Sparta Prague Open 2016: Pavlásek zvládl českou bitvu a je v semifinále. Vocel s Kolářem ve finále debla!

- Daniel Kubelka, David Soumar

Že bude v semifinále pražského challengeru alespoň jeden Čech, bylo jasné už před zápasem nasazené jedničky Lukáše Rosola s Adamem Pavláskem. Čtvrtfinálový duel nakonec navzdory horšímu žebříčkovému postavení zvládl Pavlásek, který v semifinále vyzve Slováka Kovalíka. Ve hře jsou stále i dva české deblové páry – Kolář s Vocelem a Šátral s Jebavým. Kolář s Vocelem už slaví svůj postup do finále. Napodobí je Šátral s Jebavým a bude k vidění ryze české finále?

Slovenský tenista Jozef Kovalík se stal prvním semifinalistou pražského challengeru. Ve čtvrtfinálovém zápase proti Němci Cedriku-Marcelu Stebeovi vyhrál první set hladce v poměru 6:2, za stavu 2:0 pro Kovalík pak jeho soupeř duel předčasně vzdal. V boji o postup do finále se 134. hráč světového žebříčku utká s vítězem druhého čtvrfinále – Adamem Pavláskem. 

Lukáš Rosol s Adamem Pavláskem si to ve čtvrtečním čtvrtfinálovém zápase rozdali o postup mezi čtyři nejlepší hráče turnaje. Favoritem zápasu byl první nasazený a zároveň na žebříčku výše postavený Rosol. Jenže Pavlásek svého soupeře zaskočil a rychle získal první sadu.

Ve druhém setu sice Rosol zabral a vedl. Zápas ale nedopodával a v následném tiebreaku už Pavlásek rozhodl. Po výhře 6:3 a 7:6 slaví postup do semifinále. „Byl to těžký zápas o pár míčcích. V prvním setu jsem ho brejknul první, za stavu 3:3. Ve druhé sadě byl na koni Lukáš. Těší mě, že jsem to poté dokázal otočit. V tiebreaku jsem pak vedl 4:0, což mě nakoplo,“ říkal o úspěšném čtvrtfinále Pavlásek.

„Snažil jsem se být aktivnější. Chtěl jsem si dojít pro výhru. Adam ale hrál lépe než já,“ přidal Rosol své hodnocení. 

Na řadu přišly také dvě semifinálová utkání čtyřhry, ve kterých se představily hned dva české páry. Životní úspěch vybojovala dvojice ve složení Zdeněk Kolář a Matěj Vocel, jenž ve středečním čtvrtfinále vyřadila nejvýše nasazený chilský pár Peralta, Podlipnik-Castillo. A podobný kousek předvedli i proti duu Melzer – Langer. Po prohraném prvním setu se vzchopili a po výhře 6:2 dovedli duel do supertiebreaku. Ten ovládli poměrem 10:8.

„Vůbec jsem v to před turnajem nedoufal. Čekal jsem, že se maximálně popereme o jedno kolo. Jsou tu skvělí hráči,“ radoval se z postupu do finále Vocel. Kolář přitakával: „Je to obrovský úspěch. Doufám, že nám vyjde i finále.“

O postup do finále zabojuje také Jan Šátral s Romanem Jebavý, kteří ještě o kolo dříve poslali ze hry nasazené dvojky.

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (antuka, muži, €42,500 +H)

Čtvrtfinále dvouhry

Jozef Kovalík (4-SVK) – Cedrik-Marcel Stebe (PR-GER)  6:2, 2:0 skreč Stebe

LUKÁŠ ROSOL (1) – ADAM PAVLÁSEK (6) 6:3, 7:6 (3)

Dennis Novak (AUT) – Rogerio Dutra Silva (2-BRA) 4:6, 6:1, 7:6 (7)

Jurgen Zopp (8-EST) – Stephane Robert (3-FRA) 2:6, 3:6

Semifinále čtyřhry

KOLÁŘ, VOCEL (WC) - Langer, Malzer (GER/AUT) 5:7, 6:2, 10:8

Bednarek, Mektič (POL/CRO) - JEBAVÝ, ŠÁTRAL

Sparta Prague Open 2016 den po dni

8. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Rosol a Pavlásek postupují do čtvrtfinále. Kolář s Vocelem vyřadili první nasazený pár

7. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Rosol na úvod nezaváhal, Rikl byl blízko senzaci

6. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Kolář prošel kvalifikací, Šátral se Staňkem a Vocelem vypadli v prvním kole

5. 6. 2016 Sparta Prague Open 2016: Kolář postupuje, Dlouhý nestačil na Eremina

4. 6. 2016 Challenger Sparta Prague Open má za sebou první kolo kvalifikace, Kolář s Dlouhým jdou dál