Kratší sety bych bral, prohlásil Murray. Líbí se mu pravidla pro Turnaj mistrů do 21 let

- Jan Vojkůvka

Andy Murray, světová jednička na žebříčku ATP, nahlas vyslovil podporu změně rychlosti tenisových zápasů. Ač je z Velké Británie, která patří ke konzervativním a tradice udržujícím zemím, líbí se mu navrhované změny pravidel, které budou v listopadu otestovány na turnaji Next Generation ATP Finals v Miláně.

O Turnaji mistrů pro hráče do 21 let a připravovaných změnách, jež mají zaručit větší atraktivitu pro mladší tenisové příznivce a urychlit zápasy tak, aby byly přijatelnější pro televizní přenosy, jsme již dříve informovali v tomto článku.

Britský tenista Andy Murray nyní vyjádřil podporu chystanému testování, které má zjistit, jaké dopady bude mít změna počítacího systému, v němž se budou hrát kratší sety bez tahanic ve shodách s tzv. no-AD systémem, tedy pravidlem rozhodujícího bodu. Nebude se brát zřetel na teč pásky při servisu, budou omezeny přestávky na ošetření a další pravidla, jež mají za úkol zkrátit zápasy, ale zároveň vynechat hluchá místa na úvod setů. Zástupci ATP si od změn slibují fakt, že hra bude dynamická a bude rozhodovat každé zaváhání i v prvním gemu.

Právě změna skórování je nejradikálnější změnou. Zápasy se sice budou hrát na tři vítězné sety, ale zároveň každý jen do čtyř gemů, což znamená, že tiebreaky by se hrály už za stavu 3:3.

„Tenisu se nyní vede dobře, ale to nutně neznamená, že tomu tak bude i v budoucnu, takže si myslím, že je důležité zkoušet nové formáty, rozdílné počítání skóre a posoudit, jestli to funguje,“ řekl Murray reportérům.

„Je dobré, když se vyzkouší nové věci. Přinejmenším se snaží o něco jiného. To se musí ocenit, protože tenis je často obviňován z toho, že je příliš tradiční a nechce zkoušet novinky,“ podotkl Murray.

Na nových pravidlech přesto nachází háček, se kterým příliš nesouhlasí. Jsou jím shody bez výhod. Rozhodující bod, který se při shodě hraje na deblových turnajích, je dle něho už příliš velkým zásahem do zápasů.

„Preferoval bych kratší sety, ale se stejným počítáním skóre gemů, než nějaké body s náhlou smrtí,“ dodal Brit.