UniCredit Czech Open 2017: Veselý postoupil do čtvrtfinále, Pavlásek padl s Ignatikem. Končí i Kližan

- Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PROSTĚJOVA: Nasazení Češi Jiří Veselý a Adam Pavlásek si na domácím challengeru v Prostějově poradili s nástrahami úvodního kola a ve středu si zahráli o čtvrtfinále. Prvně jmenovaného čekal Arevalo se Salvadoru, jehož ve dvou setech Veselý porazil. Turnajová osmička Pavlásek nevyzrál na běloruského tenistu Ignatika, s nímž prohrál ve třech setech v rozhodujícím tiebreaku. Na turnaji končí i nejvýše nasazený Martin Kližan, který nestačil na Švéda Erikssona z páté stovky světa.

Veselý proti Arevalovi nezaváhal

Svou druhou překážku má zdárně za sebou Jiří Veselý. Druhý nasazený turnaj zvládl souboj se členem třetí stovky světa Marcelem Arevalem, jehož porazil 6:2, 6:4 a postoupil do čtvrtfinále.

V utkání si Veselý vybral slabší chvilku zkraje zápasu, když byl ve vedení 2:0 a neudržel vlastní podání. Arevalo sice srovnal na 2:2, ale od té chvíle to byl český tenista, kdo byl pánem kurtu a čtyřmi gemy v řadě dovedl úvodní dějství do vítězného konce. Ve druhé sadě se ani jeden tenista nedokázal dlouho propracovat k příležitosti na brejk a byl to až Veselý, který v desáté hře na returnu ubojoval shodu, přes níž se dostal k brejkbolu a zároveň prvnímu mečbolu. Proměnil ho a vychutnal si druhé prostějovské vítězství.

Pavlásek odvrátil čtyři mečboly, na pátý už recept nenašel

Zápas jako na houpačce prožil Adam Pavlásek, který v Prostějově nedokázal vystoupit ze svého stínu a po porážce s Bělorusem Vladimirem Ignatikem 7:5, 1:6, 6:7 (4) se s turnajem loučí ve druhém kole. V prvním setu přitom český tenista předvedl parádní obrat, když prohrával už 0:4, ale dokázal se herně zvednout a zvrátit nepříznivý vývoj úvodního dějství. Ve druhém setu naopak nevybojoval ani jeden brejkbol a hladce prohrál 1:6.

Rozhodující set začal pro Pavláska výborně, prorazil Ignatikův servis a vedl postupně 3:0 a 4:1. V sedmém gemu sice o své podání přišel, ale okamžitě se do náskoku brejku vrátil a vedl 5:3. Jenže nedoservíroval a prohrál tři gemy v řadě. Ve dvanáctém gemu dokonce čelil třem mečbolům, ale na returnu se vybičoval k úžasnému obratu, všechny hrozby odvrátil a vynutil si tiebreak. Zkrácená hra ale Pavláskovi nevyšla, odvrátil sice ještě jeden mečbol, ale na v pořadí pátý už byl krátký a prohrál 4:7.

Eriksson šokoval Kližana

Nejvýše nasazený prostějovského turnaje Martin Kližan nepotvrdil svou roli v utkání se Švédem Markusem Erikssonem, který favorita turnaje zaskočil a připravil mu ve 2. kole porážku 4:6, 1:6. Erikssonův nečekaný postup do čtvrtfinále se začal rodit uprostřed úvodního setu, kdy Kližan poprvé ztratil v šestém gemu podání. Sice se mu podařilo vzápětí soupeře rebrejknout, ale v desáté hře opět přišel o servis, když nevyužil gembol a přes shodu nabídl Erikssonovi setbol. Mizérie slovenského tenisty pokračovala i v setu druhém, ve kterém od stavu 1:1 neuhrál ani jeden gem.

Jebavý je v prostějovské čtyřhře v semifinále

Nejlepší současný český deblista Roman Jebavý je v Prostějově bez ztráty setu už v semifinále. Sedmadvacetiletý tenista, který na Hané nastupuje po boku Chilana Podlipnika-Castilla, po Papíkovi s Riklem vyřadil další dva domácí hráče – Zdeňka Koláře a Matěje Vocela. Třetí nasazené duo neztratilo v utkání ani jednou podání a zvítězilo 6:4, 6:3.

Osmifinále dvouhry
Nicolas Jarry (CHI, 207.)[ALT] – Federico Delbonis (ARG, 139.) 4:6, 5:7
Nicolas Kicker (ARG, 87.)[5] – Roberto Carballes Baena (ESP, 134.) 6:4, 2:6, 6:2
 Marcelo Arevalo (ESA, 217.)[ALT] – JIŘÍ VESELÝ (57.)[2] 2:6, 4:6
Joao Souza (BRA, 140.) – Radu Albot (MDA, 88.)[6] 3:6, 3:6
Kevin Krawietz (GER, 344.)[Q] – Tennys Sandgren 2:6, 1:6
ADAM PAVLÁSEK (97.)[8] – Vladimir Ignatik (BLR, 149.) 7:5, 1:6, 6:7 (4)
Martin Kližan (SVK, 50.)[1][WC] – Markus Eriksson (SWE, 476.)[Q] 4:6, 1:6

Čtvrtfinále čtyřhry
JEBAVÝ, Podlipnik-Castillo (CHI)[3] – KOLÁŘ, VOCEL [WC] 6:4, 6:3
Behar (URU), Bury (BLR) – Duran, Molteni (oba ARG)[2] 3:6, 4:6
Marrero (ESP), Paes (IND)[1] – Albot (MDA), Molčanov (UKR) 7:6 (3), 3:6, 10:7
Andreozzi (ARG), Souza (BRA)[ALT] – Arevalo (ESA), Cerretani (USA) 7:6 (5), 7:5

UniCredit Czech Open 2017 den po dni:

Středa 7. 6. 2017

Stále to nejsem já, smutní Pavlásek. Věří, že k rozletu dopomůže domácí prostředí

Úterý 6. 6. 2017

UniCredit Czech Open 2017: Pavlásek přehrál Michneva, Veselý nadělil soupeři kanára. Rikl Kližana nepřekvapil

Pondělí 5. 6. 2017:

UniCredit Czech Open 2017: Michnev uspěl v kvalifikaci, Kukuškin překvapivě vypadl

Neděle 4. 6. 2017:

UniCredit Czech Open 2017: Do 2. kola kvalifikace prošlo kvarteto Čechů, finále si proti sobě zahrají jen Michnev se Staňkem