Naše záležitost! Češky jsou nominovány na prestižní ceny WTA

- Tomáš Macák

Pět cen a hned čtyři z nich mohou získat české tenistky. WTA zveřejnila nominaci hráček do jednotlivých kategoriích, které tvoří hráčka sezóny, deblový tým sezóny, nejlepší zlepšení roku, nováček roku a nejlepší návrat. Z českých zástupkyň se v seznamu nachází Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Markéta Vondroušová a Petra Kvitová. Vítězky budou známy na konci října během Turnaje mistryň v Singapuru.

Při pohledu na jména kandidátek, které jsou v seznamu WTA, to může svádět k myšlence, že se jedná o anketu česká tenistka roku.

V hlavní kategorii hráčka roku nechybí Karolína Plíšková. Současná světová trojka získala letos tři tituly na okruhu WTA. Nezapomenutelný moment ale přišel pro pětadvacetiletou tenistku v červenci, kdy se po Wimbledonu stala první českou světovou jedničkou. Tou však nebyla dlouho, protože po US Open ji na trůnu nahradila Garbiñe Muguruzaová. Španělka ale vydržela na špici ještě kratší dobu, protože se před ní dostala Simona Halepová. Tyto dvě tenistky nemůže nominace logicky rovněž postrádat.

Na konci srpna vládla ženskému tenisovému světu Česká republika. Vedle Karoliny Plíškové byla na vrcholu deblového žebříčku Lucie Šafářová, která si ve čtyřhře vybudovala výbornou pověst díky spolupráci s Američankou Bethanie Mattekovou-Sandsovou, se kterou spojila síly v lednu 2015 na Australian Open, které ihned vyhrály. Letos spolu ovládly Australian Open, French Open a chystaly se vybojovat triumf také ve Wimbledonu, jenže Američanka si ošklivě poranila koleno.

Na jaře letošního roku se do podvědomí českých fanoušků dostala Markéta Vondroušová. Ještě jako sedmnáctiletá ovládla WTA turnaj v Bielu a následně si díky výborným výkonům také odbyla premiéru ve fedcupovém týmu. Česky tehdy v semifinále prohrály s Američankami. Bývalou juniorskou světovou jedničku doprovází v kategorii nováček roku mimo jiné také Cathrine Bellisová, se kterou Vondroušová už několikrát nastoupila ve čtyřhře.  

Petra Kvitová má velké šance na vítězství v kategorii návrat roku. Poté, co byla v prosinci pořezána na levé ruce doposud neznámým mužem, se obdivuhodně dokázala dostat zpět k tenisu. Díky skvělé práci doktora Kebrleho a především velkému nasazení v tréninku se dvojnásobná wimbledonská vítězka dokázala na okruh WTA vrátit už během května, kdy si nachystala velkolepý comeback na Roland Garros. Dojemný byl ale především travnatý turnaj v Birminghamu, kde dokázala půl roku od operace pořezané ruky triumfovat.  

Češkám tak chybí zastoupení pouze v jediné kategorii, kterou je zlepšení roku. Mezi nominovanými je například Lotyška Jelena Ostapenková, která letos překvapila celý svět, když v Paříži oslavila svůj první grandslamový titul pouhé dva dny po dvacátých narozeninách. 

Vyhlášení vítězek jednotlivých kategorií proběhne během Turnaje mistryň v Singapuru, který se uskutenční na konci října. O výsledku rozhodují mezinárodní tenisová média.

Podívejte se na kompletní nominaci.

Hráčka sezóny:

Simona Halepová
Garbiñe Muguruzaová
Jelena Ostapenková
Karolína Plíšková
Elina Svitolinová
Venus Williamsová

Deblový tým roku:

Yung-Jan Chanová/Martina Hingisová
Jekatěrina Makarovová/Elena Vesninová
Bethanie Matteková-Sandsová/Lucie Šafářová

Zlepšení roku:

Caroline Garciaová 
Kristina Mladenovičová
Jelena Ostapenková 
Elina Svitolinová
Coco Vandewegheová

Nováček roku:

Catherine Bellisová
Beatriz Haddad Maiaová
Elise Mertensová
Markéta Vondroušová

Nejlepší návrat roku:

Ashleigh Bartyová
Madison Keysová
Petra Kvitová
Sloane Stephensová