Teď, nebo nikdy: Murray chce bleskově zabrat. V pětatřiceti už velké turnaje vyhrávat nebudu, prohlásil

- Filip Lefenda

Chýlí se úspěšná kariéra současné světové jedničky Andyho Murrayho ke svému konci? Třicetiletý Brit se s tenisovými dvorci zatím neloučí, špičkovou sportovní dlouhověkost, jakou se pyšní třeba o pět roků starší vítěz nejen letošního Australian Open Roger Federer, si ovšem nepředpovídá. „Nepředpokládám, že bych v pětatřiceti mohl vyhrávat grandslamy, a proto ze sebe musím vydat to nejlepší bezprostředně v příštích letech,“ uvedl v rozhovoru pro Sky Sports před domácí travnatou pětistovkou v Queensu, na níž po triumfech z posledních dvou let zaútočí celkově již na šestý titul.

Po vítězství v Queensu následně před rokem uspěl i na Wimbledonu, letos ovšem Brit na kurtech ani zdaleka tak šikovný není. Titul získal pouze na přelomu února a března v Dubaji, pak ale následovala spíše zklamání. V Indian Wells skončil hned při svém úvodním vystoupení s Kanaďanem Pospisilem. Následně marodil se zraněným loktem, ale ani po pětitýdenní pauze to nebylo, co se výkonů týče, o mnoho lepší. V Monte Carlu podlehl Murray v osmifinále Španělu Ramosovi, v Madridu ve stejné fázi turnaje Čoričovi a v Římě se Brit pakoval už ve druhém kole s Fogninim. Antukové tisícovky mu hrubě nevyšly, náladu si tak spravil pouze semifinálovými účastmi v Barceloně, a především minulý týden na Roland Garros.

V Paříži triumfoval o rok starší Rafael Nadal, který je opět hoden svého označení antukového krále, a po zaslouženém vítězství přišlo rozhodnutí – Nadal letos turnaj v Queensu vynechá. Murray podobný krok nezvažoval. Cítí, že zažívá poslední vrcholná léta a času již v jeho případě není nazbyt. „To je důvodem, proč jsem si po French Open nechtěl udělat delší přestávku. Na pár dnů jsem vypnul, ale pokusím se připravit se co nejlépe na travnatou část sezóny,“ hoří odhodláním Murray.

Ten by na trávě rád pozvedl letošní úroveň své hry. „Doufejme, že v Queensu odehraji dobré zápasy a nastartuji vítěznou sérii,“ přeje si s blížícím se třetím grandslamem. Ví ale, že se musí něco změnit. „Potřebuji, aby do sebe v příštích týdnech vše zapadlo. Má hra momentálně není taková, jakou bych si ji představoval,“ netají se zklamáním.

Světovou jedničku, která v dějišti nadcházejícího turnaje ATP 500 již trénuje, čeká důležitá část sezóny. Spolu s Wimbledonem bude v žebříčku obhajovat hned 2500 bodů. A to je i vzhledem k tomu, že grandslamům letos kralují konkurenti, obrovská porce.

Murray ale výsledky svých rivalů „třicátníků“ zaskočen není. „Kluci, kteří jsou teď nahoře – Federer, Djokovič a Nadal – jsou po dlouhou dobu nejlepšími tenisty světa. Takže i když se jejich výkonnost začíná pomalu, ale jistě zhoršovat, stále to stačí, aby poráželi velké množství protivníků,“ uzavřel povídání pro kanál Sky Sports majitel pětačtyřiceti singlových titulů z okruhu ATP. Kolik jich ještě Andy stihne do své sbírky přidat?