Futures v Jablonci nad Nisou: Mertl, Franěk a Michalička postupují, končí nasazený Šátral

- Jakub Mezlík, Daniel Kubelka

Jablonecký turnaj futures zná všechny své semifinalisty. Roli favoritů potvrdili zkušení hráči Jan Mertl a Marek Michalička, postup slaví i Polák Hurkacz po výhře nad Janem Šátralem i na divokou katu hrající Michal Franěk, který přešel přes Michala Konečného. Ve finále čtyřhry se z vítězství radoval německý pár Choinski, Schonenberg.

Michal Franěk dosáhl v Jablonci největšího úspěchu za poslední tři roky, ve čtvrtfinále porazil po velkém boji turnajovou čtyřku Michala Konečného. Po skvělém nástupu a jednoznačném prvním setu, který vyhrál 6:1, ve druhé sadě soupeř zabral a srovnal. Ve třetím setu ale Franěk nedovolil svému soupeři ani jeden brejkbol a vyhrál ho 6:3.

"Dostal jsem před zápasem tipy, jak bude hra soupeře vypadat, takže jsem věděl, kam hrát údery," říkal po zápase spokojený Franěk. "Soupeř hodně měnil rytmus, měl dobrý servis, ale myslím si, že kdybych se tím nenechal rozhodit, tak se dal zápas vyhrát ve dvou setech."

Michal Konečný potvrdil, což jin naznačil jeho čtvrtfinálový soupeř. "Rozhodla Michalova taktika i jeho servis, to na mě fungovalo. Navíc nedělal lehké chyby. Hrál dnes výborně,"zhodnotil Konečný soupeřovu hru, kterému se dnes naopak příliš nedařilo. "Když nefungují hlava a nohy, tak se těžko podává. Necitíl jsem se ani nijak unavený, dneska jsem měl prostě problém," uzavřel hodnocení zápasu poražený tenista.

Ohlasy Michala Fraňka po postupu do semifinále

Ohlasy Michala Konečného po prohře ve čtvrtfinále

 

Jan Šátral bojoval přes dvě hodiny s Polákem Hubertem Hurkaczem. V dramatickém prvním setu si oba hráči drželi svá podání a rozhodnout musel až tie-break, v němž byl český tenista úspěšnější. V dalších dvou sadách už ale převzal iniciativu polský tenista a vyhrál 6:7, 6:2, 6:4. "Dnes jsem nehrál úplně nejlépe. Soupeř byl nepříjemný, dobře servíroval, hodně natahoval hru. Já se nedostal do tempa a udělal jsem hodně chyb," zhodnotil průběh zápasu Šátral. Pětadvacetiletý Čech nebyl krom svého výkonu ani příliš spokojen s tím, jak si vedla rozhodčí utkání. "Bylo tam několik rozhodnutí proti mně, to nemá ani smysl komentovat. Já jsem pak ukázal jeden balón, nechci říkat, že z legrace...ale už mi to přišlo směšný. Soupeř trefil čistou lajnu, já jsem ukázal aut a ona to potvrdila. Zápas mi to dnes neprohrálo, i když ho to asi hodně ovlivnilo, ale s tím se nedá nic dělat," snažil se Šátral nehledat příčiny porážky jinde než u sebe.

Ohlasy Jana Šátrala po prohře ve čtvrtfinále

Nasazená trojka v Jablonci, Jan Mertl, porazil ve čtvrtfinále slovenského tenistu Patrika Nému ve dvou setech 6:2 a 7:5 a zahraje si v zítřejším semifinále. Úvodní set patřil jasně českému hráči, který po dvou brejcích získal snadné vedení 4:0 a získaný náskok udržel až do konce prvního dějství. Druhá sada nabídla mnohem vyrovnanější souboj. Mertl ve druhé hře ztratil servis, následným rebrejkem se ale rychle vrátil do hry. O osudu zápasu tak rozhodla jedenáctá hra, ve které třetí nasazený hráč znovu prorazil Némovo podání, ačkoliv by se spíše dalo říci, že mu jej soupeř daroval. Slovenský tenista zahrál hned tři dvojchyby a značně tím usnadnil Mertlovi cestu za konečným vítězstvím.

Patrik Néma, ač v dnešním utkání proti zkušenému soupeři neuspěl, hodnotí své účinkování v Jablonci pozitivně. "I přes tu dnešní porážku je to určitě největší úspěch mé kariéry." přiznal osmnáctiletý slovenský tenista, který se do hlavní soutěže málem z kvalifikace neprobojoval, když v zápase s Antonínem Bolardtem byl dvakrát na pokraji vyřazení, ale utkání dokázal otočit. "Ten zápas mě hodně nakopl. Na turnaji jsem měl ambice jako každý. Dostat se do hlavní soutěže a pak dojít co nejdále".

Ohlasy Patrika Némy po prohře ve čtvrtfinále

 

Marek Michalička potvrdil, že mu jablonecký futures sedí a po výhře nad Václavem Šafránkem si zahraje zítřejší semifinále. Úvodní set však nasazené dvojce nevyšel, třikrát ztratil podání a poměrně snadno padl v poměru 3:6. Začátek druhé sady Michaličkovi vyšel lépe, ale získaný brejk hned ve druhé hře dlouho neudržel. Když si však v sedmé hře znovu poradil s podáním Šafránka, nabídnutou možností tentokrát již nepohrdl a po výhře 6:3 si vybojoval rozhodující třetí set. I závěrečné dějství se neslo ve znamení ztracených podání a to na obou stranách. Šafránek se dostal do vedení 2:0, aby zanedlouho 2:4 ztrácel. Dalším brejkem sice dokázal snížit, jenže Michalička kontroval naprosto stejným způsobem a poté již dovedl utkání do vítězného konce.

Václavu Šafránkovi se utkání nehodnotilo snadno."Svůj výkon beru pozitivně, ale furt je to jen čtvrtfinále futures. To je na tom nejsmutnější, že zahraju dobře a pak padnu ve třech setech," těžko hledal pozitiva na dnešní porážce vyřazený tenista a zároveň si tak trochu sypal popel na hlavu, zda zvolil správně, že do Jablonce jel. "Marek je výborný hráč, ale měli jsme se potkat ve finále. Je to moje chyba, asi jsem špatně zvolil turnaj, když s mým rankingem jsem až pátý nasazený hráč,".

Jeho soupeř v boji o postup mezi čtyři nejlepší hráče turnaje, Marek Michalička, viděl utkání hodně podobně. "Bylo to dnes náročné. Venca hrál fakt dobře, byl jsem překvapen, jak od začátku nastoupil. Nemyslím si, že bych hrál úplně špatně, ale nasadil takové tempo, že bylo těžké s tím cokoliv udělat," popsal nepovedený start do zápasu druhý nasazený hráč. Zápas se však Michaličkovi podařil ve zbývajících dvou setech otočit. "Říkal jsem si, že zkusím hrát delší výměny a pokusím se donutit soupeře víc běhat s tím, že mu časem dojdou síly," popsal vítězný recept jeden z favoritů turnaje.

Ohlasy Václava Šafránka po prohře ve čtvrtfinále

 

Ohlasy Marka Michaličky po postupu do semifinále

 


FUTURES V JABLONCI NAD NISOU DEN PO DNI

1. den kvalifikace

2. den kvalifikace

3. den kvalifikace

1. den turnaje - 1. kolo

Rozhovor s Karlem Svobodou a Janem Mertlem

2. den turnaje - 1. kolo

3. den turnaje - 2. kolo

 

ZÁPASY ČTVRTFINÁLE
JAN ŠÁTRAL (1) – Hubert Hurkacz (8 - POL) 7:6, 2:6, 4:6
JAN MERTL (3) – Patrik Néma (SVK)  6:2, 7:5
MICHAL FRANĚK – MICHAL KONEČNÝ (4) 6:1, 4:6, 6:4
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (5) – MAREK MICHALIČKA (2)  6:3, 3:6, 3:6

FINÁLE ČTYŘHRY
Choinski/Schonenberg(GER) – Hurkacz/Walkow(POL)  6:2, 7:6 (7)


Galerie