VIDEO: Zbláznil se? Naštvaný Medveděv po porážce hodil k nohám rozhodčí peníze

- Jan Vojkůvka

Vyřazením Stana Wawrinky v prvním kole zanechal Daniil Medveděv ve Wimbledonu výraznou stopu. Porazit grandslamového šampiona se nepoštěstí každý den a mnoho lidí očekávalo, co dokáže mladý Rus ještě předvést. Po kole druhém však zanechal za svým působením v All England Clubu hodně hořkou pachuť...

Bojoval, seč mu síly stačily. Tlačil se do výměn a snažil se zvrátit nepříznivý vývoj zápasu s Belgičanem Rubenem Bemelmansem, s nímž prohrával 0:2 na sety. Dlouho to vypadalo, že se mu to i podaří, vyhrál třetí i čtvrtý set. Ale v rozhodujícím dějství neudržel vydřené vedení 2:0 a rázem prohrával 2:5.

Stále více debatoval s umpirovou rozhodčí Marianou Alvesovou a nesouhlasil s jejími rozhodnutími, když opravila několik zahlášení od čárových rozhodčích. Odmítala jeho námitky a Medveděv nakonec požádal o změnu portugalské rozhodčí.

Jeho žádost však supervizor zamítl. Medveděv prohrál pátý set 3:6 a znepokojen situací, která se na kurtu č. 16 odehrála, se rozhodl svou frustraci vyřešit po svém. Před svým odchodem z dvorce vzal z tašky peněženku a hodil směrem k odcházející rozhodčí hrst mincí.

Snažil se tím naznačit, že rozhodčí byla podplacena? Nikoliv, vysvětlení je mnohem jednodušší. „Byl jsem zklamaný s výsledkem. Po té velké výhře to bylo frustrující. Zápas se nevyvinul dobře a já jsem ve vypjatém okamžiku udělal špatnou věc, za což se omlouvám,“ kál se Medveděv. „Ani nevím, proč jsem to udělal. Možná tam bylo pár špatných zahlášení od rozhodčí... Balil jsem si věci a uviděl jsem svou peněženku, ani si nepamatuji, co mě to napadlo. Pak jsem si uvědomil, že to byla hloupost,“ řekl.

V současnosti 49. hráč světa je připraven se Alvesové omluvit, pokud ji, dle svých slov, potká. Mezitím nejspíš čelit trestu ze strany organizátorů Wimbledonu. S největší pravděpodobností mu bude uložena finanční pokuta či snížena odměna za výsledek na turnaji.

Nebylo to přitom poprvé, co měl Medveděv problémy s rozhodčím. V minulé sezoně na dubnovém challengeru v americkém Savannah projevil svou frustraci obviněním sudího společně s tenistou Donaldem Youngem, že jsou spolu domluvení, protože jsou oba černí. Za své vyjádření byl okamžitě diskvalifikován.

„Někdy se v utkání stane, že nejsem spokojený s rozhodnutím umpirového. Nemohu ale počítat, kolikrát přijde nějaká změna oproti zahlášení čárového, není to v můj prospěch. Rozhodčí mohou dělat chyby, stejně jako já mohu dělat chyby. A jednu takovou chybu jsem udělal po zápase,“ podotkl Rus.