Češi v akci: Šafářová loňské finále neobhájí, Kvitová se Strýcovou rovněž neuspěly

- Jakub Mezlík, Daniel Kubelka

Hned tři české tenistky se představily v pátečním programu dvouher na probíhajícím French Open. Lucie Šafářová podlehla ve třísetové bitvě Australance Stosurové a po prohře ve 3. kole Roland Garros svou loňskou finálovou účast neobhájí. Nedařilo se ani Petře Kvitové, která nestačila na 108. hráčku světa Shelby Rogersovou a po boji padla také Barbora Strýcová, jenž prohrála se druhou hráčkou světového pořadí, Polkou Agnieszkou Radwańskou.

Zatímco Petra Kvitová s Lucií Šafářovou neuspěly, tak Barbora Strýcová bojovala v zápase 3. kola French Open proti Polce Radwanské. Podrobné statistiky nejen tohoto zápasu jste mohli sledovat přes aplikaci Break2Win.

Pouť Šafářové končí ve 3. kole, loňské finále neobhájí

Lucie Šafářová narazila v zápase 3. kola Roland Garros na Australanku Samanthu Stosurovou, kterou porazila ve finále turnaje WTA v pražské Stromovce. Obě hráčky se měly potkat i v Madridu, tam ale česká tenistka kvůli zdravotním problémům odstoupila.

Třetí vzájemný souboj v této sezóně byl vyrovnaný až do osmé hry úvodní sady. V té česká tenistka uhrála pouze jediný gem při svém podání a získaný náskok její soupeřka v následující hře potvrdila, ačkoliv musela odvracet hned dva brejkboly Lucie Šafářové.

Start druhé sady nenalezl světovou třináctku v nejlepším rozpoložení. Brněnská rodačka rychle ztrácela 0:3 a zdálo se, že utkání bude mít jednoznačný průběh. Šafářová ale ukázala bojovného ducha a dorovnala na 3:3. Obě hráčky si poté až do koncovky druhého setu držely svá podání a za stavu 6:6 tak musel rozhodnout až tiebreak. V něm jasně vládla loňská finalistka druhého grandslamu, když své soupeřce nedovolila uhrát jediný bod!

Rozhodující třetí set začal pro Lucii Šafářovou navlas stejně jako set druhý. Rychlá ztráta 0:3, avšak i tento stav ještě dokázala česká tenistka dorovnat. O osudu utkání tak definitivně rozhodla dvanáctá hra posledního dějství, kdy  Šafářová znovu přišla o servis a Samantha Stosurová zápas ukončila hned prvním mečbolem.

Kvitová dostala dva kanáry a s Paříží se loučí

Američanka Shelby Rogersová, až 108. hráčka světového žebříčku, si v Paříži poradila s Karolínou Plíškovou a dnes se stala katem další z českých hráček. V zápase s Petrou Kvitovou, nadělila své soupeřce dva kanáry a po výhře ve třech setech si v Paříži zahraje osmifinále. Pro českou jedničku turnaj naopak poněkud předčasně končí a to navíc s velmi hořkou příchutí.

Petra Kvitová nevstoupila do zápasu s Američankou Shelby Rogersovou tou správnou nohou. V první sadě se české tenistce vůbec nedařilo, neuhrála ani jeden gem a za 22 minut jí zazpíval nepopulární „kanár“.

Druhý set se pro českou jedničku také zpočátku nevyvíjel příliš dobře. Za stavu 2:3 totiž přišla Kvitová o svůj servis a následně pustila svou soupeřku do vedení o dvě hry. Dvanáctá hráčka světového žebříčku však nesložila zbraně, uhrála třináct z následujících patnácti fiftýnů a dostala se do vedení 5:4. Rogersová sice ještě stačila dorovnat skóre a dotáhnout set do zkrácené hry, v té však již vládla česká lvice.  

Rozhodující třetí sada, se bohužel pro Petru Kvitovou, nesla ve stejném duchu jako set první. Během šestadvaceti minut neuhrála dvanáctá hráčka žebříčku WTA proti Rogersové jediný gem a po porážce 0:6, 7:6 (3) a 0:6 končí na Roland Garros již po třetím zápase.

Strýcová neúspěšně vzdorovala světové dvojce

Z tria českých žen se s nejtěžší soupeřkou musela poprat Barbora Strýcová, v cestě ji totiž stála turnajová dvojka Agniezska Radwaňská. Polka před začátkem utkání vyhrála všechny čtyři vzájemné zápasy, po skončení duelu 3. kola French Open pak přidala pátý korálek na vítězný náhrdelník soubojů s českou tenistkou.

Samotný start zápasu třiatřicáté hráčce světového pořadí Barboře Strýcové vyšel, když hned v úvodním gemu připravila Radwaňskou o její servis. Polka však oplatila české soupeřce hned vzápětí stejnou mincí a v šesté hře získala při dalším podání plzeňské rodačky rozhodující náskok. Úvodní sadu pak při dalším podání protihráčky třetím proměněným setbolem ukončila.

Začátek druhé sady zastihl Strýcovou ve špatném rozpoložení, z čehož pramenila rychlá ztráta 0:3. Fedcupová reprezentantka však povstala jako bájný pták Fénix z popela a pěti vyhranými gemy v řadě set otočila. Že to ale nebude snadné, naznačil zbývající průběh. Radwaňská totiž předvedla další obrat a vzápětí byla jedinou hru od ukončení zápasu. Češce se však podařilo dotáhnout sadu do tiebreaku, ve kterém dvakrát umazala dvoubodové manko, a po výhře 8.6 ve zkrácené hře vybojovala třetí set!

Podání dnes nebylo silnou zbraní obou tenistek, což potvrdil i začátek třetí sady. Strýcová znovu rychle ztrácela tři gemy, od stavu 0:3 se jí podařilo soupeřku několikrát brejknout, jenže sama se srážela ztrátou svých servisů. Za stavu 5:2 navíc Polka proměnila první mečbol a po více než dvouapůlhodinové bitvě postoupila do osmifinále.

Štefková slaví deblový titul, ve dvouhře ale neuspěla

Barbora Štefková na turnaji ITF v Uzbekistánu do finále nepostoupila. S Kuděrmetovou měla dobře rozehrané oba sety, ale v první sadě neudržela vedení 3:2 40:0 a ve druhé dokonce 4:2. Ruské tenistce podlehla 3:6, 4:6. Čtvrtfinálové zápasy na turnajích ITF nevyšly Anně Slovákové ani Kateřině Kramperové.

Štefková si spravila chuť alespoň ve čtyřhře. Společně s Ukrajinkou Vasiljevovou porazily ve finále rusko-uzbecký pár Kanová/Šaripová 6:3, 4:6, 10:7 a získaly titul.

French Open, Paříž (antuka, ženy – 3.kolo)
PETRA KVITOVÁ (10) – Shelby Rogersová (USA)  0:6, 7:6 (3), 0:6
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (11) – Samantha Stosurová (21 – AUS)  3:6, 7:6 (0), 5:7
BARBORA STRÝCOVÁ (30) – Agnieszka Radwaňská (2 – POL)  2:6, 7:6 (8), 2:6

French Open, Paříž (antuka, ženy, čtyřhry – 2. kolo)
KREJČÍKOVÁ/SINIAKOVÁ – Liang/Wang (CHN) 3:6, 6:3, 6:4
HLAVÁČKOVÁ/HRADECKÁ (6) – L.Kišenoková/N.Kišenoková(UKR)  6:1, 6:3
KA.PLÍŠKOVÁ/Görgesová(GER-10) – McHaleová/Vandewegheová(USA)  3:6, 6:3, 7:6 (5)

French Open, Paříž (antuka, juniorky, kvalifikace – 2. kolo)
JOHANA MARKOVÁ - Federica Bilardová (ITA)  4:6, 2:6

ITF / FUTURES
Jablonec nad Nisou (antuka, muži – 2. kolo)
AKTUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z JABLONCE SLEDUJTE ZDE

Andijan International, Uzbekistán (tvrdý povrch, ženy - semifinále)
BARBORA ŠTEFKOVÁ (1) – Veronika Kuděrmetová (RUS) 3:6, 4:6
Andijan International, Uzbekistán (tvrdý povrch, ženy, čtyřhry - finále)
ŠTEFKOVÁ/Vasiljevová(UKR-3) – Kanová(RUS)/Šaripovová(UZB) 6:3, 4:6, 10:7

Tennis Organisation Cup Antalya, Turecko (tvrdý povrch, ženy - čtvrtfinále)
ANNA SLOVÁKOVÁ – Yuliana Lizarazová (COL) 2:6, 6:2, 2:6

Tennis Organisation Cup Antalya, Turecko (tvrdý povrch, ženy, čtyřhry - semifinále)
SLOVÁKOVÁ/Shroffová(IND-3) – Stephensonová(GBR)/Vogelsangová(NED)  3:6, 6:2, 8:10

ITF Galati, Rumunsko (antuka, ženy - čtvrtfinále)
KATEŘINA KRAMPEROVÁ - Oana Georgeta Simionová (3 - ROU) 5:7, 1:6