Michnev si v Řecku smlsnul na místní kuchyni i soupeřích, nyní chce zabojovat o kvalifikaci na grandslam

- David Schlegel, Filip Lefenda

Výborný tenisový týden má za sebou v prosluněném Řecku Petr Michnev. Sedmadvacetiletý Čech si v Irakliu nepochutnával pouze na oblíbených místních pokrmech, tvrdě dřel také na kurtech. Jak sám přiznal, po debaklu s Němcem Kamkem z challengeru v St. Brieuc, který dalšímu soutěžnímu vystoupení předcházel, příliš nevěděl, co má od sebe očekávat. Z neúspěchu se ale oklepal na výbornou - řecký turnaj s dotací 15 tisíc amerických dolarů ovládl bez ztráty setu a dokráčel si pro svou druhou letošní singlovou trofej. V novém vydání žebříčku si pak tenista z Ostravy polepšil o dvě pozice a vylepšil tak své maximum na současné 253. místo.

Petře, velká gratulace k titulu! Po slovenské Ľupče je to váš druhý titul, který jste získal bez ztráty setu. Poprvé však soupeři nedovedli ani jeden set proti vám alespoň do tiebreaku. Bylo to pro vás nejsnadnější vítězství?
Děkuji mnohokrát. Nemohu říct, že by vítězství bylo nejsnadnější. Zápasy byly od prvního kola až do finále velmi vyrovnané, snad jen s výjimkou druhého kola, které bylo lehčí. Ostatní zápasy byly dost náročné. Dá se říci, že každý set rozhodlo pár míčků, které dopadly v můj prospěch.

Turnaji předcházela účast na challengeru ve francouzském St. Brieuc, kde jste uhrál proti pozdějšímu finalistovi Tobiasi Kamkemu jediný gem. Předtím jste pět zápasů v řadě vyhrál. Čemu tu porážku za 48 minut přičítáte?
Z mého vystoupení v St. Brieuc jsem byl dost zklamaný. Ani ne tak z prohry, jako spíše z toho, že jsem více nevzdoroval kvalitnímu hráči, jakým je Kamke. Soupeř mě vůbec k ničemu nepustil, hrál bezchybně zezadu a k tomu tak rychle, že jsem měl velké problémy stíhat výměny. Zdálo se mi, že ani u jednoho míčku nejsem nohama správně, abych do něj mohl pořádně praštit. Soupeř byl prostě o level výše.

Jak jste se z porážky oklepával?
Další den mě čekala čtyřhra s Rubénem Ramírezem Hidalgem, se kterým jsem i potrénoval, což pro mě byla velká škola. I když nám to v supertiebreaku nevyšlo, hráli jsme kvalitního debla. Tam postupně začalo oklepávání z drtivé porážky a po návratu jsme se snažili s trenérem Radimem Slezákem připravit na turnaj v Řecku. V Irakliu jsem hrál poprvé už před rokem.

Uhrál jste tam jedno semifinále a jedno čtvrtfinále. Jak se vám tam líbilo a proč jste se do Řecka vydal i letos?
V Herakliónu se mi líbí moc. Měl jsem loni i letos štěstí na počasí, bylo krásně a teplo. Hodně mi chutná řecká kuchyně. Super bylo i ubytování v apartmánech asi kilometr od kurtů.

Jak vám místní podmínky vyhovují? Máte rád hru na rychlém povrchu? Omezoval vás vítr?
Asi mi více sedí rychlejší povrchy, takže v Řecku se mi hraje dobře. Řekl bych, že kurty jsou zde středně rychlé. Občas docela fouká, ale to je pro oba hráče stejné.

S kým jste bydlel na pokoji? Koupal jste se ve volném čase v moři?
Bydlel jsem na pokoji sám, protože dost tenistů zůstává v oficiálním resortu a já bydlel v apartmánech dále od kurtů. Celou dobu visela červená vlajka, takže jsem se nekoupal.

Jaký zápas považujete za nejtěžší na cestě za titulem a proč?
Nejtěžší z mého pohledu bylo finále, kdy jsem hrál nejlépe za celý turnaj a i soupeř dokazoval své kvality velmi dobrou hrou. Měl jsem trošku štěstí v důležitých chvílích a pár míčků rozhodlo.

Ve finále jste nedopodával zápas s Francouzem Benjaminem Bonzim za stavu 6:2, 5:4. Do té doby jste v zápase neztratil servis. Nezamávalo to s vámi? Vzápětí jste ho ale brejkl znova a napodruhé už to vyšlo...
Nedopodával jsem zápas stejně jako s Caruanou, ale pak jsem v obou případech zahrál asi nejlepší a nejpečlivější gem na returnu a brejk si vybojoval znovu. Vzpomněl jsem si na nedopovodávaný zápas s Karlovským v Schwiberdingenu, ale naštěstí to dopadlo dobře.

V semifinále jste porazil mladého Liama Caruanu, který tu v 19 letech o týden dříve slavil postupem do semifinále nejlepší výsledek v kariéře. Čím byl nebezpečný?
Caruana je hrozně šikovný tenista, má výborné údery zezadu a dobrý pohyb. Hraje bez chyb a člověk si musí každý míč uhrát.

Vyhrál jste 6:4, 7:5, ale soupeř vás dvakrát brejkl. Cítil jste, že máte zápas pod kontrolou?
Pod kontrolou to určitě nebylo, spíše rozhodly šance, které já se štěstím využil.

Ve čtvrtfinále jste hrál proti svému deblovému spoluhráči Andrea Vavassorimu. Vyhrál jste 6:4, 6:4 a soupeře jste vůbec nepustil k brejkbolu...
Ano, v tomto utkání jsem hrál velmi dobře na servisu a měl jsem své gemy pod kontrolou. Soupeř taky výborně podával, jenže se párkrát "cvaknul" za důležitého stavu a já šance opět využil.

V prvních dvou kolech jste porazil Brita Joshuu Parise 6:4, 7:5 a Švýcara Marko Osmakcice 6:2, 6:2. Byly to snadné zápasy?
První kolo bylo hodně náročné. Paris je nebezpečný hráč, který hraje velmi rychle a pro mě to byl první zápas po debaklu 1:6, 0:6. Nevěděl jsem úplně, co od toho čekat a byl jsem hodně nervózní. Naštěstí jsem zápas vybojoval a udělal méně chyb než soupeř. Druhé kolo jsem měl docela pod kontrolou.

Jak jste byl spokojený se svým výkonem v deblu? S Vavassorim jste prohrál s Francouzi Bonzim a Boutellierem v supertiebreaku...
V semifinále to byl kvalitní debl. Soupeři byli lepší na síti a hráli aktivněji. Škoda páru míčů, které nevyšly, ale celkově to byla dobrá čtyřhra.

Jak jste na tom zdravotně?
Zdravotně je vše v pohodě. To by nebyl tenista, aby ho něco nebolelo, ale jsou to malé věci.

Sledujete žebříček ATP? Měl byste se posunout na vaše nové maximum.
Určitě se za týden podívám, kam se posunu. Na Roland Garros to stačit ještě nebude.

Zůstává pro vás stále hlavní cíl účast v kvalifikaci Rolland Garros?
Ano, určitě bych o ni chtěl zabojovat. Budu mít ještě jednu šanci před uzávěrkou, tak uvidíme, jak to půjde.

Jaký je váš další plán turnajů?
V týdnu od 24. dubna budu pravděpodobně hrát challenger v italském městě Francavilla a týden poté challenger v Ostravě. Uzávěrka pro „entry list“ do kvalifikace French Open je 1. května, takže posledním turnajem, na kterém bych mohl získat body, abych se kvalifikoval, bude Francavilla.

Michnevova pouť turnajem v Herakliónu

DVOUHRA
1. kolo: PETR MICHNEV – Joshua Paris (GBR, 965.) 7:5, 6:4
Osmifinále: PETR MICHNEV – Marko Osmakcic (SUI, 2056.) 6:2, 6:2
Čtvrtfinále: PETR MICHNEV – Andrea Vavassori (ITA, 580.) 6:4, 6:4
Semifinále: PETR MICHNEV – Liam Caruana (USA, 1222.) 6:4, 7:5
Finále: PETR MICHNEV – Benjamin Bonzi (FRA, 328.) 6:2, 7:5

ČTYŘHRA
1. kolo: MICHNEV, Vavassori (ITA) – Bothwell (IRL), Davies (GBR) 6:3, 6:2
Čtvrtfinále: MICHNEV, Vavassori (ITA) – Pietri (FRA), Zgombič (CRO) 6:3, 6:2
Semifinále: MICHNEV, Vavassori (ITA) – Bonzi, Boutillier (oba FRA) 7:6(7), 4:6, 6:10

V polovině února zhodnotil Petr Michnev pro Tenisový svět úvod letošní sezóny

V říjnu ovládl tenista z Ostravy oba jablonecké halové turnaje kategorie Futures...

...když si ve finále dvakrát poradil s Nizozemcem Lootsmou

Zkraje loňského prosince pak Michnev triumfoval i na futuru v Říčanech, když v rozhodujícím utkání zdolal, koho jiného, než Nielse Lootsmu