Nové turnaje WTA: Šafářová se Siniakovou na zelené antuce v Charlestonu, Allertová v Monterrey

- Filip Lefenda

S novým týdnem je obvykle spojena i čerstvá porce tenisových akcí. Na vrcholové turnajové úrovni budou tentokrát hrát pouze ženy, neboť na muže čeká koncem týdne Davisův pohár. V zámoří se uskuteční hned dva podniky kategorie WTA, a sice v americkém Charlestonu a mexickém Monterrey. První z nich se bude hrát na zelené antuce, druhý na tvrdém povrchu. A české hráčky u toho nebudou chybět!

WTA Charleston

Pokud se zmíní v souvislosti s tenisem Charleston, znalým příznivcům se bleskově vybaví zelená antuka, která je na ženském okruhu raritou. Akce s oficiálním názvem Volvo Car Open, pyšnící se celkovou dotací téměř 711 tisíc amerických dolarů, se jako nejvýše nasazená zúčastní domácí Američanka Madison Keysová, aktuálně devátá hráčka světa. Na turnaji, jehož historie sahá do roku 1973, kdy se uskutečnil vůbec poprvé, si tradičně zahraje také Lucie Šafářová, jež bude plnit roli patnácté nasazené, a také Kateřina Siniaková, která bude turnajovou šestnáctkou.

Na třicetiletou Šafářovou čeká na úvod domácí Lepchenková, která by při současné formě české hráčky neměla být nepřekonatelnou překážkou. Šafářové se navíc proti tenistce s uzbeckými kořeny dlouhodobě daří, v kariéře ji porazila ve všech čtyřech vzájemných měřeních sil, přičemž s ní dohromady ztratila pouhý set. Hodně zajímavý by pak mohl být případný duel druhého kola, neboť v něm může zkušená Češka narazit na svou kamarádku a deblovou parťačku Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Ta svou soupeřku zatím nezná, neboť se utká s některou z postupujících z kvalifikace.

Může jí být třeba Jesika Malečková, která v sobotním utkání prvního kola kvalifikace otočila duel s Holanďankou Burgerovou a zvítězila po úporné bitvě 8:6 v tiebreaku třetího setu! O postup do hlavní části svede hráčka, které patří v žebříčku WTA 223. pozice, přímý boj se Srbkou Kruničovou.

Místo v hlavní soutěži má naopak jisté Kateřina Siniaková. Dvacetiletá tenistka z Hradce Králové před rokem neprošla kvalifikací, letos už však figuruje mezi nasazenými. Vítězka lednového turnaje v čínském Šen-čenu si na úvod zahraje s olympijskou šampionkou z Ria – Portoričankou Puigovou. Ačkoliv její úspěch z loňského srpna budí respekt, na výraznější úspěch Puigová od té doby nedosáhla. Postupující se v dalším kole střetne s vítězkou utkání mezi Ruskou Kasatkinovou a Koviničovou z Černé Hory.

Potenciální osmifinálovou soupeřkou je Britka Johanna Kontaová, čerstvá vítězka z Miami, která na turnaji plní roli druhé nejvýše nasazené a jedné z největších favoritek na titul. V prvním kole má navíc volný los. To samé platí i o Venus Williamsové, která je nejpravděpodobnější osmifinálovou protivnicí Lucie Šafářové. Tedy samozřejmě za okolností, že se do něj Češka, která si v Charlestonu zahrála před pěti lety o titul, probojuje.

Před rokem se z vítězství na turnaji radovala Američanka Sloane Stephensová. Ta však svůj triumf obhajovat nebude, neboť laboruje se zraněným chodidlem, vinou kterého se letos ještě na kurtech neukázala. Návrat plánuje podle posledních zpráv až během Wimbledonu.

WTA Monterrey

Druhý turnaj, který se bude hrát pro změnu na tvrdém povrchu, se uskuteční v mexickém Monterrey. Dotace podniku s názvem Abierto GNP Seguros činí 226 750 amerických dolarů. Jeho tradice není ani zdaleka taková, jako v případě Charlestonu, neboť se tamější turnaj WTA koná teprve od roku 2009. Jeho historicky premiérovou vítězkou se stala Marion Bartoliová z Francie, dnes již neaktivní tenistka. Nejvíce triumfů – celkem tři – však v Mexiku posbírala Ruska Pavljučenkovová, která zde bude startovat i letos coby druhá nasazená.

Denisou Allertovou, která je v tuto chvíli jedinou českou hráčkou v hlavní soutěži, by se zmíněná Ruska mohla střetnout až v případném finále, za to na světovou jedničku Angelique Kerberovou může Češka narazit už o tři kola dříve. Na úvod si však bude muset poradit s další nepříjemnou protivnicí – Ruskou Jekatěrinou Makarovovou, která od organizátorů dostala divokou kartu a zároveň se stala i šestou nasazenou.

Vítězka utkání narazí ve druhém kole buď na Britku Watsonovou, nebo na Stojanovičovou ze Srbska. Poté už by potenciální soupeřkou mohla být právě rodačka z Brém, která pro úvod vyfasovala Italku Schiavoneovou.

O jedno ze čtyř volných míst do hlavní části hraje v kvalifikaci i Tereza Martincová, 164. hráčka světa. Oproti Charlestonu se v Monterrey hraje kvalifikace na tři kola. Češka si v sobotu poradila ve třech setech s Francouzkou Hesseovou a v neděli ji čeká Švýcarka Perrinová, proti které bude plnit roli favoritky. Pakliže uspěje, o místenku ve startovním poli mezi nejlepšími si zahraje s vítězkou utkání Jamie Loebová – Jia-Jing Lu.

Před rokem turnaj ovládla Heather Watsonová z Velké Británie.