UniCredit Czech Open 2017: Veselý se po dvou letech dočkal titulu, Delbonise udolal ve třech setech

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PROSTĚJOVA: Prostějov se po loňské odmlce dočkal vítězství domácího tenisty! Jiří Veselý na UniCredit Czech Open zvítězil ve finále nad Federicem Delbonisem 5:7, 6:1, 7:5 a získal svůj třetí titul z prostějovského turnaje, čímž vyrovnal rekord Radka Štěpánka, který slavil tituly v letech 2003, 2004 a 2013, a Jana Hájka, který kraloval místní antuce v letech 2006, 2009 a 2010. Jejich nástupce na trůnu největšího českého challengeru, Veselý, získal trofeje v letech 2014, 2015 a nyní i v ročníku 2017.

Papírové předpoklady před zápasem predikovaly zisk titulu domácímu hráči, ale tak snadné to na kurtu rozhodně nebylo. Finálový souboj přinesl tři zcela rozdílné sety a ukázal krásu antukových klání. Diváci na centrálním dvorci v Prostějově byli svědky několika zvratů, které duel o titul provázely.

K prvnímu velkému zvratu přišlo už zkraje první sady. Veselý se ujal vedení 3:1 po skvěle zvládnutém gemu na returnu. Delbonis ovšem ukázal svou houževnanost a dokázal třemi gemy v řadě se dvěma brejky otočit na 3:4. Série ztracených podání ale neskončila a Veselý ještě zvládl srovnat na 4:4. Štěstěna se v úvodním dějství ale přesto přiklonila na stranu argentinského tenisty, který v jedenáctém gemu dosáhl na další brejk a zvládl i přes mírné obtíže sadu doservírovat.

Prostřední set nezačal Veselý tentokrát tak dobře a čistou hrou přišel o úvodní podání. Na řadě byl ale další zvrat a především schopnost Veselého opřít se o vlastní servis, což rozhodně nebylo v prvním setu pravidlem a ostatně za celý zápas se nedostal v úspěšnosti prvního podání přes 50%. Čech se okamžitým rebrejkem dostal do laufu, vyhrál šest gemů v řadě a srovnal stav finále na 1:1.

Rozhodnout tak musela třetí sada, do níž Veselý naskočil po hlavě a v prvním gemu si vypracoval hned tři brejkboly. Nejdelší gem zápasu však nakonec urval na svou stranu Delbonis, který přes čtyři shody udržel podání. Od té chvíle oba hráči předváděli soustředěný výkon na podání, nenabízeli brejkboly a čekali na jakoukoliv příležitost k rozhodnutí na returnu.

Jako klíčový se ukázal jedenáctý gem, do té doby si oba tenisté bez obtíží hájili svá podání. Jenže za stavu 5:5 Delbonis nabídl osudový brejkbol nasazené dvojce a Veselý ho s chutí využil. Zbýval poslední úkol - potvrdit brejk a ukončit zápas. A to se mu po dvou hodinách a 20 minutách podařilo.

Třiadvacetiletý Veselý, který získal turnajový primát poprvé od června 2015, kdy slavil rovněž na UniCredit czech Open, má na kontě kromě tří titulů z Prostějova také vítězství z turnaje ATP v Aucklandu a dalších tří challengerů v Mersinu, Ostravě a Liberci z roku 2013. Jeho konto úspěchů rozšiřuje z počátků kariéry rovněž devítka trofejí z podniků ITF Futures.

Před samotným finálovým duelem se na centrálním kurtu uskutečnila exhibice olympijských šampionů, kterou z umpiru soudcoval Radek Štěpánek. Na kurtu se potkali vítěz z Ria judista Lukáš Krpálek, olympijský šampion ze Salt Lake City 2012 v akrobatickém lyžování Aleš Valenta, trojnásobný zlatý medailista z let 1992 - 2000 v hodu oštěpem Jan Železný a také tenista Miloslav Mečíř vítěz Her v Soulu 1988.

Mečíř nastoupil k utkání po boku Krpálka, na druhé straně dvorce řádili Železný s Valentou. Duel, který měl za úkol především pobavit, skončil smírným výsledkem 5:5 a nažhavil přítomné diváky na dění, které mělo následovat a jež ukázalo, že bylo skutečným vrcholem čtyřiadvacátého ročníku turnaje.

Finále dvouhry
11:00 Federico Delbonis (ARG, 139.) - JIŘÍ VESELÝ (57.) 7:5, 1:6, 5:7

UniCredit Czech Open 2017 den po dni:

Pátek 9.6. 2017

Zázvor, čaj a med. Jeden, dva a tři? Veselý je v Prostějově blízko dalšímu titulu

Zažívám životní rok, září Jebavý. Ve Wimbledonu bude hrát i s Hradeckou

UniCredit Czech Open 2017: Veselý postoupil do finále, Jebavý prohrál dramatickou bitvu o titul

Čtvrtek 8.6. 2017

Přes virózu za třetím titulem. Veselý baví v Prostějově tenisem i psím mazlíčkem

UniCredit Czech Open 2017: Veselý postoupil do semifinále bez ztráty setu, Jebavý vybojoval finále

Středa 7. 6. 2017

UniCredit Czech Open 2017: Veselý postoupil do čtvrtfinále, Pavlásek padl s Ignatikem. Končí i Kližan

Stále to nejsem já, smutní Pavlásek. Věří, že k rozletu dopomůže domácí prostředí

Úterý 6. 6. 2017

UniCredit Czech Open 2017: Pavlásek přehrál Michneva, Veselý nadělil soupeři kanára. Rikl Kližana nepřekvapil

Pondělí 5. 6. 2017:

UniCredit Czech Open 2017: Michnev uspěl v kvalifikaci, Kukuškin překvapivě vypadl

Neděle 4. 6. 2017:

UniCredit Czech Open 2017: Do 2. kola kvalifikace prošlo kvarteto Čechů, finále si proti sobě zahrají jen Michnev se Staňkem


Galerie