Vyhoďte je z okruhu! Australský komentátor se pustil do tvrdé kritiky svých krajanů

- Jan Vojkůvka

Výstřelků ze strany Nicka Kyrgiose a Bernarda Tomice už bylo dost! Alespoň tak situaci vidí v Austrálii, kde se do svých krajanů ostře obul tenisový expert Brett Philips pracující pro radiovou stanici Sports Entertainment Network (zkráceně SEN), který by neváhal oba tenisty tvrdě suspendovat.

Je to jako bludný kruh. Problém střídá omluva či nevinný úsměv, aby se později situace znovu opakovala. Australská veřejnost však se svými zlobivými chlapci z tenisového okruhu začíná ztrácet trpělivost a i přes úspěchy, kterých jsou schopni dosahovat, podrobují své hvězdy tvrdé kritice.

Nic na tom nemění ani fakt, že Kyrgios dokázal v Acapulcu porazit Novaka Djokoviče. Prokázal opět své tenisové kvality, ale zastínit tím své nevybíravé chování vůči izraelským fanouškům ze zápasu druhého kola, kdy na ně mezi výměnami zakřičel, aby zavřeli hubu, nedokázal.

Kyrgios v této sezoně opět dokázal vyprovokovat tenisovou veřejnost, když na Australian Open zcela ztratil chuť do hry a slušně rozjetý zápas s Italem Seppim prohrál po malátném výkonu. K tomu další výstřelek v Acapulcu... Poté, co byl na závěr minulé sezoně suspendován za vypuštěný zápas v Šanghaji si opět koleduje o problémy.

Ještě horší je ale případ Bernarda Tomice. Ten prochází nejspíš určitou herní krizí, tenis ho nebaví, jeho výsledky jsou špatné. Ale fanoušci by mu to byli schopni odpustit, kdyby předváděl snahu. A vzhledem k vypuštěnému utkání v Delray Beach proti Darcisovi, kdy doslova odchodil druhý a třetí set, a po skrečovaném zápase v Acapulcu, kdy na něho bylo příliš velké horko (27 stupňů), se opět dostal do palby kritiky.

Vyhoďte je z Tour
Problémy obou hráčů se začínají opět kupit. Ale zatímco Kyrgios s tím dokáže bojovat a tenisově tím příliš netrpí, Australané nemohou přejít Tomicovu labilitu, kvůli níž ho posílají do předčasného sportovního důchodu. Dochází jim totiž trpělivost.

Silná slova zvolil expert radia SEN Brett Phillips, který po skreči Tomice v relativně normálním tenisovém počasí a hrubých nadávkách Kyrgiose prohlásil, že by ATP udělala nejlépe, kdyby oba tenisty ze svého okruhu vyhodila.

„Peněžní pokuta pro tyto chlapy nic neřeší, protože peníze pro ně nic neznamenají. Vydělávají miliony,“ upozornil Phillips. „Měli by si dát na delší dobu pauzu z Tour. Pokud neodvádíte na kurtu to nejlepší, může vám to jedině pomoci.“

Mnohem více Phillipse naštval Tomicův přístup, proto mu věnoval výrazný prostor ve své zprávě pro posluchače. „Třeba dnes, vůbec si nevyžádal přítomnost fyzioterapeuta, nehledal lékařskou pomoc,“ uvedl australský komentátor, jemuž je přístup jeho krajana záhadou. „Pokud si zavolá pomoc a bude vypadat, že je pod velkým nátlakem a nemohl by pokračovat, tak fajn... ale on to udělal už tolikrát, myslím, že je to jeho šesté vzdané utkání,“ podotkl.

Phillipsovi je jasné, že život profesionálního tenisty přináší jistá úskalí, ale během dvou týdnů zcela evidentně prohrát jen kvůli tomu, že se mu nechce hrát, je pro něho, stejně jako pro většinu australských fanoušků, nepřípustné. „Jeho sportovní hodnoty vůbec nejsou na elitní úrovni, které se snaží ostatní sportovci z naší země dosáhnout. Stačí pouze jít na hřiště a odvést ze sebe to nejlepší, to si ale nějak nedokáže Bernard Tomic uvědomit,“ uzavřel Phillips.