Kvitová si pro turnaj ve Stanfordu cíle nedává. Jsem šťastná už jen za to, že mohu hrát, říká

- Filip Lefenda

Původně měla Petra Kvitová zahájit "turné" po severoamerických betonech až příští týden v Torontu, sedmadvacetiletá Češka však obdržela divokou kartu od organizátorů podniku ve Stanfordu a lehce tak své turnajové plány pozměnila. Dvojnásobná grandslamová šampionka, která má pro úvodní kolo volný los, před vstupem do turnaje přiznala, že si ani pro akci v Kalifornii nestanovila žádné mety, které by chtěla pokořit. Tenis si chce především užívat.

Kvitová si na turnaji v univerzitním městečku zahraje poprvé v kariéře. „O Stanfordu jsem slyšela hezké věci. Je to pěkné útulné místo,“ těší se na své působení. Organizátoři podniku kategorie Premier s celkovou dotací téměř 711 tisíc amerických dolarů udělili dvojnásobné grandslamové šampionce divokou kartu. Poprvé od svého vyřazení z Wimbledonu tak bude moci Kvitová měřit síly s těmi nejlepšími. „Své šance příliš neřeším. Jsem ráda, že jsem obdržela divokou kartu a mohu hrát další zápasy,“ nedává si ani tentokrát žádné konkrétní cíle.

Kvitová se po prosincovém přepadení vrátila na soutěžní kurty na letošním Roland Garros, kde uhrála jedno kolo. Na konci června pak senzačně vyhrála travnatý turnaj v Birminghamu, kde ztratila za celý týden jen jediný set. „Stále úplně netuším, co od sebe mohu po dlouhé pauze zaviněné zraněním a vším, co se stalo, očekávat,“ přiznala v rozhovoru pro WTA.

A od své upřímnosti aktuálně čtrnáctá hráčka světového pořadí neupustila ani v dalších odpovědích. „Vítězství v Birminghamu pro mě bylo velkým překvapením,“ nečekala, že by turnaj mohla vyhrát. „Cítila jsem se skvěle. Bohužel jsem to nedokázala přenést do Wimbledonu, rozhodně ale zatím jde o povedený comeback,“ je si vědoma Češka, která v All England Clubu v letech 2011 a 2014 triumfovala, letos však skončila ve druhém kole na raketě Američanky Brengleové.

Dle svých slov se v současnosti cítí dobře. „Jsem zdravá, to je pro mě nejdůležitější. Mohu naplno trénovat. Teď už jen přenést věci i do zápasů,“ usmívá se hráčka, která s národním týmem dokázala již pětkrát triumfovat ve Fed Cupu.

Stejně jako pro samotný podnik ve Stanfordu, nedává si Kvitová konkrétní výkonnostní cíle ani pro zbytek této sezóny. „Chci si především užívat každý okamžik, kdy mohu hrát a být na turnajích. Nemám žádné cíle nebo mety, kterých bych chtěla dosáhnout. Jsem šťastná už jen za to, že mohu hrát. To je nyní to hlavní,“ svěřila se majitelka dvaceti singlových trofejí z turnajů okruhu WTA.

Ta má v úvodním kole prestižní akce volný los, a tak v tuto chvíli čeká na jméno své osmifinálové soupeřky, která vzejde ze souboje mezi Ukrajinkou Katarinou Bondarenkovou a Italkou Francescou Schiavoneovou. S prvně jmenovanou má Češka vyrovnanou zápasovou bilanci 2:2, druhou potencionální protivnici v kariéře přemohla ve čtyřech z pěti odehraných duelů.

Sympatická sedmadvacetiletá tenistka věří, že jí obtížné období, kterým si v posledním půlroce prošla, může vnitřně posílit. „Vše, co se stalo, mě změnilo. Ne pouze na tenisových kurtech, ale hlavně mimo ně. Užívám si nyní života trochu více než v minulosti. Svůj největší boj jsem již vyhrála, nyní se snažím spíše relaxovat,“ snaží se brát situaci s nadhledem tenistka, které se často přezdívá česká lvice. A ne nadarmo…