Zubr Cup 2016: Sobotní tenisový maraton v Přerově představí 25 českých hráček

- Jan Vojkůvka

Pořádný tenisový maraton čeká během soboty areál TK PRECHEZA Přerov. Z tříkolové kvalifikace jsou v plánu odehrát první dvě na celkem osmi kurtech i s 25 českými tenistkami, které jsou do kvalifikačních bojů přihlášeny.

Zástupy osmnáctiletých i mladších českých tenisových nadějí s několika staršími hráčkami - to je složení kvalifikace na dvanáctý ročník Zubr Cupu v Přerově. Kromě Barbory Miklové, která figuruje na rankingu WTA, se jedná o tenistky, které aktuálně nejsou vedeny na žebříčku a jejich jasným cílem je se kvalifikovat a zápolit o body, v mnohých případech o své první body v kariéře.

Do hry se v sobotu ale dostane například také Simona Heinová, bývalá hráčka deváté stovky světa, která však ze žebříčku WTA vypadla, když solidně rozjetou kariéru v minulé sezoně v lednu přerušila nemoc a čerstvě devatenáctiletá hráčka více než rok nehrála. Dokáže při svém návratu v Přerově navázat na výborné výsledky, kterých dosahovala?

První kolo přineslo spoustu českých soubojů

Kromě soubojů o postup se zahraničními hráčkami se v bojích o další kolo odehrálo spousta ryze českých soubojů. Takové odehrály například Dagmar Zdrůbecká s Martinou Kudelovou. Utkání ovládla Zdrůbecká hladce dvakrát 6:1. „Jsem spokojená, protože Martinu dlouhodobě znám. Ona byla vždycky TOP v České republice, takže jsem hodně ráda, že jsem to poprvé v životě zvládla. Naposledy jsem s ní hrála loni, kdy jsem prohrála ve třech setech,“ svěřila se po utkání Zdrůbecká. 

Naopak Martina Kudelová byla dle očekávání z porážky skleslá. „Jsem velice zklamaná a nemám ani chuť moc mluvit. Nepodala jsem dobrý tenis, hrála jsem špatně. Celkově jsem se na kurtu necítila dobře,“ podotkla Kudelová.

Rychlý průběh mělo i střetnutí Viktorie Wojcíkové s Gabrielou Zbrankovou. Zbranková, startující na základě divoké karty, uhrála proti Wojcíkové jen tři gemy. Postup do druhého kola vybojovala také Petra Kučerová, jež porazila 6:2, 6:1 krajanku Barboru Koláčkovou.

Se Slovenkou Tarajovou si poradila Sabina Richtrová, která po vyrovnanější první sadě, jíž vyhrála 6:4, v dalším průběhu dominovala a soupeřce nadělila kanára. „Hrála jsem dobře, akorát byly pomalé míčky,“ usmívala se Richtrová, které příliš nesedělo deštivější počasí. „Mám radši rychlejší kurt a když je třicet stupňů třeba,“ dodala.

Zubr Cup naopak v prvním kole kvalifikace opouští Justyna Malatinská, startující díky divoké kartě. Se slovenskou hráčkou Timeou Jaruškovou prohrála 1:6, 3:6. Se Srbkou Panteličovou si naopak poměrně hladce poradila Tereza Koplová, jež svou soupeřku porazila 6:3 a 6:0.

V prvním kole uspěla také Eliška Masaříková, která povolila Polce Kostekové jediný gem. Postoupila také Zuzana Odléváková, startující na divokou kartu a v českém souboji uspěla Štěpánka Skácelová. Úspěšný vstup do turnaje prožila rovněž Tereza Koplová, jež si poradila se Srbkou Panteličovou.

„Já myslím, že zezačátku jsem byla nervozní, ale pak už jsem hrála dobře,“ hodnotila svůj výkon Tereza Koplová. „Hrála jsem hodně čopy, kraťasy a pestrou hru,“ odpověděla na otázku, co si myslí, že rozhodlo.

Vítězný návrat Heinové ve 2. kole

Do druhého kola byla nasazena mimo jiné také Simona Heinová, která se vrací na dvorce po téměř roce a půl a problémech se zády a stehenním svalem. Česká tenistka, která měla solidně rozjetou kariéru a dostala se do deváté stovky světa, si připsala vítězný návrat, když porazila Slovenku Lazarovou 6:1, 7:6 a bude si moci zahrát o postup do hlavní soutěže.

O něj budou zápolit během neděle i další české hráčky. Společně s Heinovou celkem deset tenistek. Mezi nimi bude poměrně překvapivě scházet Barbora Miklová, nasazená dvojka pro kvalifikaci. Ta po volném losu v prvním kole nezvládla souboj s krajankou Kučerovou. Miklová po vyhraném prvním setu v tiebreaku nedokázala najít odpovědi na více brejků ze strany Kučerové, která slaví postup po vítězství 6:2, 6:4.

Do třetího, finálového, kola pronikly také Aneta Kladivová, jež povolila Skácelové dva gemy, Kateřina Křížová, která porazila Zuzanu Odlévákovou, Kateřina Stloukalová, jež vyřadila Markvartovou. Postup dál slaví i Sabina Richtrová po výhře nad Pánovou, Tereza Koplová, která porazila rovněž Češku Tomanovou, Hana Pektorová, jež povolila Masaříkové jen dva gemy. A výhrami nad zahraničními soupeřkami potěšily Dagmar Zdrůbecká, přemožitelka Reginy Husakové, a Viktorie Wojcíková, jež jasně přehrála Polku Kostkovou.

Výsledky 1. kola kvalifikace:

Laura Svatíková (SVK) - Světlana Bubnovová (RUS) 6:3, 6:1
ANETA KULHÁNKOVÁ (WC) - Lucia Ondrášová (SVK)1:6, 0:6
PETRA KUČEROVÁ - BARBORA KOLÁČKOVÁ 6:2, 6:1
NELLY VLACHOPULOSOVÁ (WC) - ŠTĚPÁNKA SKÁCELOVÁ 1:6, 6:7 (3)
LAETITIA PULCHARTOVÁ - Magdalena Zajdová (POL) 6:4, 2:6, 3:6
Pamela Wuová (BRA) - Paulina Lewandowská (POL) 2:6, 1:6
JUSTYNA MALATINSKÁ (WC) - Timea Jarušková (SVK) 1:6, 3:6
Barbora Slúčiková (SVK) - ZUZANA ODLEVÁKOVÁ (WC) 5:7, 2:6
Diana Cabrerová (ECU) - Frederika Tarajová (SVK) 6:2, 6:3
Romana Tarajová (SVK) - SABINA RICHTROVÁ 4:6, 0:6
TEREZA KOPLOVÁ - Anastassia Panteličová (SRB) 6:3, 6:0
DAGMAR ZDRŮBECKÁ - MARTINA KUDELOVÁ 6:1, 6:1
ELIŠKA MASAŘÍKOVÁ - Jasmina Kosteková (POL) 6:1, 6:0
VIKTORIE WOJCÍKOVÁ - GABRIELA ZBRANKOVÁ (WC) 6:1, 6:2

Výsledky 2. kola kvalifikace:

Caroline Ilowská (AUT) - Laura Svatíková (SVK) 6:3, 0:6, 6:2
Barbora Kollárová (SVK) - Lucia Ondrášová (SVK) 7:6 (3), 4:6, 7:5
BARBORA MIKLOVÁ - PETRA KUČEROVÁ 7:6 (3), 2:6, 4:6
ANETA KLADIVOVÁ - ŠTĚPÁNKA SKÁCELOVÁ 6:2, 6:0
Anastasja Zarycká (UKR) - Magdalena Zajdová (POL) 6:1, 6:1
Michala Kucharová (SVK) - Paulina Lewandowská (POL) 1:6, 7:5, 5:7
LUCIE PROCHÁZKOVÁ - Timea Jarušková (SVK) 3:6, 4:6
Alexandra Lazarová (SVK) - SIMONA HEINOVÁ 1:6, 6:7(1)
KATEŘINA KŘÍŽOVÁ - ZUZANA ODLEVÁKOVÁ (WC) 6:3, 6:4
KATEŘINA STLOUKALOVÁ (WC) - ANNA MARKVARTOVÁ 6:3, 6:2
Alica Rusová (SVK) - Diana Cabrerová (ECU) 6:4, 6:2
KAROLÍNA PÁNOVÁ - SABINA RICHTROVÁ 2:6, 7:5, 4:6
NIKOLA TOMANOVÁ (WC) - TEREZA KOPLOVÁ 6:1, 4:6, 2:6
Regina Husaková (NED) - DAGMAR ZDRŮBECKÁ 3:6, 2:6
HANA PEKTOROVÁ - ELIŠKA MASAŘÍKOVÁ 6:1, 6:1
Paulino Kostková (POL) - VIKTORIE WOJCÍKOVÁ 2:6, 0:6


Galerie