Tři dobré zápasy? Letos jich chci vyhrát ještě padesát, hlásí Bouchardová po skalpu budoucí světové jedničky

- Petr Šístek

Do Madridu přicestovala jako hráčka, která se s posledními dvěma turnaji loučila po potupných porážkách, kdy jí soupeřky uštědřily nepopulárního kanára. Bývalá pátá hráčka světa Eugenie Bouchardová byla v hluboké krizi, kdy za poslední čtyři měsíce dokázala vyhrát pouhé dva zápasy, a to ještě na turnaji nižší kategorie. Rázem ale začala hrát jako vyměněná a po skalpech bývalé světové jedničky Marie Šarapovové a Angelique Kerberové, jež se do čela žebříčku vrátí v pondělí, se probila až do čtvrtfinále. „Je to překvapující,“ hodnotí s úsměvem Kanaďanka své senzační představení.

Již výhra v úvodním kole po setech 6:4, 4:6 a 6:1 nad Alizé Cornetovou byla po předchozích výsledcích Kanaďanky nečekaná. „Výhra v prvním kole mi dodala sebevědomí. Od tohoto týdne se cítím lépe v tréninku a jsem šťastná, že se mi to podařilo přenést i do po sobě jdoucích zápasů,“ hodnotila kanadská tenistka zpětně po postupu do čtvrtfinále zásadní přínos skalpu Cornetové.

V dalším kole Eugenie Bouchardová v nádherném zápase přehrála Marii Šarapovovou a po předvedeném výkonu si věřila i na Angelique Kerberovou. S ní odehrála opravdu bizarní první set, ve kterém o jejím vítězství rozhodlo, že si dokázala dvakrát udržet svůj vlastní servis. Německá tenistka totiž nedokázala získat ani jeden gem na svém servisu a celkem bylo v úvodní sadě k vidění sedm brejků!

Druhé dějství již nabralo velmi rychlý spád. Kanaďanka se bez potíží propracovala k vedení 5:0, kdy se Kerberová rozhodla utkání skrečovat. Bouchardová tak po pouhých 57 minutách postoupil do čtvrtfinále, v němž se utká s osmou nasazenou Světlanou Kuzněcovovou, předloňskou finalistkou turnaje. V případě, že by i ji dokázala kanadská tenistka porazit, vrátila by se do elitní padesátky žebříčku WTA. I tak ale rázně přerušila svou dlouhotrvající krizi, o níž se rozpovídala na pozápasové tiskové konferenci.

„Existuje spousta faktorů. Musíte počítat s tím, že nemůžete hrát skvělý tenis každý týden, každý si musí projít vzestupy a pády. Samozřejmě jsem prožila větší pád, než jsem očekávala. Myslím, že jsem na tom nebyla dobře mentálně, protože jsem dopustila, aby mě okolí dostalo pod tlak. Byla to pro mě dlouhá a těžká cesta, ale nyní jsem vyhrála tři zápasy a chci, abych jich letos přidala ještě padesát. Je tedy přede mnou ještě dlouhá cesta,“ netajila se Bouchardová s velkolepými plány.

Přitom neustále musí čelit otázkám, zda se jí podaří někdy napodobit zatím životní sezonu 2014, kdy si zahrála finále Wimbledonu či semifinále Roland Garros. „Je to pro mě daleká minulost. Rok 2014 beru jako číslo, na které bych už nikdy nechtěla myslet, protože nyní se mě na to každý i po třech letech ptá. Já tomu rozumím, ale ani už nechci být takovou hráčkou, jako tehdy. Chci být ještě lepší. Takže o mých dřívějších výsledcích již nepřemýšlím,“ uzavřela třiadvacetiletá Kanaďanka.