Měsíc sem, dolar tam. Gasquetova "líbací aféra" i další dopingové prohřešky tenistů

- Filip Lefenda

Nandrolon, clenbuterol, finasterid. Že vám názvy těchto látek nic neříkají? "Smutným hrdinům" z našeho přehledu dopingových hříšníků a provinilců rozhodně ano. Některé příběhy skončily očištěním, jiné znamenaly kromě tučných pokut i konec s profesionálním tenisem. Přináším zajímavý výčet nejznámějších případů ze světa i domoviny od dob Wilandera s Nováčkem, z nichž některé váš šokují, jiné pro změnu pobaví.

SVĚT

Mats Wilander

Dopingový skandál v případě světové tenisové jedničky? Ruska Maria Šarapovová není v tomto smyslu žádnou průkopnicí. Pozitivní test na zakázanou látku měl v roce 1995 i někdejší lídr mužského žebříčku, dnes jednapadesátiletý Mats Wilander. Populárnímu Švédovi našli během antukového Roland Garros ve vzorku stopy kokainu, několik soudních odvolání však mělo za následek dvouletý odklad trestu. Tříměsíční distanc tak začal plynout až v květnu roku 1997, rodák z Växjö navíc přišel o 289 tisíc amerických dolarů, které si v průběhu dvou let od svého prohřešku tenisem vydělal.

Ignacio Truyol

Méně známý španělský tenista, kterého bychom mohli zařadit do okruhu challengerových hráčů, dostal v roce 1997 za užití blíže nespecifikovaných látek roční trest.

Guillermo Coria

V prosinci roku 2001 seznam potrestaných hráčů obohatil také Argentinec Guillermo Coria, jenž si musel po pozitivním testu na zakázaný steroid nandrolon dát od tenisu sedmiměsíční pauzu a vytasit ze své peněženky více jak 98 tisíc amerických dolarů. Látka, jež se zejména v silových sportech často zneužívá pro léčení kloubů, mu byla v těle nalezena během dubnového turnaje v Barceloně. V té době byl Coria třicátým hráčem světa.

Lourdes Dominguezová-Linová

Španělská „antukářka“ byla v roce 2002 potrestána dvouletým zákazem hraní za nález kokainu, který pocházel ze vzorku odebraného během turnaje v mexickém Acapulku.

Mariano Puerta

Uběhly sotva dva roky a trest postihl i dalšího tenistu z Argentiny, konkrétně Coriova krajana Mariana Puertu. Ten hrál v únoru 2003 na čilském podniku v pobřežním Viňa del Mar, ačkoliv měl v těle zakázanou látku clenbuterol. Ta napomáhá rychlému růstu svaloviny a úbytku tuků. Puertu její užití stálo šestiměsíční distanc, jenž začal plynout od ledna 2004, a 5 600 amerických dolarů.

To ale nebylo v podání rodáka z Buenos Aires vše. Po svém návratu se stal v roce 2005 překvapivým finalistou Roland Garros. V tom však jeho spanilá jízda neskončila pouze prohrou s Rafaelem Nadalem, který si mimochodem tímto zápasem tehdy zajistil zisk svého premiérového grandslamového titulu, nýbrž i pozitivním nálezem na etilefrin. Mezinárodní tenisová federace byla k Puertovi nemilosrdná. Za opakovaný prohřešek dostal osmiletý trest a pokutu 300 tisíc liber.

Greg Rusedski

Příběh se šťastným koncem. Kanadský tenista měl v červenci roku 2003 pozitivní trest na steroid nandrolon, o rok později jej komise ATP zbavila obvinění z dopingu. Tenista postavil svou obhajobu v Montrealu mimo jiné na případu Čecha Bohdana Ulihracha (viz níže), když i jemu byla nepovolená látka podána oficiálním fyzioterapeutem ATP. Kromě obou zmíněných mělo podobný problém údajně i dalších šest nejmenovaných profesionálních hráčů.

Mariano Hood

Pod Eiffelovou věží dopoval v roce 2005 také Puertův jmenovec a krajan Mariano Hood. Deblový specialista, jenž na turnaji došel po boku českého parťáka Martina Damma do čtvrtfinále, vyfasoval za užití finasteridu roční zákaz činnosti. Uvedená látka patří mimo jiné mezi léky na zvětšenou prostatu.

Sesil Karatančevová

Dnes zápolí po vzoru mnoha východních hráčů a hráček pod vlajkou Kazachstánu, v roce 2005 Sesil Karatančevová ještě jako Bulharka doplnila trojlístek pařížských dopingových hříšníků. Tělem jí koloval anabolický steroid nandrolon a možná i díky němu tehdy rodačka ze Sofie dosáhla svého nejlepšího grandslamového umístění, když došla na dvorcích Rolanda Garrose až do čtvrtfinále. Zkraje ledna následujícího roku poté obdržela dvouletý zákaz činnosti, na okruh se následně v roce 2008 vrátila. Tenistka se údajně měla hájit těhotenstvím, ve kterém prý během turnaje byla, poté však potratila. Informaci tehdy přinesl francouzský deník L´Equipe.

Simon Larose

Pařížské trio „předběhl“ svým nedovoleným počínáním Kanaďan Simon Larose, jenž po únorovém trestu v délce dvou let za užití kokainu okamžitě ukončil kariéru.

Younes El Aynaoui

Marihuana nebo hašiš? To ví nejspíše jen sám Younes El Aynaoui z Maroka, jenž měl v prosinci roku 2005 pozitivní test na THC.

Mark Nielsen

Jeho kariérním maximem bylo umístění na konci druhé světové stovky, také proto musel méně známý Novozélanďan Mark Nielsen hrávat na velkých turnajích kvalifikace. Při snaze proniknout do hlavní soutěže v Melbourne si v roce 2006 vypomohl finasteridem. Od června téhož roku začal pykat dvouletým zákazem činnosti. K tenisu se po návratu v roce 2008 na krátkou chvíli vrátil, ještě v témže roce však svou kariéru „zabalil“.

Martina Hingisová

Bývalá singlová světová jednička poprvé ukončila kariéru v roce 2003. Tehdy Martinu Hingisovou trápily opakující se problémy s kotníkem. Když se rodačka z Košic vrátila o dva roky později zpět na kurty, asi netušila, že tato etapa nebude mít dlouhého trvání. Během Wimbledonu 2007 jí byl ve vzorku nalezen kokain, jehož následkem byla nejen tučná pokuta, ale i dvouletá „stopka“. Hráčka se proto v sedmadvaceti letech rozhodla podruhé ukončit kariéru. Nyní již víme, že Hingisová v tomto ohledu završí jako jedna z mála sportovkyň pomyslný „hattrick“. Na okruh se totiž později zase vrátila a aktuálně v páru s Indkou Mirzaovou kraluje ženské čtyřhře.

Richard Gasquet

Problémy s dopingem měla v březnu 2009 i současná světová desítka z Francie. Richard Gasquet obdržel za nález kokainu roční trest, který mu však byl posléze zkrácen z důvodu nevědomého užití na dva a půl měsíce. Zdůvodnil jej netradičně – kokain se do jeho těla dostal bez jeho vědomí, když se líbal s dívkou na party. Přišel tak např. o turnaj v Miami, na americké půdě si však zahrál hned po svém návratu, a sice v New Havenu. Nám nezbývá než doufat, že se nejednalo o "players party" určenou hráčům.

Robert Kendrick

Americký tenista Robert Kendrick měl během Roland Garros v roce 2011 pozitivní test na metylhexanamim, tedy stejnou látku, za kterou byl o dva roky dříve penalizován osmiměsíčním zákazem hraní Ivo Minář. I v tomto případě se Američan musel obejít bez tenisu dvě třetiny roku, původní roční trest mu však byl snížen až po rozsudku Sportovního arbitrážního soudu, jenž zohlednil jeho verzi s užitím léků.

Marin Čilič

Září roku 2013. Vytáhlý Chorvat Marin Čilič právě vyfasoval devítiměsíční trest za užití niketamidu, psychoaktivní látky, kterou mu v těle našli po květnovém turnaji v německém Mnichově. Podle nezávislé vyšetřovací komise si Čilič zakázaný stimulant vzal nevědomky v tabletách s glukózou, a proto mu byl trest Sportovním arbitrážním soudem snížen na čtyři měsíce. „Jsem proti jakémukoliv dopingu ve sportu,“ nechal se tehdy slyšet tenista, který jako své bydliště uvádí populární Monte Carlo. O rok později Chorvat triumfoval na US Open.

Wayne Odesnik

Dopadl stejně jako Argentinec Puerta. Američan Wayne Odesnik byl po držení růstového hormonu usvědčen i z užití různých zakázaných látek, steroidů nevyjímaje. Druhé provinění pro něj znamenalo patnáctiletý trest a tudíž i konec aktivní kariéry. Počínaní levorukého hráče, jenž byl v žebříčku nejvýše na 77. místě, tehdy ostře odsoudil zejména Andy Murray, současná světová dvojka.

Kateryna Kozlovová

K dopingu „přičichla“ v poměrně útlém věku. V únoru roku 2015 oslavila Kateryna Kozlovová z Ukrajiny své jednadvacáté narozeniny, ve stejný měsíc na turnaji v Dubaji prodělala pozitivní test na stimulant dimetylbutylamin. Ten si údajně vzala na radu lékaře bez záměru zlepšit svou výkonnost. Kozlovová za své počínání vyfasovala půlroční distanc.

 

ČEŠI  A SLOVÁCI

Karel Nováček

A zase ten „prokletý“ Roland Garros! Kokain nebyl nalezen v době jeho konání v roce 1995 pouze Wilanderovi, ale také Karlu Nováčkovi. Dvacetinásobný daviscupový reprezentant se podobně jako Švéd proti rozsudku odvolal, o rok později však ukončil profesionální kariéru. Nic to však neměnilo na tom, že i on přišel o vydělané „prize money“ ve výši téměř 186 tisíc amerických dolarů.

Petr Korda

Značně rozporuplným byl rok 1998 pro Petra Kordu. Zkraje sezóny triumfoval na Australian Open, po kterém se na žebříčku ATP vyhoupl na druhé místo, jenž bylo jeho kariérním maximem. Během Wimbledonu téhož roku mu však v moči nalezli nandrolon. Pražskému rodákovi byla pozastavena činnost na jeden rok, odebrány mu byly i peníze a body, které na tradičním travnatém turnaji získal. Následovalo odvolání k odvolacímu výboru ITF, který trest zrušil, toto počínání však vyvolalo bouřlivé ohlasy v řadách hráčů, z nichž někteří dokonce hrozili bojkotem dalšího podniku v Melbourne. Pod tímto tlakem se Mezinárodní tenisová federace odvolala k Arbitrážnímu sportovnímu soudu, aby roční distanc potvrdil. Český hráč reagoval žalobou, avšak neuspěl. Roční trest mu byl přes řadu peripetií potvrzen, Korda následně ukončil aktivní kariéru.

Bohdan Ulihrach

Se stejnou látkou, tedy nandrolonem, měl v roce 2003 zkušenost také Bohdan Ulihrach. Vítěz tří singlových turnajů série ATP dostal dvouletý trest, který mu však byl později zrušen. Prokázáno totiž bylo pochybení na straně oficiálních turnajových fyzioterapeutů ATP, v jejichž přípravcích se zakázaná látka nacházela. Podobně byl očištěn také Kanaďan Greg Rusedski (viz výše).

Karol Beck

To Slovák Karol Beck v únoru roku 2006 dvouletému trestu zákazu činnosti neunikl. V těle mu byl nalezen steroid clenbuterol, jenž užil o pár měsíců dříve během zářijového semifinálového daviscupového střetnutí proti Argentině. Jeho výsledky v týmové soutěži byly sice anulovány, konečné skóre celého zápasu ale zůstalo v platnosti. Kromě bodů přišel Beck i o bezmála 43 tisíc amerických dolarů.

Ivo Minář

Dopingový vroubek z roku 2009 má na svém kontě také Ivo Minář. Současný kouč Kristýny Plíškové nevědomě užil během daviscupového střetnutí s Argentinou látku metylhexanamin, jež byla obsažena v doplňku stravy. Výsledkem nebyla pouze osmiměsíční „stopka“, ale i třísetová prohra s Juanem Martinem del Potrem, který českého soupeři povolil pouhých sedm her.

Barbora Strýcová

Vědomé užití popřela v roce 2013 i Barbora, tehdy ještě Záhlavová-Strýcová. Stimulant sibutramin, jenž jí byl odhalen při halovém turnaji v Lucemburku a který napomáhá hubnutí, se do jejího těla údajně dostal skrz užití potravinového doplňku. Verdiktem byl půlroční trest.

Maria Šarapovová

Mediálně propíraný případ posledních dnů. Bývalá ruská světová jednička měla na letošním Australian Open pozitivní test na látku meldonium, která se od tohoto roku dostala na seznam těch zakázaných. Prohřešek byl zveřejněn v březnu, verdikt pak 8. června. Výsledek? Ruská kráska si dva roky nezahraje.

Varvara Lepčenková

Meldonium bylo letos v těle nalezeno také Američance s uzbeckými kořeny Varvaře Lepčenkové, v jejím případě ale Mezinárodní tenisová federace trest po prošetření nevydala. Na základně rozhodnutí Světové antidopingové agentury WADA ze 13. dubna letošního roku se v případech, kdy množství látky v těle sportovce nepřesáhne hranici jednoho miligramu, nepovažuje za doping.