České semifinále ukončila skreč. O titul z Birminghamu si zahraje rozjetá Kvitová

- Filip Lefenda

Druhé letošní turnajové vystoupení a rovnou finále. Petra Kvitová chytla na oblíbené trávě formu jako hrom. Po triumfech nad Smitkovou, Broadyovou a Mladenovicovou nedala sedmadvacetiletá Češka šanci ani krajance Lucii Šafářové. Tu však v jubilejním desátém vzájemném měření sil limitovalo zraněné pravé stehno, vinou kterého zápas zkraje druhé sady vzdala.

Kvitovou v utkání tradičně drželo podání. V prvních dvou případech zaznamenala Češka čisté hry, v pátém gemu pak povolila Šafářové jediný fiftýn. Mezitím dominovala sedmadvacetiletá tenistka také na příjmu a rychle tak vedla náskokem pěti her. V šesté hře se poprvé přihlásila o slovo o tři roky starší soupeřka, jež čistou hrou snížila na 1:5 a záhy poprvé výrazněji kousala i na returnu, kdy se postupně propracovala i ke dvěma brejkovým možnostem. Ty ale nevyužila, a tak Kvitová úvodní sadu zakončila v pořadí čtvrtým setbolem.

Šafářová, která zápas absolvovala s obvázaným pravým stehnem, vzápětí ztratila i úvodní gem druhého dějství. Zdravotně limitovaná Češka se následně rozhodla v zápase dále nepokračovat. 

Bývalá světová dvojka zdolala Šafářovou i v desátém vzájemném měření sil a navýšila svou unikátní vítěznou bilanci proti krajankám na neuvěřitelných 22:0. Nedělní soupeřkou Petry Kvitové v boji o jubilejní dvacátý singlový titul z okruhu WTA bude buď Španělka Garbiňe Muguruzaová, nebo Ashleigh Bartyová z Austrálie.