Splnila si sen, nyní jej může vyšperkovat. Rybáriková si o semifinále zahraje se soupeřkou, s níž dosud neztratila set

- Filip Lefenda

Magdaléna Rybáriková v pondělí přemohla Chorvatku Martičovou a postoupila do svého prvního grandslamového čtvrtfinále. „Zahrát si jej bylo vždy mým snem,“ zářila po životním vítězství před novináři. Nyní čeká osmadvacetiletou hráčku nasazená čtyřiadvacítka Coco Vandewegheová. Svou soupeřku vnímá Slovenka jako jednu z adeptek na celkové vítězství, na nedávném Roland Garros ji však přehrála bez ztráty setu, a tak se má rozhodně od čeho odpíchnout.

Vítězku čtyř letošních turnajů kategorie ITF čeká po osmifinálové výhře nad Chorvatkou Martičovou soupeřka těžšího kalibru – 25. hráčka světa Coco Vandewegheová. Žebříčkové postavení mluví jasně pro Američanku, ovšem Rybáriková to na ni umí. Na trávě ji poprvé porazila před šesti lety v Birminghamu, podruhé se pak utkaly před šesti týdny v úvodním kole French Open, kde povolila favoritce jen pět uhraných her!

„Zápas jsem vyhrála, ale tady to bude úplně jiné utkání,“ přemýšlela na tiskové konferenci Slovenka, která se po turnaji v All England Clubu vrátí do elitní padesátky žebříčku. „Na trávě dobře servíruje a hraje hrozně rychle. Nedává příliš prostoru na delší rozhodování,“ vyzdvihuje Rybáriková svou příští protivnici.

„Podle mého je to s jejím stylem hry jedna z favoritek na celkové vítězství. Tráva jí absolutně sedí,“ je si vědoma kvalit Vandewegheové, která s ní však dosud nevyhrála v předešlých měřeních sil ani sadu.

Otázkou je, jak se nyní slovenská tenistka vypořádá s tlakem. Postup mezi osm nejlepších na ní vcelku logicky strhává vlnu mediální pozornosti. „Zahrát si čtvrtfinále Wimbledonu bylo vždy mým snem. Nyní se stal skutečností,“ sdělila reportérům po pondělním vítězství. „Cítím se skvěle,“ rozplývala se.

S letošní travnatou bilancí sedmnácti výher a jen jediné porážky rozhodně nepůjde do boje o semifinále bez šancí, a tak je možné, že své grandslamové maximum ještě vyšperkuje. „Hraní na trávě si užívám, je to můj nejoblíbenější povrch,“ přiznala osmadvacetiletá tenistka původem z Piešťan. „Můj první titul na okruhu WTA jsem získala na trávě v Birminghamu. Sedí mé hře,“ libuje si během části sezóny, která patří zeleným pažitům.

„Hraji hodně slajzovaných míčů, chodím na voleje. Dobře servíruji. O to je pro mě lehčí na trávě hrát,“ popisuje, proč je úspěšná právě na přírodním jevišti. „Wimbledon byl vždy mým oblíbeným grandslamem, mezi juniorkami jsem na něm hrála finále,“ vzpomněla si na úspěch z dob svých profesionálních počátků.

Zda bude mít slovenská grandslamová pohádka své pokračování se rozhodne v úterním čtvrtfinále. To je na kurtu číslo 1 naplánováno jako druhé v pořadí hned po konci zápasu mezi Španělkou Muguruzaovou a Ruskou Kuzněcovovou.