Češi v akci: Plíšková slaví v Nottinghamu první letošní titul, dařilo se i Hlaváčkové. Triumfy se rodily i na okruhu ITF

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Pět z pěti! Český tenis měl v neděli pětinásobné zastoupení ve finálových utkáních napříč ženskými turnaji a vykázal stoprocentní úspěšnost! První letošní titul získala na podniku WTA v Nottinghamu Karolína Plíšková, jenž přehrála ve dvou setech Američanku Riskeovou. Na stejném místě kralovala ve čtyřhře v páru s Číňankou Peng Andrea Hlaváčková. Marie Bouzková triumfovala na turnaji ITF v polském Puszczykowu, stejný úspěch pak přidala i Gabriela Pantůčková ve slovinském Velenje, kde ji po výhře nad domácí Juvanovou čekalo po boku sestry Magdaleny ještě úspěšné finále čtyřhry.

Nottingham kořiští Češek! Plíšková ovládla dvouhru, Hlaváčková triumfovala v deblu

Zatímco sobota byla na okruzích kromě semifinálových bojů a titulu Adama Pavláska v Praze z hlediska české stopy zejména o kvalifikacích, neděle patřila především českým ženám.

Extrémně důležitý zápas má za sebou Karolína Plíšková na podniku WTA v Nottinghamu. Česká tenistka prožívala v posledních týdnech a měsících propad žebříčkem, ten ale nyní zastavila titulem z anglického travnatého turnaje, kde hrála v loňské sezóně finále. A zatímco před rokem to české hráčce proti Němce Kerberové po zkrácené hře třetí sady jen těsně nevyšlo, nyní už se na stejném místě může radovat. Američanku Riskeovou zdolala čtyřiadvacetiletá rodačka z Loun 7:6 a 7:5 a splnila tak na výbornou roli nasazené jedničky. 

Více se utkání, jenž vyústilo v premiérový letošní titul, věnujeme v samostatném článku.

Finále čtyřhry mělo být na programu původně až po skončení dvouhry, počasí ale dalo plánům pořadatelů, lidově řečeno, na frak. Andrea Hlaváčková tak bojovala po boku Číňanky Peng proti kanadsko-čínskému páru Dabrowská/Jang o titul souběžně s Karolínou Plíškovou. I zde platilo rychlé vedení 3:1 pro favoritky duelu, které se následně o první sadu musely strachovat. Za stavu 4:5 totiž Hlaváčková s Peng odvracely při shodě setbol. To se ukázalo býti klíčovým, neboť se následně dostaly k prolomení servisu soupeřek a brejk posléze při vlastním podání potvrdily.

Start druhé sady Hlaváčkové s její deblovou partnerkou utekl. Soupeřky unikly do vedení 4:1, které již i přes několik brejkbolů nepustily. Rozdíl tří her se tak podepsal i do konečného skóre druhé sady, kterou vyhrály Dabrowská s Jang 6:3. 

Rozhodnout musela až loterie s názvem supertiebreak, na jejímž konci byla šťastněší česko-čínská dvojice. Hlaváčková s Peng nepustily své protivnice ani jednou do vedení, rozhodující ránu soupeřkám zasadily za stavu 7:7, od kterého vyhrály tři výměny v řadě. Na konci této minisérie byl tak druhý společný deblový titul. Ten první získal pár Hlaváčková, Peng před dvěma lety v Pekingu.

Bouzková vyhrála titul v Puszczykowu

Svůj čtvrtý letošní titul na okruhu ITF vybojovala Marie Bouzková v polském Puszczykowu, když ve finále povolila Rusce Savinychové uhrát pouhé dva gemy. Vítězství 6:2, 6:0 se zrodilo za 66 minut a pro Bouzkovou znamená opět posun žebříčkem ke svému kariérnímu maximu.

Bouzková pokračuje ve své letošní fantastické sezoně, během níž vybojovala tituly v Petit Bourgu a Monzonu na desetitisícových podnicích (stejně jako v Puszczykowu) a Cuernavace, kde se konal dokonce turnaj dotovaný 25 tisíci dolary.

Gabriela Pantůčková ve Velenje nejprve ovládla dvouhru, poté se sestrou Magdalenou zvítězila i ve čtyřhře

Náročný nedělní program musela ve slovinském Velenje absolvovat Gabriela Pantůčková, zvládla ho ale na jedničku. Ve finále dvouhry otočila Češka zápas s domácí Kajou Juvanovou. Patnáctiletá držitelka divoké karty hrála svůj teprve druhý turnaj ITF v životě, premiéru zaznamenala v loňské sezóně na stejném místě. Juvanová dopoledne zdolala turnajovou jedničku Bondarovou z Maďarska a dobře začala také proti české favoritce, kterou v prvním setu porazila 6:4.

V tom druhém se však Pantůčková ujala rychlého brejku a své vedení následně navyšovala, až vyhrála druhé dějství 6:2. Finálová sada pak byla ještě jednoznačnější záležitostí. Češka nepovolila soupeřce ani jednu hru, Juvanové nepomohla ani přestávka na ošetření, kterou si mladá Slovinka vyžádala před čtvrtým gemem.

Češce se po boku sestry Magdaleny následně dařilo také ve finále čtyřhry. V tom stály na straně soupeřek Slovinky Pislaková s Rebersakovou, které se ujaly rychlého vedení 3:0. To dokázaly české hráčky zlikvidovat, posléze ale prožily opět slabší chvilku, když ztratily servis a Slovinky za stavu 4:5 první set dopodávaly. 

Také druhé dějství začalo rychlým brejkem domácího páru, který jej vzápětí čistou hrou potvrdil. Náskok dvou her se však rozplynul jako pára nad hrncem, následně bylo k vidění mnoho ztracených servisů. Udržet podání se podařilo až Češkám, které vedly 5:4, Slovinky ale reagovaly stejnou mincí, aby vzápětí opět servis ukradly a za stavu 5:6 podávaly na vítězství. V tom měly Pislaková s Rebersakovou dva mečboly, oba ale na příjmu hrající soupeřky odvrátily. Zkrácená hra pak byla jasnou záležitostí, sestry Pantůčkovy v něm nepovolily Slovinkám ani bod!

Supertiebreak nabídl velké drama. Lépe do něj odstartovaly Češky, které v jednu chvíli vedly už 7-4. Slovinky poté zabojovaly na podání a snížily na rozdíl bodu, vzápětí dokonce srovnaly. Sestry pak odskočily a za stavu 9-7 disponovaly mečboly, ale ani jeden neproměnily, stejně jako za stavu 10-9. Zakrátko to mohlo obě česká děvčata mrzet, neboť soupeřky dvěma body otočily stav a poprvé v supertiebreaku vedly. Ani tento mečbol však nebyl proměněn, došlo až na ten následující za stavu 12-11 pro Češky. Dramatická bitva tak skončila triumfem sester Pantůčkových.

Veselý prohrál s Andersonem první set, poté duel přerušil déšť

Probíhají také kvalifikace na další travnaté turnaje na okruzích ATP a WTA. Po sobotních prvních kolech čeká na české tenisty kolo druhé, pro Jiřího Veselého je to zároveň kolo finálové. Do londýnského Queen’s se totiž do kvalifikace nenahlásilo tolik hráčů a tak je místní zápolení o hlavní soutěž zkráceno na pouhý dvoukolový turnaj. Veselý, který otočil v sobotu zápas s Izraelcem Weintraubem, prohrál se světovou dvacítkou Kevinem Andersonem první set až ve zkrácené hře. V tom druhém byl zápas za stavu 3:3 přerušen pro déšť. Dohrávat se bude v pondělí.

Kristýna Plíšková si v Birminghamu poradila v rámci prvního kola kvalifikace s domácí Britkou Taylorovou a po výhře 6:3 a 6:4 postoupila do druhého kola. V tom však následně nestačila na Pironkovovou z Bulharska. S letošní čtvrtfinalistkou z Roland Garros prohrála 3:6 a 6:7.

Odpracováno má také Kateřina Siniaková. Svůj souboj s Britkou Robsonovou zvládla bez potíží a po výhře 6:1 a 6:3 si v pondělí zahraje o hlavní soutěž. O postup do třetího kola bojovala také Klára Koukalová, s Ukrajinkou Bondarenkovou, členkou elitní světové stovky, ovšem prohrála ve třech setech.

ATP/WTA
AEGON OPEN NOTTINGHAM (ženy, 226 750 $, tráva, finále dvouhry)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) - Alison Riskeová (USA, 89.) 7:6 (8), 7:5

Finále čtyřhry
HLAVÁČKOVÁ/Peng (CHN) - Dabrowská/Jang (CAN/CHN) 7:5, 3:6, 10:7

AEGON CHAMPIONSHIPS QUEEN'S (muži, 1 802 945 eur, tráva, 2. kolo kvalifikace)
JIŘÍ VESELÝ (67.) - Kevin Anderson (RSA, 20.) 6:7 (2), 3:3 přerušeno pro déšť

AEGON CLASSIC BIRMINGHAM (ženy, 846 000 USD, tráva, 1. kolo kvalifikace)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (108.) - Gabriella Taylorová (GBR, 445.) 6:3, 6:4

2. kolo kvalifikace
KATEŘINA SINIAKOVÁ (102.) - Laura Robsonová (GBR, 308.) 6:1, 6:3
KLÁRA KOUKALOVÁ (129.) - Katerina Bondarenková (UKR, 64.) 4:6, 6:4, 1:6

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (108.) - Cvetana Pironkovová (BUL, 71.) 3:6, 6:7 (8)

Challengery
POPRAD-TATRY CHALLENGER (muži, 42 500 € + H, antuka, finále kvalifikace)
Kompletní zpravodajství z popradského turnaje můžete sledovat ZDE.

ITF/Futures
ZUBR CUP, Přerov (ženy, 10 000 USD, antuka, finále kvalifikace)
Kompletní zpravodajství z přerovského turnaje můžete sledovat ZDE.

ANGIE CUP PUSZCZYKOWO (antuka, ženy, $10,000, Finále)
MARIE BOUZKOVÁ (284.) - Valeria Savinychová (RUS, 890.) 6:2, 6:0

VELENJE OPEN 2016 (antuka, ženy, $10,000, Finále)
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (355.) - Kaja Juvanová (SLO, -) 4:6, 6:2, 6:0
Finále čtyřhry
G. PANTŮČKOVÁ, M. PANTŮČKOVÁ - M. Pislaková, P. Rebersaková (SLO) 4:6, 7:6 (0), 13:11

FUTURE ALKMAAR (antuka, muži, $10,000, 2. kolo kvalifikace)
LUKÁŠ VEJVARA (1747.) - Martijn Molenkamp (NED, -) 6:1, 6:2
DANIEL VRBA (-) - Thomas Bosancic (AUS, -) 6:4, 6:2

BGZ BNP Paribas, Varšava (antuka, muži, $10,000, 2. kolo kvalifikace)
DOMINIK SÜČ (1076.) - Dominik Nazaruk (POL, -) 6:3, 6:4

TENNIS ORGANISATION CUP, Antalya (tvrdý povrch, muži, $10,000, 2. kolo kvalifikace)
TOMÁŠ PAPÍK (803.) - Stephen Kaldawi (AUS, -) 6:7 (5), 6:4, 7:5

Aegon Ilkley Trophy (Tráva, ženy, $50,000, 1. kolo kvalifikace)
TEREZA SMITKOVÁ (219.) - Melanie Stokkeová (NOR, 430.) 5:7, 7:6 (5), 3:6

Braunschweig Women's Open 2016 (antuka, $25,000, 1. kolo kvalifikace)
SANDRA HONIGOVÁ (-) - Julia Radosová (GER, -) 6:7 (5), 6:4, 6:2