Zářila jako sluníčko! Vinciová dostala zpět ukradené grandslamové trofeje

- Filip Lefenda

Nemilou zprávu oznámila zkraje měsíce na svém instagramovém účtu italská tenistka Roberta Vinciová. Čtyřiatřicetileté finalistce předloňského ročníku US Open někdo odcizil z bytu trofeje, mimo jiné i tu nejcennější z newyorského grandslamu. Někdejší deblové světové jedničce se nyní dostalo alespoň částečné satisfakce, když v americké metropoli převzala trofeje nové.

„Za normálních okolností nezveřejňuji informace o svém osobním životě, ale dnes musím udělat výjimku,“ napsala tehdy Vinciová na Instagram. „Před několika dny se do mého domova v Tarantu vloupali zloději, kteří ukradli mé cennosti. U některých věcí se ekonomická hodnota nedá srovnat s emocionální – jsou to mé trofeje z turnajů,“ posteskla si čtyřnásobná fedcupová šampionka.

Jednou z nich byla i trofej z finále US Open 2015. V tom sice tehdy v naprosto překvapivém vyvrcholení turnaje proti krajance Pennettaové neuspěla, pochopitelně však obdržela stříbrný „talíř“ pro poraženou finalistku – obrovský to úspěch. „Ode dne, kdy jsem poprvé vzala do ruky rakety, jsem usilovala jen o to, abych mohla ve sportu něčeho dosáhnout. Poháry mi stále připomínají, proč v tom pokračovat, a že na sobě musím tvrdě pracovat,“ netajila v příspěvku ze 4. srpna zklamání hráčka, která ve čtyřhře vyhrála všechny čtyři grandslamy.

A právě trofeje pro deblovou šampionku z roku 2012 a předloňskou singlovou finalistku byly před startem letošního ročníku US Open předány Vinciové zpět. Dojatá Italka si připomínku svých úspěchů převzala z rukou Katriny Adamsové, prezidentky Americké tenisové asociace.

„Jsem opravdu šťastná,“ pronesla před zástupci médií Vinciová, která je následně rozesmála. Singlovou trofej v ruce svírala tak, jako by už ji nikdy nehodlala pustit. „Vkrádá se mi do hlavy spousta vzpomínek, byl to pro mě smutný moment. Nyní ale mám alespoň tyto trofeje zpět. Je to velmi krásné gesto, mockrát děkuji. Děkuji, děkuji, děkuji!“ bavila dále usměvavá Italka.

Ta letos do závěrečného grandslamu sezóny vstoupí už v pondělí soubojem s domácí Sloane Stephensovou, avšak to, že by svou sbírku pohárů mohla ještě obohatit, se příliš neočekává. Na tvrdém povrchu letos Vinciová vykazuje zápornou bilanci pěti výher a deseti porážek.