Tenisová encyklopedie #3: Jak fungují turnajová nasazení?

- Petr Šístek

Tenisové žebříčky, s jejichž fungováním jsme se seznámili v prvním díle Tenisové encyklopedie, neslouží pouze k přihlašování na turnaje, které bylo náplní dílu druhého. Jsou totiž rozhodující i pro nasazení při losu, jež má mnohdy pro úspěch jednotlivých hráčů zásadní význam. A právě princip nasazení bude vysvětlen tentokrát.

Obecný princip turnajového nasazení

Nasazení hráči zpravidla tvoří čtvrtinu startujících na daném turnaji. Na turnajích, kde mají nasazení v úvodním kole volný los (tzv. „bye“), jejich počet odpovídá čtvrtině počtu míst v pavouku včetně těchto „bye“. O nasazení na daném turnaji oproti samotnému přihlášení rozhoduje aktuální postavení startujících hráčů v žebříčku ATP či WTA v době konání losu.

Los ovšem zpravidla probíhá v závěru týdne před započetím turnaje, což má za následek, že nasazení nemusí korespondovat s aktuálním žebříčkem v průběhu konání turnaje, neboť nový žebříček je vydáván každé pondělí. Výhodou ovšem je, že pokud se podnik koná o týden později než v předcházející sezoně, tak nasazení hráčů i přes termínový posun vychází také z jejich loňského výsledku na tomtéž turnaji. Oproti tomu nikdy není zohledněn (kromě výjimek) výsledek hráče na turnaji konaném v předchozím týdnu.

Výjimky turnajového nasazení

Wimbledon

Travnatý grandslam je jediný turnajem, který při nasazení hráčů plně nerespektuje aktuální žebříček v době losu. Hráčům jsou ke stávajícímu bodovému stavu dle daného klíče znovu připočteny výsledky na travnatých turnajích v minulých letech a nasazení probíhá dle takto modifikovaného žebříčku.

Turnaj mistrů / mistryň

Závěrečné podniky sezony jsou jedinými turnaji, pro které je stanoveno, že bez ohledu na termín jejich konání budou před jejich rozlosováním odečteny získané body na těchto podnicích v loňském roce.

Turnaje v Indian Wells a Miami

Tato prestižní klání usilující o honosné označení „pátý grandslam“ začínají atypicky v polovině týdne. Z toho důvodu jejich nasazení koresponduje s aktuálním žebříčkem v době zahájení turnaje.

Turnaje ITF a futures

Termín losu těchto méně prestižních podniků bývá stanovován dle lokálních zvyklostí, nezřídka kdy tak probíhá až v pondělí v předvečer zahájení turnaje, což má za následek i nasazení dle nového, aktuálního žebříčku. Důvodem pro odložení losu může být i čekání na dohrání kvalifikace, kterých se zde mohou účastnit i hráči, kteří budou v případě jejich úspěšného zvládnutí v hlavní soutěži figurovat mezi nasazenými.

Princip turnajového nasazení na příkladu grandslamového turnaje

Na grandslamovém turnaji je nasazeno 32 tenistů či tenistek. Nenasazený hráč tak v případě, že nedojde k dalším překvapivým výsledkům, musí cestou za titulem porazit až pět nasazených protivníků.

1. – 2. nasazený

Tito tenisté jsou, aniž by byli losováni, automaticky nasazeni na opačné konce pavouka. K jejich vzájemnému souboji tím pádem může dojít až ve finále.

3. – 4. nasazený

Dotyční jsou dolosováni do jednotlivých polovin pavouka. Mohou na sebe narazit nejdříve ve finále, avšak mají jistotu, že v případě splnění papírových předpokladů v semifinále narazí na některého z prvních dvou nasazených.

5. – 8. nasazení

Každý z této čtveřice tenistů je dolosován do jedné ze čtvrtin pavouka. Již ve čtvrtfinále mohou narazit na některého z prvních čtyř nasazených.

9. – 12. a 13. – 16. nasazení

Tenisté na 9. – 12. místě jsou dolosováni do jednotlivých osmin pavouka tak, aby již v osmifinále mohli narazit na některého z hráčů nasazených na 5. – 8. pozici. Oproti tomu aktéři na 13. – 16. pozici mohou v téže fázi narazit na některého z prvních čtyř nasazených.

17. – 24. a 25. – 32. nasazení

Hráči na 17. – 24. místě jsou dolosováni do jednotlivých sekcí pavouka tím způsobem, aby již ve třetím kole mohli být jejich soupeři hráči nasazení na 9. – 16. příčce. Tenisté na 25. – 32. pak v souboji o osmifinále pravděpodobně potkají soupeře z elitní osmičky.

Odhlášení nasazených, přeskupení pavouka

V případě, že se po rozlosování turnaje a před rozehráním úvodního zápasu hlavní soutěže z podniku odhlásí některý z nasazených tenistů, je na jeho místo přesunut první nenasazený hráč (dle žebříčku platného v době losu turnaje). Uvolněné místo prvním nenasazeným hráčem zaujme šťastný poražený z kvalifikace. Pokud se ale odhlásí výše nasazený hráč, přeskupení pavouka bývá výraznější.

Příklad: Z turnaje, na němž hraje 8 nasazených hráčů, se odhlásí 2. nasazený. Na jeho místo se posune 3. nasazený, uvolněnou pozici 3. nasazeného zaujme 5. nasazený a na post 5. nasazeného je přesunut dosud první nenasazený hráč, který bude v pavouku nově figurovat jako 9. nasazený. Teprve na místo uvolněné 9. nasazeným je dosazen šťastný poražený z kvalifikace.

Jestliže se ale nasazený hráč odhlásí až po rozehrání turnaje, je přímo nasazen šťastným poraženým z kvalifikace. Ten může zaujmout uvolněný post nasazeným hráčem i v případě, že měl odhlášený tenista v prvním kole volný los a šťastný poražený z kvalifikace tak do hlavní soutěže zasáhne až ve druhém kole. Pokud se ale kterýkoliv tenista z turnaje odhlásí až poté, co na něm dokázal vyhrát zápas, již nemůže být nahrazen šťastným poraženým a jeho následný soupeř postoupí do dalšího kola bez boje.