Titulem v Bogotě si Schiavoneová okořenila poslední sezonu v kariéře

- Jan Vojkůvka

Dlouho to vypadalo, že poslední sezona Francescy Schiavoneové bude spíše smutnou derniérou. Italská veteránka se ale postavila na odpor neúprosnému času a na antukových dvorcích v kolumbijské Bogotě zase řádila jako v dobách, kdy okupovala pozice v nejlepší světové desítce.

Sezona Schiavoneové až do turnaje v Bogotě bylo jedno velké trápení. Šestkrát vypadla v prvním kole, dvakrát dokonce v kvalifikaci. A rok 2017, který označila šestatřicetiletá Italka jako svůj poslední v kariéře, připomínal spíše tragédii než důstojnou rozlučkou za úspěšným tenisovým životem.

Vše se ale změnilo s přechodem na antuku, kterou Schiavoneová miluje a na níž slavila své největší úspěchy. V roce 2010 vyhrála Roland Garros a z celkového počtu osmi titulů na WTA získala sedm právě na antuce. Ten poslední přidala v Bogotě, kde při cestě za prvním triumfem po 14 měsících neztratila ani set a po výhrách nad Bertensovou, Larssonovou či Arruabarrenovou dala zapomenout na smutné úvodní měsíce sezony.

„Jsem velmi šťastná, je to pro mě velmi emotivní chvíle,“ svěřila se Schiavoneová po finálovém vítězství nad Arruabarrenovou v poměru 6:4, 7:5. „Byl to katastrofální zápas, ale vítězství je nejdůležitější. Lara se hodně zlepšila, ale díky bohu jsem vyhrála poslední tři hry,“ radovala se Italka.

Kariéra hráčky, jež vyhrála více než 500 singlových zápasů během svého devatenáctiletého působení mezi profesionálkami, se sice chýlí ke svému konci, ale sama Schiavoneová si nechce příliš lámat hlavu s tím, co bude. „Vůbec nepřemýšlím nad tím, že končím. Hlavně se snažím užívat si tenis,“ podotkla.

O to více možná nyní organizátory turnaje Internazionali BNL d'Italia v Římě mrzí, že se rozhodli neudělit Schiavoneové divokou kartu ani do hlavní soutěže, ani do kvalifikace. Pokud se nic nezmění, což je vysoce nepravděpodobné, bude muset Schiavoneová absolvovat předkvalifikaci, aby si vybojovala možnost zahrát si na domácím antukovém klání v Římě, na který se divoké karty udělily Saře Erraniové a Marii Šarapovové.

Tyto kroky byly už v průběhu turnaje v Bogotě silně kritizovány zejména italskými fanoušky, kteří chtěli vidět Francescu ve své poslední sezoně na římských dvorcích. A po titulu v Bogotě kritika nejspíš ještě zesílí.