Šafářová o Vandewegheové: Ani mě nepozdravila, snad ji Kája porazí

- Jakub Slunečko

EKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Že to s Coco Vandewgheovou nebude lehké, věděla Lucie Šafářová už ráno před zápasem. Když se potkaly v šatně, odmítla sebevědomá Američanka odpovědět na pozdrav. Odpoledne na centrálním kurtu se do sebe zakously a byl to naprosto vyrovnaný boj. Šafářové několikrát chyběl kousíček, aby zápas převrátila, bohužel nakonec po porážce 4:6 a 6:7(2) končí před branami čtvrtfinále.

Vandewegheová je občas schopna totálně vybouchnout, občas předvádět perfektní výkony. V pondělí bohužel platila ta druhá možnost. Byl to vyrovnaný boj po všech stránkách. Šafářová se nezalekla drzého vystupování Američanky ani centrálního kurtu a předváděla nebojácný tenis.

V prvním setu měla na ve třech gemech brejkbol, nevyužila ale žádný. „Coco pokaždé dobře zapodávala, dostala jsem míček pod nohy a do žádné vyložené šance jsem se nedostala,“ smutnila Šafářová.

I když sama hrála dobře, odpovídala podobně kvalitním servisem i větším počtem vítězných úderů, nestačilo to. Američanka nezvykle málo kazila a nezvykle málo se předváděla. Bylo na ni vidět naprostá soustředěnost a nejspíš taky vědomí, že drzými gesty přes síť zkušenou Češku nerozhází.

Jinak už tomu ale bylo v zákulisí. „Ráno jsme se potkaly, pozdravila jsem ji a ona mi ani neodpověděla. Snaží si budovat image tvrďačky, ale je to trochu zbytečná hra na hvězdu,“ popsala Šafářová, co se dělo v šatně během zápasového dne.

Zároveň ale uznala, že Vandewegheová si vítězství zasloužila. „Nedala mi moc šancí, na její poměry dělala hrozně málo nevynucených chyb. I ve výměnách hrála dobře. Její bekhend byl hodně přesný, což nebývá. Byl to vyrovnaný zápas a bohužel byla o kousek lepší,“ řekla smutně.

Je to pro Šafářovou velká škoda. Teprve od loňského Wimbledonu přešla druhé kolo turnajů velké čtyřky a konečně po dlouhých měsících hrála s čistou myslí. V nezvyklé pohodě i výborné formě a toužila opět rozšířit sbírku singlových grandslamových úspěchů.

I přes zklamání z porážky s Vandewegheovou bere osmifinále jako úspěch. „Pro mě to bylo dobré US Open. Vyhrála jsem tři slušné zápasy a snad se příští rok vrátím ještě silnější. Dala jsem tomu všechno, bojovala jsem, Coco byla prostě o trošku lepší,“ řekla.

V New Yorku tak nedojde na očekávané české čtvrtfinále, ve kterém se mohla právě Lucie Šafářová utkat s Karolínou Plíškovou. Ta ji dokonce před zápasem s Vandewegheovou v šatně motivovala. „Bohužel to nevyšlo, ale snad ji porazí aspoň Kája,“ doufala Šafářová.

Sama na US Open ještě nekončí. V pavouku čtyřhry jsou totiž s Barborou Strýcovou horkými favoritkami na titul. Ještě aby ne, když Šafářová obhajuje loňský triumf. Po vyřazení prvního nasazeného páru Makarovová, Vesninová už má navíc třicetiletá tenistka jistotu, že v New Yorku nepřijde o pozici deblové světové jedničky.

 

It didn't go the way I wished but I gave my best and had fun playing on this amazing court! #usopen #stadium #4thround

Příspěvek sdílený Lucie Safarova (@lucie.safarova),Zář 4, 2017 v 6:27 PDT