Svoboda s Mertlem vyhledávají dramata, tentokrát v Jablonci padli

- David Schlegel

V českém žebříčku mu patří v pětatřiceti letech až 260. místo, nejvýše to dotáhl před deseti lety na konec české stovky. Přesto Karel Svoboda startuje po boku Jana Mertla ve čtyřhře na turnaji futures v Jablonci nad Nisou.

A s Janem Mertlem sahali po postupu do druhého kola, proti Gengelovi a Süčovi dotáhli zápas až do supertiebreaku, kde těsně na své soupeře nestačili. "Karel je můj kamarád, hraje na divizní úrovni za Teslu Karlín a hrajeme tu spolu tak trochu z hecu," usmíval se Jan Mertl, který si za Českou republiku zahrál i v Davisově poháru. Loni v něm porazil 69. hráče světa Sama Grotha.

S Karlem Svobodou spolu hrají již na třetím turnaji. Ten první společný spolu hráli před rokem v Mostě, kde podlehli dvojici Michnev, Salaba 1:6, 5:7. Loni na podzim pak startovali také v jablonecké Proseči, ale na tvrdém povrchu v hale. Odehráli tam spolu v prvním kole nejdelší zápasový tiebreak ve čtyřhře během celého roku 2015.

V neuvěřitelném zápase Mertl se Svobodou udolali Majšajdra s Řečkem 6:4, 3:6, 20:18. "Myslel jsem si, že se něco podobného nemůže ani stát, ale nakonec se to stalo. Byl tam extrémně rychlý povrch, drželi jsme si servisy a rozhodla jedna náhoda," usmál se Karel Svoboda, jehož největší předností je vynikající servis a dobré voleje.

Svoboda s Mertlem se po proměněném mečbolu museli smát. "Nic jiného se nedalo dělat. Oni měli čtyři nebo pět mečbolů a z toho dva při vlastním servisu. Pro ně to muselo být hrozné. V klíčové chvíli se nám povedly dva returny a dokázali jsme ty mečboly odvrátit," líčil Svoboda a Mertl za ním zavolal: "Povedly se tobě v pravý čas!"

Takový zápas mnozí mnohem zkušenější tenisté neprožijí ani jednou za život. Nejdelší supertiebreak mají na svědomí ve čtyřhře na antukovém challengeru v marocké Marrakeši Bělorus Alexander Bury s Polákem Mateuszem Kowalczykem, kteří porazili v roce 2012 Francouze Jonathana Dasnièrese de Veigyho a Marca Gicquela 7–6 (7:4), 4–6, 27–25.

"V noci se mi o tomhle zápase nezdá, ale kdykoliv vidím Honzu, tak si na ten zápas vzpomenu," vyprávěl Svoboda. Kdyby pak Mertl se Svobodou uspěli proti dvojici Pavel Motl, Matěj Vocel, mohl se Karel Svoboda dostat i na světový žebříček ve čtyřhře. "To jsem mohl," začal se Svoboda hlasitě smát.

Po půl roce se Mertl se Svobodou do Jablonce vrátili, tentokrát na antuku. Od Gengela se Süčem sice dostali v prvním setu kanára, ale ve druhém setu odvrátili nejprve tři mečboly a dotáhli zápas do tiebreaku. V něm opět vedli Gengel se Süčem 6:4 a Svoboda luxusním kraťasem s pomocí pásky a následně Mertl podobně hezkým úderem další mečboly smazali a nakonec vyhráli v tiebreaku 11:9. "V tu chvíli jsem si říkal, že to bude podobné jako na podzim, ale oni Gengel se Süčem hráli líp," uznal Svoboda.

V supertiebreaku Mertl se Svobodou prohrávali 1:7, ale stáhli až na 6:8. V tu chvíli však Svoboda zkazil return po druhém podání soupeře a Gengel se Süčem následně hned první mečbol proměnili. "Měl jsem to docela nahrané. Místo, abych to pohodlně vrátil, tak jsem zahrál docela špatný čop a to asi rozhodlo zápas," přemítal Svoboda.

S Janem Mertlem v tuhle chvíli žádné další turnaje společně naplánované nemají. "Už moc netrénuju a už žádné zápasy nechystáme, i když nikdy neříkej nikdy," dodal na závěr Karel Svoboda.