil bouřlivý aplaus zaplněných ochozů v Melbourne. „Během celé své kariéry jsem hrál na sto procent. Miluji soutěžení,“ pronesl tehdy. 

Následně se Hewitt ujal role australského daviscupového kapitána. V tu chvíli ovšem asi nepředpokládál, že se již zkraje března zhostí aktivní role a při absenci mladíků Thanasiho Kokkinakise a Nicka Kyrgiose si opět „zasoutěží“. Rodák z Adelaide se tehdy nominoval po bok Bernarda Tomice, Sama Grotha a Johna Peerse čtvrtým hráčem týmu a se třetím jmenovaným si dokonce zahrál sobotní čtyřhru. V té sice bod proti deblovým specialistům, americkým bratrům Bryanovým, bod nezískal, utkání se značně favorizovaným párem však dovedl spolu se svým o sedm let mladším parťákem do pěti setů.

Případ Hewitta nebyl pro úvod letošního roku ojedinělým. Podobně vypomohl své zemi v rámci Davisova poháru třeba i Fin Jarkko Nieminen, bývalý třináctý hráč světového žebříčku ATP. Ten se s fanoušky rozloučil listopadovým rozlučkovým zápasem proti Rogeru Federerovi, aby si již o čtyři měsíce později zahrál duel v týmové soutěži. A čtyřiatřicetiletý hráč dokázal, že tenis hrát nezapomněl, Johnu Lockovi ze Zimbabwe tehdy nadělil hned tři kanáry! Zda byla tato Finova účast na kurtech tou poslední je otázkou. Jisté však je, že u sportu Seveřan zůstane. Od příští sezóny by měl Nieminen oblékat dres týmu Tampere Classic v nejvyšší finské florbalové soutěži.

Zpět k Hewittovi. Ten hokejku za raketu prozatím nevyměnil, že by však svůj oblíbený nástroj pověsil úplně "na hřebíček", to se také říci nedá. O víkendu totiž obletěla svět nečekaná a pro mnohé potěšující zpráva - wimbledonský vítěz z roku 2002 přijal od pořadatelů travnatého grandslamu divokou kartu do deblové části turnaje! V té se příští týden navlékne do tradiční bílé barvy společně s dvaadvacetiletým krajanem Jordanem Thompsonem. Tomu patří v žebříčku čtyřhry 147. pozice, v singlovém pořadí figuruje nedávný vítěz challengeru v čínském An-Ningu na 91. místě.

Otázkou tak není pouze to, zda bude účast Hewitta na Wimbledonu pouze symbolická či jestli snad bude mít delšího trvání, ale zda bude tento návrat na kurty skutečně již tím definitivně posledním. Nechejme se překvapit.