Challenger v Popradu: Melzer do zápasu s Mertlem nenastoupil, Michnev nestačil na Marterera

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Závěrečné kolo kvalifikace přineslo postup Jana Mertla do hlavní soutěže poté, co jeho soupeř, Jürgen Melzer, kvůli zdravotním problémům do zápasu nenastoupil. Naopak Petr Michnev nestačil na druhého nasazeného Němce Marterera.

Zatímco se Jan Mertl chystal na rakouského navrátilce na kurty Jürgena Melzera, přišla ze Slovenska nepříjemná zpráva. Melzer do finálového kola nenastoupí!

Nasazená jednička, Mertl, měl stanout proti velmi náročnému soupeři, který sice od loňského US Open nehrál a na okruh se vrátil až tento týden, ale k pikantnímu souboji nakonec nedojde kvůli zdravotním problémům rakouského hráče. Melzer skončil na marodce v minulém roce s ramenem, se kterým musel dokonce podstoupit i operaci a jeho rekonvalescence zabrala téměř devět měsíců.

Návrat na kurty měl přitom vítězný, když prošel přes druhé kvalifikační kolo a Srba Vučiče, kterého porazil 6:4, 6:1. Navíc záhy po utkání šel hned zpět na dvorce, aby si ještě zatrénoval. Nyní je však jasné, proč se k této činnosti uchýlil. Dle nejnovějších informací se totiž ozvaly opět problémy s rukou, respektive ramenem, a Melzer musel svou kvalifikační pouť skrečovat.

„Naneštěstí jsem se probudil s bolestí ramene. Tak jsem se rozhodl odstoupit z turnaje. Nechtěj jsem nic riskovat. Pochopitelně je hraní zápasů rozdílné než trénování. Vypadá to, že to chce trochu více času, než budu moci odehrát více zápasů v řadě. Je to těžké, ale rozumné rozhodnutí,“ prohlásil Melzer.

Mertl se tak podívá do hlavní soutěže popradského challengeru, když do ní postoupí bez boje.

Nikterak snadný los neměl Petr Michnev, který v sobotu přešel přes dva ukrajinské tenisty a ve finále ho čekal druhý nasazený Němec Marterer. První set byl z obou stran velmi vyrovnaný, oba hráči si zarputile drželi servis a o osudu úvodního dějství musel nakonec rozhodnout až tiebreak. V něm se projevily rozdíly mezi oběma tenisty, Marterer dokázal hned od úvodu vyvinout na Michneva nepříjemný tlak a první set tak uhrát. „Necítil jsem se špatně, oba jsme v prvním setu hráli dobře. Tam to bylo vyrovnané, ani jeden jsme, myslím, neměli celý první set brejkbol. V tiebreaku jsem pak nechytl začátek a soupeř už jej dohrál. Měl jsem problémy s jeho servisem, na returnu jsem se moc nechytal,“ přiznal český hráč.

V sadě druhé Michnev už nedokázal konkurovat svému soupeři, který mu třikrát vzal servis a nadělil nepříjemného kanára. „Ve druhém setu už mě přejel. V prvním a třetím gemu mě brejkl, trošku i tak, že jsem udělal nějaké chyby. Po dvou včerejších zápasech jsem asi odpadl i fyzicky. Pořád jsem si říkal ´bojuj, bojuj´, už to ale nešlo,“ hledal příčiny porážky Petr Michnev.

Do hlavní soutěže postoupil Chorvat Nikola Mektič, který se musel popasovat se Švédem Isakem Arvidssonem. První set byl v podání obou tenistů velmi vyrovnaný a oba si vyměnili v jeho průběhu ztrátu servisu. Duel tak dospěl do tiebreaku, ve kterém Mektič prokázal pevnější nervy i o něco větší kvality a vyhrál 7:4. Druhý set rovněž patřil chorvatskému tenistovi, jenž sice jednou přišel o servis, ale soupeře dokázal brejknout hned dvakrát a postoupil po vítězství 6:3. 

„Byl to velice vyrovnaný zápas. Měl jsem trochu více štěstí v prvním setu, bylo to velice těsné. Soupeř měl několik setbolů,“ zhodnotil Chorvat úvodní dějství. „Ve druhé sadě jsem byl o něco více koncentrovaný než protivník. Měl jsem o jeden brejk více než on a to stačilo, abych vyhrál 6:3,“ popsal dění na kurtu Mektič, jenž své možné protivníky v prvním kole hlavní soutěže zatím blíže nezkoumal. „Ještě jsem se nedíval, proti komu bych mohl nastoupit. Prostě se zaměřím na svou hru. Samozřejmě by bylo lepší hrát proti někomu jinému než proti Martinu Kližanovi. Ať budu ale hrát proti komukoliv, pokusím se předvést co nejlepší výkon.“

Svou jízdu kvalifikací v Popradu úspěšně dotáhl do konce také Ukrajinec Vitalij Sačko, který figuruje až na 1146. místě světa. Poté, co v prvním kole vyřadil domácího Samosiho a v kole druhém Tchajwance Yangra, tak ve finálovém kole přehrál 6:3, 7:6 Rumuna Dragose Dimu.

Sačko si, stejně jako ostatní úspěšní kvalifikanté, připíše do žebříčku ATP za postup do hlavního pavouka hned 5 bodů. Po přípočtu ke svým doposud získaným 8 bodům se katapultuje do první světové tisícovky. Navíc o další body bude hrát od pondělního začátku hlavní soutěže.

„Byl to velmi těžký zápas. Ze začátku jsem si nebyl vůbec jistý, jestli vyhraju nebo prohraju, ale spíš jako, že prohraju. Snažil jsem se ale hrát svojí hru a vyšlo to,“ měl radost Sačko. Ten se poprvé prokousal do hlavní soutěže na Challenger Tour. „Samozřejmě je to těžký turnaj, ale když budu hrát svoji hru, tak si myslím, že můžu porazit kohokoliv,“ věří Sačko, který dlouhodobě trénuje na českém území a i proto dokonale ovládá český jazyk.

Program finálového kola kvalifikace:
Nikola Mektič (CRO) - Isak Arvidsson (SWE) 7:6(4), 6:3
Vitalij Sačko (UKR) - Dragos Dima (ROU) 6:3, 7:6 (4)
JAN MERTL - Jürgen Melzer (AUT) bez boje
Maximilian Marterer (GER) - PETR MICHNEV 7:6(2), 6:0

Poprad-Tatry challenger den po dni

11.6. Challenger v Popradu: Mertl si zahraje o hlavní soutěž s Melzerem, Minář uhrál jedno kolo


Galerie