Zubr Cup 2016: Do hlavní soutěže postoupilo z finálového kola kvalifikace kvarteto Češek

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Sobotní třicetizápasový maraton v Přerově určil, že o postup do hlavní soutěže ve finále kvalifikace se utká poslední šestnáctka tenistek, na které čekalo osm postupových míst. České hráčky z nich obsadily polovinu, když uspěly Aneta Kladivová, Dagmar Zdrůbecká, Hana Pektorová a Kateřina Stloukalová.

V prvním a druhém kole kvalifikace na letošní Zubr Cup se představilo celkem 25 českých tenistek, ze kterých se do finálového kola probojovalo celkem desítka domácích hráček. Již před začátkem nedělního programu bylo jisté, že z kvalifikace postoupí minimálně čtyři české hráčky. Toto číslo se nakonec ukázalo býti konečným.

První postupující tenistkou do hlavní soutěže Zubr Cupu v Přerově se stala Aneta Kladivová, která ve finálovém kole kvalifikace porazila svou krajanku Petru Kučerovou dvakrát 6:4. V utkání sice Kladivová přišla celkem pětkrát o servis, ale sama ho dokázala Kučerové sebrat hned sedmkrát. Kučerová přitom vstoupila výborně do druhé sady, v níž se s dvěma brejky dostala do vedení 3:0 a mohla potvrzovat svůj náskok při svém podání. Jenže ho neudržela a vzápětí ani další dva servisy. Kladivová zcela otočila průběh a dostala se do vedení 5:3. V souboji dvou šestnáctiletých tenistek sice ještě Kučerová předvedla jeden brejk a snížila na 4:5, ale v desátém gemu opět přišla o podání a s turnajem se loučí. „Bylo tam hodně chyb na obou stranách, ale nakonec jsem to zvládla,“ oddechla si po vítězném utkání Kladivová.

 

Přes kvalifikaci úspěšně postoupila také Dagmar Zdrůbecká, která musela v Přerově absolvovat všechny tři kola a ve finále si poradila s Terezou Koplovou, která rovněž prošla přes druhé kolo skrz hráčku s volným losem v kole prvním. Souboj obou tenistek přinesl tradiční antukový duel plný úspěšných brejků, přičemž Koplová v prvním setu neudržela vedení 4:1 s výhodou dvou proražených servisů soupeřky. Zdrůbecká pěti gemy v řadě set otočila a vyhrála. Ve druhém setu mohla Zdrůbecká podávat na vítězství za stavu 5:3, ale neudržela podání a rázem to byla Koplová, kdo po dvou brejcích podával na vynucení si třetí sady. Jenže Koplová neudržela za stavu 6:5 servis, set došel do tiebreaku a v něm byla úspěšnější Zdrůbecká. 

„Dnes mi docházely síly, neběhala jsem dobře. Byla jsem unavenější a také jsem více kazila. To asi rozhodlo,“ hledala po zápase příčinu prohry Koplová. 

„Jsem ráda, že jsem to dotáhla do konce,“ neskrývala po utkání radost vítězka. Co podle ní zápas rozhodlo? „Využité a nevyužité šance, protože jsme obě měly v každém gemu možnosti na to, abychom ten gem vyhrály. Nejspíše jsem těch šancí využila více a to asi rozhodlo,“ zamyslela se nad klíčovými situacemi Dagmar Zdrůbecká.

 

 

Heinová v soutěži končí, neuspěla ani Richtrová

Porážku si naopak na své konto připsala navrátilkyně na kurty, Simona Heinová. Té se utkání se Slovenkou Jaruškovou příliš nevydařilo a potvrdilo se tak, že její návrat i přes sobotní vítězný vstup do turnaje nebude po roce a půl nikterak jednoduchý. V prvním setu se sice ujala po brejku vedení 3:2, ale svou výhodu neudržela a set nakonec po celkem šesti proražených servisech dospěl do tiebreaku, ve kterém česká tenistka prohrála jednoznačně 1:7. Druhý set už byl v režii Jaruškové, která od stavu 2:3 uhrála čtyři gemy v řadě.

Se slovenskou protivnicí se utkala také teprve patnáctiletá Sabina Richtrová. Ta s o tři roky starší Alicou Rusovou neuhrála v úvodním dějství ani gem a vypadalo to na debakl. Ve druhém setu se však Češka zvedla a dokázala držet se zkušenější soupeřkou krok, tedy až do koncovky setu, která vyzněla lépe pro Slovenku. Ta druhý set vyhrála 7:5 a její přerovská mise tak bude mít své další pokračování.

Přes své krajanky postupují také Pektorová se Stloukalovou

Vyrovnané utkání sehrály na kurtu číslo 5 Hana Pektorová s Viktorií Wojcíkovou, tedy dvě české hráčky. Z postupu se nakonec radovala devatenáctiletá Pektorová, která přeci jen dokázala o něco více těžit ze svého podání a i díky tomu nakonec porazit čtrnáctiletou soupeřku po hodině a čtyřiatřiceti minutách 6:4 a 7:6.

Další dvě Češky obstaraly na kurtu číslo 1 vůbec nejdelší bitvu dne. Devatenáctiletá Kateřina Stloukalová v ní za bez šesti minut tři hodiny zdolala o tři roky mladší krajanku a jmenovkyni Kateřinu Křížovouve třech setech 6:3, 5:7 a 6:4, ačkoliv v rozhodující sadě prohrávala zkušenější Češka 2:4.

„První set byl vyrovnaný, hrály jsme ho obě velmi dobře, akorát já byla o trochu lepší, proto jsem ho vyhrála,“ zhodnotila první sadu Stloukalová. Co set číslo dva, který prohrála? „Kačka (Kateřina Křížová – pozn. redakce) se nikdy nevzdává a bojuje do posledního míče. Byl tam i nějaký gem, kdy jsem dala čtyři dvojchyby, což se opravdu nesmí stát, zejména když teď budu v hlavní soutěži. To jsou chyby, které já nesmím udělat. Ke konci druhého setu mi došla síla, moje nohy nějak nereagovaly na to, když jsem jim řekla ´běž´ a ony moc neběžely,“ prozradila s úsměvem účastnice přerovské hlavní soutěže. „Na začátku třetího setu to nebylo taky nic moc. Potom se to změnilo a já otočila na 5:4, kdy Kačka udělala pár nevynucených chyb. Neříkám, že mi to úplně ulehčila, ale tento zápas byl velmi těžký. To jsem také očekávala.“

 

Program 3. kola kvalifikace:

Timea Jarušková (SVK) - SIMONA HEINOVÁ 7:6(1), 6:3
KATEŘINA KŘÍŽOVÁ - KATEŘINA STLOUKALOVÁ 3:6, 7:5, 4:6
Anastasja Zarycká (UKR) - Paulina Lewandowská (POL) 7:6(1), 6:2
Caroline Ilowská (AUT) - Barbora Kollárová (SVK) 7:5, 6:3
PETRA KUČEROVÁ - ANETA KLADIVOVÁ 4:6, 4:6
HANA PEKTOROVÁ - VIKTORIE WOJCÍKOVÁ 6:4, 7:6 (2)
TEREZA KOPLOVÁ - DAGMAR ZDRŮBECKÁ 4:6, 6:7(6)
SABINA RICHTROVÁ - Alica Rusová (SVK) 0:6, 5:7