Přepište dějiny! Osmkrát nepřešla přes první kolo, nyní je Slovenka Rybáriková ve hře o wimbledonské semifinále

- Filip Lefenda

Snovou travnatou sezónu zažívá osmadvacetiletá Slovenka Magdaléna Rybáriková. Ta před Wimbledonem vyhrála dva menší turnaje v Surbitonu a Ilkley a náramně se jí daří také v All England Clubu. Tenistka, která letos na trávě prohrála z osmnácti utkání jen jedno jediné, porazila v osmifinále Chorvatku Petru Martičovou 6:4, 2:6, 6:3 a zahraje si poprvé v kariéře o semifinále grandslamu.

Na Wimbledonu Rybáriková startovala poprvé v roce 2007, kdy skončila v kvalifikaci. O rok později již hrála premiérově v hlavní soutěži, stejně jako ve všech nadcházejících ročnících. Jejím dosavadním maximem bylo třetí kolo ze sezóny 2015, ve zbylých osmi případech však vždy vypadla hned v úvodním kole! Letos se ale Slovenka dost možná rozhodla přepsat tenisové dějiny...

87. hráčka světového pořadí nevstoupila do osmifinálového utkání vůbec dobře, když hned v úvodním gemu na podání uhrála jediný fiftýn. Martičová následně brejk potvrdila a vedla o dvě hry, v dalších okamžicích ale na servisu nijak nedominovala, naopak. Ve čtvrté hře musela Chorvatka odvracet dvě příležitosti soupeřky, o dvě hry později za stavu 0:40 dokonce tři. Tehdy ještě šestadvacetiletá tenistka původem ze Splitu odolala, v osmém gemu už ale ztratila podání čistou hrou a za stavu 4:4 se tak začínalo de facto od začátku.

Koncovka setu patřila rozjeté Rybárikové. Slovenka se posléze skrze shodu dostala do vedení 5:4 a o pár chvil později zakončila čtvrtou získanou hrou v řadě set na příjmu.

Úvod druhé sady nabídl podobný scénář jako v prvním dějství. Rybáriková hned ztratila servis a nabrala manko dvou her, dokázala ale bleskově zareagovat a srovnat na 2:2. Jenže poté na kurtu začala dominovat soupeřka, které v žebříčku WTA patří až 135. pozice. Martičová brala následující čtyři hry a dovedla set do zdárného konce. V jeho závěru se bývalá účastnice elitní padesátky prezentovala šňůrou dvanácti získaných bodů v řadě za sebou.

Leckoho by napadlo, že to musela být pro Rybárikovou pořádná „facka“, ale opak byl pravdou. Slovenku jako by konec druhého dějství spíše nabudil, když do toho rozhodujícího tentokrát vlétla lépe ona. V úvodních dvou hrách povolila Slovenka soupeřce jen dva fiftýny, o výhodu rychlého brejku ale brzy přišla. Také tentokrát tak platil vyrovnaný stav 2:2, jenž se zrodil poté, co Martičová ve čtvrté hře odvrátila i dva brejkboly.

Rozhodující okamžiky měly teprve přijít. Osmadvacetiletá Slovenka se nejprve na podání dostala do vedení 3:2, aby následně kradla poměrně pohodlně soupeřčin servis. Veledůležitý brejk posléze potvrdila a od postupu do premiérového grandslamového čtvrtfinále ji za stavu 5:2 rázem dělil jen jediný gem. A ten brzy získala. Chorvatka ještě servisem snížila, zakrátko už ale čelila mečbolu, který nedokázala odvrátit.

Hra, set a zápas. Zatímco českým zástupkyním se letos ve dvouhře Wimbledonu nevedlo, slovenský tenis má po vypadnutí světové devítky Dominiky Cibulkové poměrně překvapivě svou zástupkyni ve čtvrtfinále turnaje velké čtyřky. Kolik pomyslných korálků na svůj provázek ještě vítězka čtyř letošních turnajů kategorie ITF Magdaléna Rybáriková navleče? Její příští soupeřkou bude Američanka Coco Vandewegheová, která do čtvrtfinále prošla přes světovou šestku Caroline Wozniackou.