Přes špatný úvod neztrácela víru v titul. Je to jako pohádka, rozdávala Kvitová úsměvy po nečekaném triumfu

- Filip Lefenda

Smutnější etapa jejího života je definitivně zahnána. Petra Kvitová po svém květnovém návratu na tenisové dvorce přetavila druhé letošní turnajové účinkování v zisk jubilejního dvacátého titulu z okruhu WTA! Sedmadvacetiletá Češka došla na travnatém podniku v Birminghamu až do finále, v němž otočila duel s Australankou Bartyovou. Skvělým počinem zaskočila i samu sebe. „Je to jako pohádka,“ přiznala s úsměvem na pozápasové tiskové konferenci hráčka, která si v pondělním vydání žebříčku polepší o čtyři místa na dvanáctou příčku.

Na tiskovce z ní vyzařovala pochopitelná spokojenost. „Jsem samozřejmě velmi, velmi šťastná,“ svěřila se vítězka turnaje v Birminghamu na úvod se svými pocity. „Nepředpokládala jsem takový výsledek hned na mém druhém turnaji po návratu. Je to jako pohádka,“ přiznala s úsměvem.

Do nedělního dne poslední turnajové vítězství se datovalo k loňskému listopadu, kdy Kvitová triumfovala bez ztráty setu v čínském Ču-chaji. V prosinci pak byla česká tenistka přepadena ve svém prostějovském bytě a utrpěla poranění šlach a nervů na prstech dominantní levé ruky. Po rekonvalescenci se vrátila na kurty dříve, než čekala – na grandslamovém Roland Garros, kde došla do druhého kola. Nyní startovala v tomto roce na druhém podniku a došla si senzačně až pro titul!

„Byla jsem nervózní, ale nešlo o tu klasickou předzápasovou nervozitu. Bylo to mé první finále po dlouhé době, musela jsem se s ním popasovat. Hodně jsem bojovala,“ hodnotila pocity spojené s rozhodujícím utkáním, v němž vůbec poprvé na turnaji ztratil set a musela ho tak proti Australance Bartyové otáčet. „Je super, když zvítězíte a hrajete skvěle, často jsou ale důležitější ta vítězství, kterých dosáhnete, i když jste nehrál úplně ideálně. Jsem ráda, že jsem to tentokrát zvládla,“ mohla si po třísetové bitvě oddechnout nasazená sedmička.

V prvním dějství nedokázala sedmadvacetiletá Češka připravit o šest let mladší soupeřku ani jednou o podání, ve zbývajících dvou sadách ale Bartyové dopřála už jen pět vyhraných her, a stejně jako v posledním travnatém finále – tedy tom wimbledonském z roku 2014 – si také tentokrát došla pro trofej.

„Asi to bude znít divně, ale je dobře, že jsem první set prohrála,“ uvažovala nad aspekty utkání jeho vítězka. „O to více jsem musela bojovat o druhou a třetí sadu. Dodalo mi to jistou sebedůvěru. Věděla jsem, že jsem schopná se o vítězství dále rvát, i když jsem neuspěla v prvním setu,“ neházela vnitřně pomyslnou flintu do žita Kvitová. „Vím, že můžu stále vyhrávat dlouhé zápasy,“ věří ve své schopnosti hráčka, která se v pondělním vydání žebříčku posune z šestnácté pozice na dvanáctou.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka v utkání nastřádala celkem 35 vítězných úderů, což je o deset více, než počet nevynucených chyb. Pomohla si také třinácti esy – tím posledním celý duel završila – a proměnila pět z celkových osmi brejkových příležitostí.

„Mám za sebou velmi těžkou životní epizodu. Nebyla o tenise, ale o tom, abych se zvládla vrátit živá a zdravá, abych mohla zase správně hýbat prsty,“ vzpomněla si na poslední půlrok, který pro ni nebyl jednoduchý. Nyní je však česká lvice k radosti nejen českých tenisových příznivců zpět!

„To jsou přesně ty momenty, pro které jsem tvrdě bojovala, pro které hraji tenis. Neustále jsem říkala, že zde jsem jen proto, abych hrála,“ narážela Kvitová i na svou pozápasovou řeč, v níž přiznala, že si i přes oblíbený travnatý povrch nekladla pro podnik v Birminghamu žádné konkrétní cíle. „Přes to všechno musím říci, že jsem na sebe za dnešek pyšná.“

Na adresu bývalé světové dvojky se po utkání vyjádřila také poražená Ashleigh Bartyová, která si ovšem po boku krajanky DellAcquaové spravila částečně náladu ve čtyřhře, v níž po prohraném singlovém finále získala titul. „Byl to velmi kvalitní duel. Je skvělé mít Petru zpátky na kurtech. Je inspirací a velkou šampionkou,“ nechala se slyšet hráčka, která v prvních dvou kolech turnaje přemohla Češky Markétu Vondroušovou a Barboru Strýcovou.

„Doufejme, že zůstane zdravá a nepotkají ji už žádné další komplikace. Věřím, že je před ní ještě opravdu úspěšná sezóna,“ hodnotila sympaticky počínání své soupeřky Australanka Bartyová.