Wimbledon: Kdo z Češek bude patřit k favoritkám deblu?

- Radek Štohl

Už se to blíží! Příští pondělí začíná Wimbledon, nejsledovanější tenisový turnaj světa. Pozornost všech fanoušků bude upřena především na to, kdo získá v mužské dvouhře titul. Ostře sledované bude také účinkování Petry Kvitové či Viktorie Azarenkové v ženském singlu. Zapomínat se však také nesmí na ženský debl, na který se v následujícím článku zaměříme. Kolik Češek by mělo na tomto slavném podniku startovat?

V letošním roce se už konaly dva grandslamové turnaje. Na Australian Open i French Open poznala ženská čtyřhra stejný vítězný pár, kterým byla dvojice Lucie Šafářová a její americká spoluhráčka Bethanie Matteková-Sandsová. Sympatické duo nejprve v Austrálii ztratilo za celý turnaj dva sety, jeden z nich i proti deblu Hlaváčková, Peng. O čtyři a půl měsíce později mělo poté největší problémy ve druhém kole, ve kterém ztratilo první set proti Krunićové s Tomljanovičovou. Ve Wimbledonu bude chtít Team Bucie získat třetí grandslam v řadě. Proti nim však může nastoupit hned několik českých deblistek...

1) Hradecká, Siniaková

Dvojice Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková, se dala dohromady na začátku letošního roku a celkem odehrála osmadvacet zápasů, ze kterých odešla v devatenácti případech v roli vítězek. Hned na druhém společném turnaji v Tchaj-pej došly hráčky do finále, stejně jako na prestižním podniku v Indian Wells. První titul český pár nevybojoval ani při účastech v Charlestonu a Praze, pokaždé jim k triumfu chyběl jediný zápas. Na French Open si tenistky užily skvělého tažení až do semifinále, v němž nestačily na Bartyovou s Dellacquovou. Ve Wimbledonu by znovu mohly patřit k velkým hrozbám pro všechny debly.

2) Hlaváčková, Babosová

Andrea Hlaváčková se na tvrdých površích představovala po boku Peng, se kterou měly solidní výsledky. Titul z Šen-čenu, finále Australian Open, finále v Dubaji, semifinále v Miami. I přesto tyto úspěchy se pár rozpadl a česká tenistka tak musela narychlo shánět novou parťačku. Vedle Hlaváčkové se na turnajích objevily Mirzaová a Stosurová, vždy to však byla spolupráce na jeden podnik. Začátek května se zkušená deblistka spojila s Timeou Babosovou a okamžitě byl z toho v Rabatu titul. Následovalo finále v Madridu, semifinále v Římě. Na druhém grandslamu překvapivě vypadly již po druhém utkání, na dvou turnajích na trávě vyhrály jediný zápas. Naberou formu právě na nejslavnějším turnaji světa?

3) Peschkeová, Grönefeldová

Květa Peschkeová již pátým rokem hraje se stejnou deblovou partnerku, kterou je Anna-Lena Grönefeldová. Do letošní sezóny vyhrály tři turnaje, ve Wimbledonu v minulosti dokráčely do čtvrtfinále a semifinále. Letos dominovaly v Praze, k tomu na dvou turnajích vybojovaly semifinálovou účast. Tyto úspěch přišly na antuce a ačkoliv na Mallorce na trávě zvládly jediný zápas, předešlé úspěchy na třetím grandslamu roku však můžou dávat naději na dobrý výsledek.

4) Strýcová, Görgesová

Barbora Strýcová je poslední českou hráčkou, která se ve čtyřhře objeví jako nasazená. Jednatřicetiletá tenistka bude hrát debla společně s Julii Görgesovou. Hráčky se v letošní sezóně objevily společně pouze na jednom turnaji v Madridu, kde vypadly hned v úvodním zápase s párem Peschkeová, Grönefeldová. Celkově spolu odehrály čtyřicet zápasů, během kterých se radovaly z vítězství třiadvacetkrát. Největšího úspěchu dosáhly před čtyřmi lety na jediném travnatém majoru, kde prošly až mezi osmičku nejlepších.

Pokud se již nikdo z podniku neodhlásí, nebo se někdo nezraní, bude mít český tenis zastoupení v dalších čtyřech deblech. V premiérové sezóně spolu odehrají třetí grandslam Viktorija Golubicová s Kristýnou Plíškovou, Makoto Ninomijaová bude tvořit dvojici s Renatou Voráčovou, Catherine Bellisová se spojí s Markétou Vondroušovou a Sie Su-wej bude mít za parťačku Barboru Krejčíkovou.

Mezi náhradnicemi jsou i dvě Češky. Momentálně sedmá pod čárou je Eva Hrdinová, která by případně hrála s Annikou Beckovou a Denisa Allertová, ta je této chvíli jako dvanáctá náhradnice s Kristínou Kučovou.

Los ženské čtyřhry je naplánovaný na 30. června, titul v loňském roce získaly americké sestry Williamsovy.