Držte huby, spílal Kyrgios izraelským fanouškům. Ti požadují omluvu

- Filip Lefenda

Zlobivé dítě australského tenisu opět udeřilo, jednadvacetiletý bouřlivák Nick Kyrgios už se této nálepky nejspíše nikdy nezbaví. Na právě probíhajícím turnaji v mexickém Acapulku přidal na své konto další extempore, když se tentokrát pustil do izraelských fanoušků. Ti na podniku kategorie ATP 500 tradičně podporují svého miláčka Dudiho Selu. Co přesně se stalo?

Dudi Sela, v současnosti 75. hráč světového žebříčku, je jedním z těch, kteří se u svých fanoušků těší velké popularitě. Pokud stojí na kurtu tento hráč, je velmi pravděpodobné, že duel okoření na poměry klasických turnajů poněkud bouřlivější divácká kulisa. Nejinak tomu bylo také v Acapulku, kde zkušený jednatřicetiletý tenista z Izraele tento týden startoval vůbec poprvé.

Jeho účinkování na turnaji nemělo dlouhého trvání, Sela podlehl hned v úvodním kole silně favorizovanému Australanovi Nicku Kyrgiosovi, byť svému mladšímu protivníkovi dosti zatápěl a padl až ve třech setech. Spíše než o výsledku samotného střetnutí se však v médiích skloňují jiné okolnosti duelu.

Kyrgios byl po prohraném prvním dějství evidentně rozladěn a záhy dal prostor i svým emocím. V prvním gemu druhé sady se před podáním otočil k příznivcům svého soupeře a vyzval je, aby „drželi huby“. To ale nebylo vše. Bezprostředně po utkání ještě směrem k izraelským fanouškům mocně gestikuloval, za což mu krátce vyčinil i Sela.   

Fanoušci nyní žádají omluvu. „Nepovzbuzovali jsme během výměn, ani před Kyrgiosovým servisem. Fandili jsme pouze mezi jednotlivými výměnami,“ vysvětloval situaci pro Fairfax Media devatenáctiletý Isaac Cherem. „Kamarád nám pouze něco šeptal, na což nám Kyrgios řekl, ať držíme huby,“ pokračoval mladík.

„Nemá právo se takto chovat ke komukoliv z publika, nijak jsme ho neurazili,“ zlobil se dále Cherem. „Fanoušci chodí na tenis proto, aby si hru užili. Budu upřímný, chci od něj omluvu,“ má jasno příznivec Sely, který na turnaji na rozdíl od Kyrgiose již nepůsobí. To horkokrevný rodák z Canberry je po výhře nad Američanem Youngem již ve čtvrtfinále.

Kyrgios přitom není jediným Australanem, který se na turnaji postaral o pozdvižení. Ne zrovna růžovou pověst má i jeho krajan Bernard Tomic, který si shodou náhod zahrál s Donaldem Youngem o kolo dříve. Zápas ovšem pro „nesnesitelné horko“ vzdal, čímž se stal bleskově terčem kritiky i posměšných narážek.