Cesta Plíškové na vrchol. Grandslamové finále i tituly ze čtyř kontinentů

- Radek Štohl

Karolína Plíšková se od příštího pondělí stane světovou jedničkou! Tahle zpráva koluje nejen celou Českou republikou od úterního večera, kdy třísetové vítězství Johanny Kontaové nad Simonou Halepovou zajistilo Plíškové tuhle ohromnou poctu. Jak se však česká tenistka na první místo světa dostala?

Nečekaný konec Karolíny Plíškové ve druhém kole letošního Wimbledonu proti Magdaléně Rybárikové byl pro mnohé velkým překvapením. Především se poté zdálo, že potenciální výstup na nejvyšší místo žebříčku je opět v zatracení. Konec Angelique Kerberové v osmifinále a vyřazení Simony Halepové ve čtvrtfinále třetího grandslamu roku však zapříčinilo, že Plíšková se v pondělí stane třiadvacátou hráčkou, která se objeví na prvním místě světa. Nyní se podívejme, jak se na tuto pozici dostala.

Cincinnati 2016 - titul
Poté, co loni sympatická hráčka skončila na třetím majoru sezóny rovněž po druhém zápase, se vydala na americké turnaje. V Montrealu sice prohrála v osmifinále se Simonou Halepovou, za což získala 105 bodů, poté však nenašla přemožitelku na podniku v Cincinnati, kde v jeho průběhu vyřadila Rusku Kuzněcovovou či Muguruzaovou. Ve finále si poté jednoznačně pohrála s Kerberovou, kterou porazila nečekaně rychle 6:3, 6:1. Za cenný triumf si vítězka juniorského Australian Open z roku 2010 připsala do žebříčku 900 bodů.

US Open 2016 - finále
Na US Open se čekalo, zda dokáže Plíšková navázat na své výkony ze Cincinnati. V úvodních třech zápasech neztratila ani set, v dalším kole však musela otáčet nepříznivý duel s Venus Williamsovou, kterou nakonec porazila až v tiebreaku třetího setu. Následně si snadno poradila s Konjuhovou, v semifinále pak tenisový svět příjemně překvapila výhrou nad Serenou Williamsovou 6:2, 7:6 (5). V boji o premiérový grandslamový titul se střetla s Angelique Kerberovou. Němce však vyšla odveta za Cincinnati a první grandslamové finále skončilo pro Plíškovou neúspěchem, když padla ve třech setech, 3:6, 6:4, 4:6. I přes tuto prohru a velké zklamání si Češka zapsala dalších krásných 1300 bodíků.

Tunaj mistryň 2016 - základní skupina
Na tyto dva úspěchy Karolína Plíšková do konce sezóny nenavázala. Tokio, Wu-chan i Peking znamenaly pro dvojnásobnou vítězku Fed Cupu zklamání, celkem zde totiž dokázala vyhrát pouhé tři zápasy. Na závěr roku ji ještě čekal prestižní Turnaj Mistryň, kam neodjížděla v nejlepší formě. V úvodním zápase základní skupiny si však vyšlápla na Garbiñe Muguruzaovou, kterou přehrála 6:2, 6:7 (4), 7:5. Následující utkání pětadvacetiletá hráčka měla výborně rozehrané, nad Světlanou Kuzněcovovou totiž vyhrála úvodní sadu 6:3, tu druhou však prohrála 2:6. O vítězce duelu tak rozhodl tiebreak, v němž Ruska zvládla koncovku v poměru 8:6. V závěrečném zápase poté česká hráčka podlehla Radwanské 5:7, 3:6, čímž její pouť v Singapuru skončila. Za zdejší působení vybojovala 500 bodů.

Brisbane 2017 - titul
Do nové sezóny vstoupila nová světová jednička přímo fantasticky, když ovládla podnik v Brisbane. Největší problémy měla ve čtvrtfinále s Vinciovou, se kterou nezvládla první set 3:6, další dva sety ovšem shodně dokázala uhrát v poměru 6:2. V samotném finále poté bývalá jedenáctá deblistka světa zdemolovala Alizé Cornetovou 6:0, 6:3. Tomuto triumfu přihlížel i její nový kouč David Kotyza. Titul přinesl 470 bodů.

Australian Open 2017 - čtvrtfinále
Na prvním grandslamu tohoto roku se opět na Plíškovou nahlíželo jako na jednu z největších favoritek. Úvodní duely tomu nasvědčovaly, ztratila pouhé čtyři hry. V následujícím kole svedla ohromnou bitvu s Ostapenkovou, se kterou prohrávala ve třetím setu 2:5, nakonec ovšem zvítězila 10:8. Osmifinálový duel následně vyhrála dvakrát 6:3, když nedala moc šancí Gavrilovové. Čtvrtfinálový duel ihned přinesl zklamání, nad síly Češky byla Mirjana Lučićová, ta zvládla duel 6:4, 3:6, 6:4. Za postup mezi osm nejlepších se připočetlo 430 bodíků.

Dauhá 2017 - titul
Další podnik však opět vrátil Karolíně úsměv do tváře, v lukrativním Dauhá podruhé v sezóně nenašla přemožitelku. Už skoro tradičně v cestě za titulem ztratila jeden set, který tentokrát v semifinále nedokázala uhrát proti Dominice Cibulkové, jíž však porazila 6:4, 4:6, 6:3. Finálové vítězství nad Caroline Wozniackou poté započítalo Plíškové do tenisového žebříčku 470 bodů.

Indian Wells, Miami 2017 - semifinále
Na následujícím turnaji v Dubaji sice vypadla rodačka z Loun již v prvním zápase, podniky v Indian Wells a Miami jí ovšem přinesly shodně semifinálovou účast. Na dříve konaném turnaji v Americe nestačila po dvou zkrácených hrách na Kuzněcovovou, na tom druhém sice v boji o finále vyhrála nad Wozniackou úvodní sadu 7:5, následující dvě ale prohrála dvakrát 1:6. Plíšková celkem za tato dvě účinkování nasbírala 780 bodů.

French Open 2017 - semifinále
Antuková část sezóny nezačala pro svěřenkyni Davida Kotyzy vůbec ideálně, na čtyřech turnajích před French Open dokázala na jednom podniku vyhrát maximálně dva zápasy, mezi největší zklamání patřilo vypadnutí v úvodním kole v Praze s Italkou Giorgiovou. Obrat k lepšímu přišel tam, kde se to možná tolik nečekalo, na pařížské antuce. Na Roland Garros dokráčela pětadvacetiletá tenistka až do semifinále. S Alexandrovovou a Cepedeovou ztratila po jedné sadě a na cestě do finále čekala Rumunka Simona Halepová. Po tomto duelu se Plíšková mohla vůbec poprvé vyšvihnout na první místo žebříčku, rumunská soupeřka jí však udolala po setech 6:4, 3:6, 6:3 a česká tenisová jednička si tak na největší okamžik ještě musela počkat. Účastí v Paříži i tak Plíšková zapsal 780 bodů.

Eastbourne 2017 - titul
Přechod na trávu proběhl výborně. Vítězství nad Alison Riskeovou a Šuaj Pcheng dostala Češku do čtvrtfinále s Kuzněcovovou, proti které otočila duel a vyhrála 6:7 (7), 6:2, 6:4. Kontaová ze semifinále kvůli zdravotním problémům odstoupila a tak čekalo na účastníci loňského Hopman Cupu třetí letošní finále, v němž dokázala rovněž uspět, když porazila Wozniackou dvakrát 6:4. Titul jí připočetl nesmírně důležitých 470 bodů.