Americká přestřelka: Mezi muži by byla sedmistá na světe, myslí si McEnroe. Vynech mě ze svých vyjádření, kontruje Serena

- Filip Lefenda

Ačkoliv je momentálně na mateřské dovolené a klesá žebříčkem, pro mnohé je Serena Williamsová jedinou tenisovou královnou. Pětatřicetiletá Američanka nasbírala dosud ve své kariéře neuvěřitelných třiadvacet grandslamových titulů, a když hraje v její nejlepší formě, dostává své soupeřky takřka do role pouhých „sparingpartnerek“. Není tak divu, že se na téma jejího tenisového umu vedou už dlouhá léta nejrůznější diskuze.

Jedna z těch extrémnějších se točí okolo otázky, jak by si Serena vedla mezi muži. Nad tímto tématem se v době nepřítomnosti Američanky na okruhu zamyslel její krajan John McEnroe, bývalá světová jednička a sedminásobný grandslamový šampion, který během své kariéry platil za pěkného bouřliváka, který nejde pro odvážná slova příliš daleko.

Osmapadesátiletý Američan, který se v současnosti věnuje rovněž roli tenisového komentátora a experta, v rozhovoru pro National Public Radio v neděli prohlásil, že by Williamsová nebyla na mužské tour lepší jak sedmistá. „Určitě by se jí někdy podařilo některé dobré hráče porazit. Věřím tomu, protože je neuvěřitelně psychicky odolná a dokáže se skvěle vypořádávat se situacemi, ve kterých by jiní neuspěli, protože už je zažila mnohokrát na velkých turnajích – Wimbledonu, US Open a podobně,“ prohlásil McEnroe.

Zároveň ale dodal. „Je to nejlepší tenistka na světě, ale kdyby hrála čistě jen mezi muži, stačilo by to na nějakou sedmistou pozici. Mužský okruh je od ženského naprosto odlišný,“ nedává příliš teoretických šancí hráčce, která si čistě jen na kurtech vydělala tenisem přes 84 milionů dolarů. „Neznamená to ale, že není skvělou hráčkou,“ dodal.

Reakce Sereny, která svůj poslední letošní turnaj odehrála (a vyhrála) na konci ledna v grandslamovém Melbourne, na sebe nenechala dlouho čekat. „Milý Johne, obdivuji a respektuji tě, ale vynech mě ze svých konstatování, která se nezakládají na faktech,“ stojí v první zprávě na twitterovém účtu vítězky 72 singlových trofejí z okruhu WTA, která posléze přidala pokračování.

V tom zmínila, že dosud nikdy žádné utkání s nikým umístěným v mužském žebříčku neodehrála. „Respektuj mou osobu a soukromí. Čekám dítě,“ dodala s přáním hezkého dne.