Futures v Jablonci nad Nisou: Kvalifikace vrcholí, Šimůnek s Vejvarou a Štaubertem slaví postup

- Daniel Kubelka

Kvalifikační boje na další český turnaj kategorie futures vrcholí. V posledním kole bojů o účast v hlavní soutěži je ve hře osm vstupenek mezi jabloneckou elitu, jednu z nich si po výhře nad Polákem Krawczynskim vybojoval David Šimůnek, stejně jako Lukáš Vejvara, jenž přehrál dalšího z polských hráčů Gronkowského taktéž ve dvou setech. Dobře rozehraný duel naopak do vítězného konce nedotáhl Antonín Bolardt, který padl se Slovákem Patrikem Nemou ve třech setech.

Šimůnek přehrál Krawczynského a postupuje

Dvaadvacetiletý český tenista David Šimůnek si jako první z českých tenistů vybojoval právo účasti v hlavní fázi turnaje. V zápase třetího kvalifikačního kola přehrál šestý nasazený hráč Poláka Karola Krawczynského ve dvou setech, 6:4 a 6:3. Šimůnek rychle vedl 5:1 v první sadě, pak ale přišly komplikace.

"Vedl jsem 5:1, potom jsem začal zkoušet věci, co normálně nehraju. On se tím trochu zvednul, poměrně hloupě jsem si to zkomplikoval. Poučení pro příště," zhodnotil Šimůnek průbeh úvodního setu. I dnes trápí tenisty v Mostě poměrně silný vítr, nasazená šestka kvalifikace sice těžké podmínky vycítila, ale příliš si na ně nestěžovala. "Pro oba hráče byly podmínky stejné. Pocítil jsem to hlavně při druhém servisu, když přišel nějaký těžký okamžik, ať už to byla shoda nebo výhoda, tak to se mi podávalo špatně." A jaké ambice má Šimůnek do hlavní fáze turnaje? "Cílem je určitě postoupit co nejdál, ale hlavně si dobře zahrát," upřesnil Šimůnek své plány do dalších dnů jabloneckého podniku.

Ohlasy Davida Šimůnka po postupu do hlavní fáze turnaje

 

Bolardt neudržel vedení a mezi jabloneckou elitu se nepodívá

Antonín Bolardt nedotáhl do vítězného konce dobře rozehraný duel se Slovákem Patrikem Nemou. V zápase třetího kola kvalifikace v Jablonci vedl 1:0 na sety, ve druhém setu pak za stavu 5:4 a 6:5 podával na vítězství. Slovenský tenista ale dokázal druhou sadu otočit a v rozhodujícím setu pak již dominoval a zvítězil v poměru 6:1.

Vejvara postupuje, Štěpánek končí

K úspěšnému postupu do hlavní soutěže dotáhl svou snahu naopak Lukáš Vejvara, jenž si poradil s Polákem Grynkowskim ve dvou setech. Spokojenost s postupem lehce hatila nespokojenost s těžšími podmínkami. "Hrálo se mi hůř, foukal docela vítr a soupeř byl takový nepříjemný, ale zvládl jsem to," hodnotil po zápase. "Zezačátku jsem byl docela nervózní," přiznal.

Ohlasy Lukáše Vejvary po postupu do hlavní fáze turnaje

 

Do hlavního pavouka se naopak nepodívá Antonín Štěpánek, jemuž stopku vystavil favorizovaný Němec Kern. Kern plnil v Jablonci během kvalifikaci roli prvního nasazeného, což potvrdil i v utkání s českým soupeřem. "Hrálo se mi uvolněně, šel jsem na kurt s tím, že si to užiju. Snažil jsem se, co nejvíce makat, odevzdat svůj nejlepší výkon," řekl Štěpánek, jenž je spokojený s tím, že se mu podařilo postoupit přes dvě kvalifikační kola.

Ohlasy Antonína Štěpánka po prohře ve 3. kole kvalifikace

 

Postup do hlavní soutěže na turnaji v Jablonci si vybojoval Pavel Štaubert, který v souboji se svým krajanem Danielem Velekem zvítězil 6:2, 6:4. "Ve druhém setu jsem trochu polevil, ale konec jsem zvládnul," řekl po utkání Štaubert, jenž prohrával ve druhé sadě 2:4. "V podstatě se nic nezměnilo, soupeř všechno vykazil. Taky tomu nemůžu uvěřit," usmíval se.

"Nehrál jsem úplně špatně, ale začátek prvního mi utekl a potom koncovku druhého setu jsem nezvládl. Nehrál jsem špatně, ale nezvládl jsem to hlavou nejspíš," uznal po zápase Velek.

Ohlasy Pavla Štauberta po postupu do hlavní fáze turnaje

Ohlasy Daniela Veleka po prohře ve 3. kole kvalifikace

Solidně rozehraný duel nedokázal do vítězného konce dotáhnout deblista Lukáš Dlouhý, který neuspěl ve třetím kole kvalifikace v duelu s Polákem Zawiszou. Toho porazil sice v prvním setu 6:3, ale následně prohrál 5:7, když se sice vrátil do setu po úspěšném zisku ztraceného podání, ale nakonec na soupeře nestačil. Třetí set pak Dlouhému utekl v prvních gemech, z čehož vyplynula porážka 3:6.

Ohlasy Lukáše Dlouhého po prohře ve 3. kole kvalifikace

JABLONEC NAD NISOU (10 000 USD, muži, antuka - 3. kolo kvalifikace)

Michal Dembek (POL, 1218.) - Szymon Walkov (POL, 1372)  6:2, 3:6, 6:3

ANTONÍN BOLARDT (-) - Patrik Nema (SVK, 1643.)  6:4, 6:7 (1), 1:6

DAVID ŠIMŮNEK (1354.) - Karol Krawczynski (POL, -)  6:4, 6:3

Vitalij Sačko (UKR, 1152.) - Denis Kapric (GER, 1491.)  6:4, 7:5

DANIEL VELEK (-) - PAVEL ŠTAUBERT (1521.) 2:6, 4:6

LUKÁŠ DLOUHÝ (-) - Pavel Zawisza (POL, 1368.) 6:3, 5:7, 3:6

LUKÁŠ VEJVARA (-) - Piotr Grynkowski (POL, 1305.)  6:4, 6:3

ANTONÍN ŠTĚPÁNEK (-) - Robin Kern (GER, 752.)  2:6, 3:6


Galerie