Češi v akci: Plíšková zvládla dva zápasy a je ve finále v Nottinghamu

- Jan Vojkůvka

Čtvrtfinále a semifinále Karolíny Plíškové v Nottinghamu, finále a semifinále českých zástupců na turnajích ITF a Challenger Tour i zahájení kvalifikačních zápolení na okruhu ATP i WTA. Bohatý sobotní program s českou účastí pro Vás opět shrneme ve článku Češi v akci.

Anglický Nottingham čeká v sobotu velmi nabitý program. Původně se mělo čtvrtfinále hrát už v pátek, ale kvůli prakticky celodennímu dešti byl rozehrán jediný zápas a program musel být přesunut na sobotu. A během ní čekal velmi náročný program i na Karolínu Plíškovou, která mohla odehrát až tři zápasy. Nakonec se tak nestalo.

Kromě čtvrtfinále s přemožitelkou Hlaváčkové, Ashleigh Bartyové, si Plíšková zahrála také semifinále dvouhry a na programu měla rovněž semifinále čtyřhry, v níž po boku své sestry Kristýny měla naplánován souboj proti česko-čínské dvojici Hlaváčková, Peng. Sestry Plíškovy však nakonec do utkání nenastoupily, Kristýna odjela na kvalifikaci do Birminghamu a Karolína se dvěma singlovými zápasy v nohách také na čtyřhru už příliš nemyslela.

Ve čtvrtfinálovém duelu s Bartyovou Plíšková uspěla po dvousetové bitvě, kterou rozhodly dva tiebreaky. V prvním setu se hrálo bez brejku, ačkoliv příležitostí si dokázaly obě tenistky připravit spoustu. Úspěšnější byla Plíšková, jež sebrala ve zkrácené hře soupeřce hned tři podání a vyhrála 7:2.

Ve druhém setu se naopak obě hráčky brejkovaly, na travnaté poměry, až příliš. Obě hráčky si vyměnily servis dvakrát, přičemž Bartyová nedokázala doservírovat sadu při vedení 5:4. Hra opět doplula až do tiebreaku, ve kterém Australanka nevyužila dva setboly a naopak Plíšková svůj druhý mečbol proměnila a po výhře 9:7 si vysloužila postup.

Po pár hodinách odpočinku se Karolína vydala na dvorec podruhé a tentokrát do zápasu proti Portoričance Monice Puigové. Utkání bylo po pár míččích přerušeno kvůli dešti, ale přestávka naštěstí nebyla dlouhá a obě tenistky se rychle vrátily do akce.

Utkání mělo poměrně rychlý spád a za 55 minut bylo dokonáno. Plíšková nabídla sice Puigové v prvním setu tři brejkboly, ale všechny zdárně odvrátila a naopak sama dvakrát svou soupeřku brejkla. Došla si tak pro výhru 6:2 a bylo vidět, že ji vydřené vítězství nad Bartyovou hodně psychicky nakoplo. Když ve druhém setu přidala výborný servis a opět dva brejky, přišlo opět vítězství 6:2 a postup do finále.

Plíšková si v Nottinghamu zahrála ve finále i v minulém roce, tehdy nestačila na Němku Kerberovou v tiebreaku třetího setu. Letos tak má možnost vybojovat si svůj první letošní titul a předvést reparát za minulý ročník.

Kvalifikace na druhou várku travnatých turnajů

Do akce vstoupí čeští tenisté a tenistky také na dalších podnicích travnaté části sezony. Muže čekají klání v Queen's a Halle, zatímco ženy v Birminghamu a na Mallorce.

Neúspěšnou kvalifikaci má za sebou v německém Halle Lukáš Rosol, kterého v prvním kole čekal Japonec Tatsuma Ito. Rosol se sice dokázal v prvním setu ze ztráty brejku ještě dostat, ale zcela mu utekl tiebreak, ve kterém prohrál hladce 1:7. Ito, hrající ve velké pohodě, ve druhém gemu druhé sady čistou hrou opět sebral Rosolovi servis, a ač český tenista předvedl okamžitý rebrejk, z problémů se vymanit nedokázal. V šestém gemu to byl totiž opět Ito, kdo dokázal přetavit z brejkbolů zisk soupeřova podání a vítězství v utkání si už pohlídal.

V Queen's se do kvalifikace musí podívat Jiří Veselý, kterému výrazně v prvním kole pomohla dešťová přestávka. V souboji s Izraelcem Weintraubem totiž prohrál první set 1:6 a nevypadalo to s ním vůbec dobře. Pak však přišla delší pauza kvůli dešti a po návratu se Veselý dokázal zmobilizovat k odporu. V druhém setu sice neudržel výhodu brejku, ale podařilo se mu dotáhnout set do tiebreaku, ve kterém vyhrál 8:6, když využil v pořadí čtvrtý setbol. Třetí set pak rozhodl brejk hned v prvním gemu, díky němuž se český tenista dostal do vedení a utkání doservíroval do konečného stavu 6:4.

Bohatá česká účast je v anglickém Birminghamu, kde Kateřina Siniaková dokázala postoupit do dalšího kola kvalifikace přes Chorvatku Vekičovou, kterou porazila hladce 6:3, 6:0, přičemž i přes jasné vítězství se nevyhnula menším problémům a v prvním setu dokonce jednou přišla o servis. Ale od stavu 2:1 v první sadě povolila soupeřce brejkboly až za vedení 3:0 v sadě druhé a koncentrovaným výkonem nedala soupeřce prakticky výraznější šanci na zvrat.

Z kvalifikace se kvůli postupu do semifinále čtyřhry v Nottinghamu odhlásila Andrea Hlaváčková a v pavouku ji nahradila Číňanka Yi-Fan Xi, která tak bude soupeřkou Kláry Koukalové. A česká tenistka se proti papírově slabší soupeřce pořádně natrápila. V prvním setu prohrála 1:6 a musela zápas otáčet.

A to se ji nakonec i podařilo. V prvním gemu druhé sady sice přišla o servis, ale po okamžitém rebrejku se dostala zpět do hry a navíc i do vedení 3:1. Ale výhodu neudržela a čínská tenistka po třech gemech v řadě (a dvou brejcích) měla náhle možnost zápas doservírovat. Nepovedlo se a to ani ve dvanáctém gemu, kdy znovu měla možnost podávat na vítězství. Druhý set dospěl nakonec do tiebreaku, ve kterém Koukalová udolala soupeřku 14:12 a vynutila si třetí set.

I třetí sada byla plná brejků, jako by se hrálo spíš na antuce. Servis si ani jedna hráčka neudržela v prvních pěti gemech, přičemž třikrát padla smůla na Xu. Koukalová v šestém gemu brejk potvrdila a navíc v sedmé hře přidala další brejk. Měla tak pohodový náskok dvou servisů soupeřky a podávala na ukončení zápasu. Nakonec proměnila svůj druhý mečbol a vydřela postup do dalšího kola.

Zápas Kristýny Plíškové s Britkou Taylorovou byl odložen na nedělní dopoledne.

Renata Voráčová v kvalifikaci na turnaj na Mallorce nedokázala dotáhnout do úspěšného konce dobře rozehraný první set, ve kterém vedla 3:1, následně s brejkem 4:3 a konečně 6:5. Ve dvanáctém gemu nedokázala sadu doservírovat a po porážce v tiebreaku se její hra zcela rozpadla a s Paraguaykou Cepedeovou ve druhém setu prohrála 0:6.

Pavlásek vyhrál turnaj v Praze, Muchová v německém Essenu neuspěla

Až do finále Sparta Prague Open pronikl Adam Pavlásek, který v souboji s Francouzem Stephanem Robertem prolomil letošní finálovou smůla a svůj čtvrtý pokus přetavil v první titul během tohoto kalendářního roku! Bližší informace můžete nalézt v samostatném článku.

V samostatných článcích pro vás připravujeme také zpravodajství z kvalifikací na challenger v Popradu a turnaj ITF v Přerově.

Až do finále postoupila v německém Essenu Karolína Muchová, která se propracovala do souboje o titul na turnaji dotovaném 50 tisíci dolarů. Muchová svedla v Essenu se Španělkou Sorribesovou dramatické utkání plné brejků, ale nakonec se z titulu radovat nebude. Španělka vyhrála za dvě hodiny a 15 minut 7:6, 6:4.

Semifinálové souboje čekaly hned na několik českých zástupců. V polských Sopotách se David Poljak nedokázal prosadit přes domácího Kapase, se kterým prohrál ve třech setech. Václav Šafránek se do finále v Aradu nepodívá. Na rumunském turnaji druhý nasazený prohrál s domácím Luncanem 4:6 a 5:7.

Česká hvězdička Marie Bouzková, hrající letos v úžasné formě, potvrdila roli první nasazené v semifinále v polském Puszczykowu, kde na ni čekala Američanka Coopersmithová. Bouzková si po výhře dvakrát 6:2 zahraje o svůj čtvrtý letošní titul a další vylepšení žebříčkového maxima.

Gabriela Pantůčková si ve slovinském Velenje zahraje o titul! V semifinále porazila hladce 6:2, 6:1 Belgičanku Zimmermannovou a před cestou do Přerova ji tedy čeká ještě jeden singlový zápas. Zároveň ještě během neděle se svou sestrou Magdalenou odehraje finále čtyřhry.

ATP/WTA
AEGON OPEN NOTTINGHAM (ženy, 226 750 $, tráva, čtvrfinále dvouhry)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – Ashleigh Bartyová (623.) 7:6 (2), 7:6 (7)

Semifinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – Monica Puigová (PUR, 49.) 6:2, 6:2

Semifinále čtyřhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ/KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ - ANDREA HLAVÁČKOVÁ, Šuaj Peng (CHN) bez boje

AEGON CHAMPIONSHIPS QUEEN'S (muži, 1 802 945 eur, tráva, 1. kolo kvalifikace)
JIŘÍ VESELÝ (67.) - Amir Weintraub (ISR, 194.) 1:6, 7:6 (6), 6:4

GERRY WEBER OPEN, HALLE (muži, 1 700 610 eur, tráva, 1. kolo kvalifikace)
LUKÁŠ ROSOL (71.) - Tatsuma Ito (JPN, 105.) 6:7 (1), 3:6

AEGON CLASSIC BIRMINGHAM (ženy, 846 000 USD, tráva, 1. kolo kvalifikace)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (102.) - Donna Vekičová (CRO, 111.) 6:3, 6:0
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (108.) - Gabriella Taylorová (GBR, 445.) odloženo
KLÁRA KOUKALOVÁ (129.) - Yi-Fan Xu (CHN, 289.) 1:6, 7:6 (12), 6:2

MALLORCA OPEN (ženy, 250 000 USD, tráva, 1. kolo kvalifikace)
RENATA VORÁČOVÁ (450.) - Veronica Cepedeová (PAR, 136.) 6:7 (3), 0:6

Challengery
SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (muži, 42 500 € + H, antuka, finále)
Kompletní zpravodajství z pražského turnaje můžete sledovat ZDE.

POPRAD-TATRY CHALLENGER (muži, 42 500 € + H, antuka, 1. a 2. kolo kvalifikace)
Kompletní zpravodajství z popradského turnaje můžete sledovat ZDE.

ITF/Futures
ZUBR CUP, Přerov (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. a 2. kolo kvalifikace)
Kompletní zpravodajství z přerovského turnaje můžete sledovat ZDE.

4. BREDENEY LADIES OPEN ESSEN (ženy, $50,000, antuka, finále)
KAROLÍNA MUCHOVÁ (282.) - Sara Sorribesová Tormová (ESP, 183.) 6:7, 4:6

ARAD FUTURES (antuka, muži, $10,000, semifinále)
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (398.) - Petru-Alexandru Luncanu (ROU, 391.) 4:6, 5:7

SOPOTY (POL3, antuka, $10 000, semifinále)
DAVID POLJAK (960.) - Andriej Kapas (POL, 632.) 4:6, 6:2, 4:6

ANGIE CUP PUSZCZYKOWO (antuka, ženy, $10,000, semifinále)
MARIE BOUZKOVÁ (284.) - Nicole Coopersmithová (USA, 600.) 6:2, 6:2

VELENJE OPEN 2016 (antuka, ženy, $10,000, semifinále)
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (355.) - Kimberley Zimmermannová (BEL, 695.) 6:2, 6:1
finále čtyřhry
G. PANTŮČKOVÁ, M. PANTŮČKOVÁ - M. Pislaková, P. Rebersaková (SLO) odloženo

FUTURE ALKMAAR (antuka, muži, $10,000, 1. kolo kvalifikace)
LUKÁŠ VEJVARA (1747.) - Edoardo Sardella (ITA, -) 6:1, 6:4
DANIEL VRBA (-) - Alexander Braun (GER, 2130.) 6:3, 6:0

INFOND OPEN, Maribor (antuka, ženy, $10,000, 1. kolo kvalifikace)
ANNA MARIA KALAVSKÁ (-) - Shou Na Mu (CHN, -) 5:7, 4:6
TEREZA ŠVADLENKOVÁ (-) - Bojana Kilincová (SUI, -) 4:6, 2:6